BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAflar vergi ödeme motivasyonunu tahrip mi ediyor----

Aflar vergi ödeme motivasyonunu tahrip mi ediyor

Aflar vergi ödeme motivasyonunu tahrip mi ediyor
18 Mayıs 2017 - 07:06 www.finansgundem.com

Yapılandırmayla bugüne kadar 15 milyar lira ödeme gerçekleşirken, 9 aylık dönemde 30 milyar liralık yeni borç biriktiğini bildiren, Gelir İdaresi eski Başkan Yardımcısı Taş, afların vergi ödeme motivasyonunu düşürdüğünü söyledi

Gelir İdaresi eski Başkan Yardımcısı Bülent Taş, vergialgi. net adlı internet sitesinde bugün yayınlanacak makalesinde, Türkiye’de sıklıkla gündeme getirilen vergi afları ve yeniden yapılandırmaların, vergi ödeme motivasyonunu tahrip ettiğini söyledi. Taş, “Affederek vergi toplamamız mümkün değil” diye konuştu.

Bir önceki yapılandırmada 90.7 milyar liralık borcun 47.4 milyar liralık kısmı için başvuru geldiğini belirten Taş, bugüne kadar yapılan ödemenin ise 15 milyar lira olduğunu kaydetti. Buna karşılık son 9 aylık dönemde 30 milyar liralık yeni borç biriktiğini ifade eden Bülent Taş, önceki yapılandırma döneminde başvurusu yapılmamış 43 milyar lira ile birlikte toplam alacağın 74 milyar lira olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın bir önceki yapılandırma kapsamında yapılandırmaya konu olabilecek kesinleşmiş alacak tutarı aslını 90.7 milyar lira olarak açıkladığını kaydeden Bülent Taş, bunun 47.4 milyar liralık kısmı için yapılandırma başvurusu yapıldığını kaydetti. ÜFE oranları esas alınarak yapılan 7.6 milyar liralık faiz hesabıyla birlikte kesinleşmiş alacağın 55 milyar lira olduğunu vurgulayan Bülent Taş, kesinleşmiş alacak tutarından 6.1 milyar lira tahsil edildiğini dile getirdi.

İhtilaflı alacaklar, inceleme safhasındakiler, pişmanlık, matrah artırımı ve kayıt düzeltme dahil toplam tahsilatın 15 milyar 174 milyon lirada kaldığını anlatan Taş, kalan 64.3 milyar liranın ne kadarının tahsil edilebileceğinin ise Mayıs ayında ortaya çıkacağını belirtti. Yeni kanun teklifi ile 1 Temmuz 2016-31 Mart 2017 döneminin borçlarının kapsama alındığının altını çizen Taş, yapılandırmadan 15 milyar lira tahsil edilirken, 9 ayda 30 milyar liralık yeni borç biriktiğini söyledi.

Dolaylı vergi yükü hafifl etilmeli

Önceki dönemde başvuru yapılmamış 43 milyar liralık alacak kaldığını hatırlatan Bülent Taş, “Dolayısıyla yeni Kanun teklifinin yapılandırmayı hedefl ediği toplam alacak tutarı 74 milyar TL’dir. Bu rakamlar Türkiye’nin bir vergi aff ı sarmalı içine düştüğünü göstermektedir. Mükellefl erin 9 aylık sürede 30 milyarlık borç biriktirmesi, afl arın vergi ödeme ve gönüllü uyum motivasyonunu önemli ölçüde tahribata uğrattığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Bülent Taş, yaptığı açıklamada ise iki çözüm önerisinde bulundu. Bu kapsamda ilk olarak dolaylı vergi ağırlıklı vergi yapısını değiştirecek reform adımları atılması gerektiğini belirten Taş, “Bu çerçevede gelir üzerinden daha çok vergi almaya yönelik düzenlemeler yapılması, özellikle istisna ve indirimlerin sınırlandırılması, enerji, haberleşme üzerindeki ekstra dolaylı vergi yükünün hafifl etilmesi gerekir” dedi. Taş, ikinci olarak ise vergi yönetimi ve denetimi kapasitesi artırılarak kayıt dışılıkla mücadele edilmesi ve bu yolla verginin tabana yayılmasını önerdi. (Dünya / Hüseyin Gökçe)

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ18 Mayıs 2017 07:57

    OLAN SADECE NAMUSSUYLA VERGİ ÖDEYENE OLUYOR ÇÜNKÜ ÖDEMEYENE ALIŞKANLIK YAPIYOR MUTLAKA ÇARE YADA HUKUK YOLUNU BULUP ÖDEMİYOR .

  • urla18 Mayıs 2017 07:52

    2019 yılında 2 seçim daha var o yüzden seneye yine vergi affı çıkacak. borcu olan seneyi bekler tabi

  • Tosbik Osman18 Mayıs 2017 07:51

    maliyenin tahsil edemediği vergiler dolaylı vergiler değil doğrudan gelir vergileri. maliyeci arkadaş dolaylı vergiler azaltılsın diyor, yani kdv, ötv. o zaman maliye hiç vergi toplmayamaz