BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAİHM'e Türkiye'den sert yanıt----

AİHM'e Türkiye'den sert yanıt

AİHM'e Türkiye'den sert yanıt
12 Mayıs 2014 - 19:58 www.finansgundem.com

AİHM'in Türkiye ile ilgili verdiği ceza kararına Türkiye'den sert cevap geldi

AİHM'nin Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle Türkiye'yi 90 milyon euro ödemeye mahkum etmesine Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi: Hukuki zemini yok

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Avrupa İnsan  Hakları Mahkemesinin (AİHM) Türkiye'ye Kıbrıs için verdiği tazminat kararıyla  ilgili, "Mahkemenin hakkaniyetten uzak ve yeni bir adli hata teşkil eden bu  kararı, Türkiye'yi Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı müzakere edilmiş bir çözüm  bulunması yönündeki kararlı tutumunu sürdürmekten alıkoyamayacaktır" açıklamasını  yaptı. 

Bilgiç, IV. Rum kararına ilişkin tazminat başvurusu hakkında AİHM'nin  kararına dair bir soruya yanıtında, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Türkiye  aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde 1994 yılında açtığı dördüncü  başvurunun 10 Mayıs 2001'de sonuçlanmasından bir gün sonra Dışişleri Bakanlığı  tarafından yapılan açıklamada ifade edilen görüşlerin geçerliliğini korumakta  olduğuna" işaret edildi. 

HUKUKİ ZEMİNİ YOK
"Mahkemenin bu defa, esasa ilişkin karardan 9 yıl geçmesinin ardından,  GKRY'nin tazminat konusunda yapmış olduğu müracaatı karara bağladığını" belirten  Bilgiç, "Rum tarafının Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm müzakerelerinin devam etmekte  olduğu 2010 yılında yaptığı iyi niyetten uzak müracaatın, müzakerelerin sonuç  vermesi için çabaların yoğunlaştırıldığı bir aşamada karara bağlanmış olduğu da  dikkat çekmektedir. Bu kararın da Kıbrıs'ın gerçeklerine aykırı ve haksız olduğu,  içeriği itibarıyla yanlışlık ve tutarsızlıklar ihtiva ettiği, hukuki zeminden  yoksun bulunduğu ve Kıbrıs sorununun devam ettiği koşullarda uygulanma kabiliyeti  olmadığı görülmektedir" değerlendirmesini yaptı. 

Bilgiç, yanıtında şunları kaydetti: 

"Mahkemenin hakkaniyetten uzak ve yeni bir adli hata teşkil eden bu  kararı, Türkiye'yi Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı müzakere edilmiş bir çözüm  bulunması yönündeki kararlı tutumunu sürdürmekten alıkoyamayacaktır. Kararın BM  Genel Sekreterinin iyi niyet misyonu çerçevesindeki çabaları zorlaştırmamasını  umuyor ve tüm tarafları kapsamlı çözüm müzakerelerinin biran önce başarıya  ulaşmasına destek vermeye davet ediyoruz." 

AİHM'DEN 90 MİLYON EUROLUK CEZA
AİHM, 1974 Kıbrıs Harekatı kararını vermiş ve Türkiye'yi 90 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum etmişti. 30 milyon Euro'luk tazminat 1974 Kıbrıs Hareketı'nda kaybolanların ailelerine ödenecek.  Geriye kalan 60 milyon Euro ise, Kuzey Kıbrıs'taki Karpaz Yarımadası'nda kalan Rumlara verilecek.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)