BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAdnan Menderes mezarı başında anıldı----

Adnan Menderes mezarı başında anıldı

Adnan Menderes mezarı başında anıldı
17 Eylül 2023 - 14:12 www.finansgundem.com

Eski Başbakan Adnan Menderes, mezarı başında törenle anıldı. Törene İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve İstanbul Valisi Davut Gül’de katıldı.

Merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, idam edilişlerinin 62'inci yılında Topkapı'daki anıt mezarda düzenlenen törenle anıldı.

Törene İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topçu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören Kuran'ı Kerim okunmasıyla başlarken, Menderes, Polatkan ve Zorlu için dualar edildi. Tören konuşmaları öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.  Menderes'in kabrine karanfik bırakıldı. Daha sonra 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kabri ziyaret edilerek dua edildi ve karanfil bırakıldı.

‘MİLLETİMİZİN İSTİKLAL VE İSTİKBALİNE DEVLETİMİZİN BEKASINA KURULMUŞ PUSULARDI’

Anma programında konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Eylüller hazan aylarıdır. 17 Eylül tarihi ise sararıp toprağa düşen yaprakların aksine zorla hayattan koparılan üç şehidimizi anımsatır bizlere" dedi.

Yerlikaya şunları söyledi:

"Üç demokrasi şehidimizi vefatlarının 62’inci yıl dönümünde dualarla andığımız merhum Başvekilimiz Adnan Menderes ile dava arkadaşları merhum bakanlarımız Fatin Rüştü Zorlu Beyefendi ve Hasan Polatkan beyefendiye Allah'tan rahmet diliyorum. Bugün düzenlediğimiz bu tören sadece bir yastan ibaret değil. Bugün bizler merhum Adnan Menderes'in manevi huzurunda 27 Mayıs'ın, 12 Eylül'ün, 15 Temmuz'un tüm darbe ve ihanet kalkışmalarının karşısında dimdik durduğumuzu, tüm dünyaya ilan ediyoruz. Bu hain saldırılar sadece iktidar hırsıyla hareket eden cuntacıların basit bir kalkışması değildi. Milletimizin istiklal ve istikbaline devletimizin bekasına kurulmuş pusulardı."

‘O SABAH DARAĞACINA ÇEKİLEN SADECE O DEĞİL MİLLETİN İRADESİYDİ’

Bakan Yerlikaya, "Yassı Ada Mahkemelerinde insanlık onuru ayaklar altına alındı. Aralarında bakanların, milletvekillerinin, komutanların ve bürokratların bulunduğu 592 kişi, 11 ay boyunca yargılandı. Her biri hücrelerde zindanlarda tutuldu" dedi. 

Yerlikaya konuşmasını kşöyle tamamladı:

"Yaşananlar sadece demokrasi adına değil. Adalet adına, insanlık adına da utanç vericiydi. 15 ay Yassıada'da tutuklu kalan şair Tarık Nafiz Çamlıbel, zindan duvarlarını dizelerinde şöyle anlatıyordu. ‘Bilmiyor gülmeyi sakinlerinin binde biri. Bir vatan derdi birikmiş bir avuçluk karada. Kuşu hicran getirir. Dalgası hüsran götürür. Mavi bir gölde elem katrasıdır Yassıada.’ Evet, bir elem damlasıydı Yassıada. Kalem kırılmıştı. Bir seher vakti İmralı Adası'na götürdüler. Merhum Menderes'i. İdam sehpasına dimdik büyük bir vakarla kelime-i şehadet getirerek gitti, Başvekil. Son sözleri ‘Dilimizden korkmamalıydınız. Ama şimdi milletle el ele vererek Adnan Menderes'in ölümü, ölünceye kadar sizleri takip edecek ve bir gün sizi silip götürecektir. Buna rağmen merhametim sizinledir. Millet sağ olsun’ dedi. Evet, millet sağ olsun. Son sözlerinde dahi zarafetini, merhametini korumuştu, merhum Adnan Menderes. Bir Zeybekti o. Bir milli mücadele kahramanı, aslında o sabah darağacına çekilen sadece o değil milletin iradesiydi. Aradan 62 yıl geçti. Evet, koskoca bir 62 yıl. Ama başvekilimiz merhum Adnan Menderes'i bu aziz milletin ne kalbinden ne de aklından kimse söküp atamadı." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Menderes'i anma mesajı

 

Kurtulmuş, Menderes ve arkadaşlarını andı

 

Erdoğan'dan Menderes, Zorlu ve Polatkan'ın anısına mesaj

 

Kılıçdaroğlu'ndan Menderes ve Özal'ın mezarlarına ziyaret

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)