BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAdada dörtte bir para şoku----

Adada dörtte bir para şoku

Adada dörtte bir para şoku
24 Mart 2013 - 03:55 www.finansgundem.com

Yüzde 6 ile 9 oranında kesinti gündeme gelince AB’ye rest çekip Ruslara yönelen Rumlar ağır darbe yedi

Moskova’dan para çıkmayınca Rum Meclisi AB’nin direttiği “100 bin Euro’nun üstündeki banka hesabına yüzde 25 kesinti” talebini kabul etti. Karar Mora İsyanı’nın yıldönümü 25 Mart’ta resmileşecek.
AVRUPA Birliği, Kıbrıslı Rumlara Rus kara parasına ev sahipliği yapma ve ekonomik krizinde çözümü Brüksel yerine Moskova’da aramanın bedelini ağır ödetti. Rumları, “Ya istediklerimizi yaparsınız ya da Pazartesi günü Euro’dan atarız” diye tehdit eden AB, banka hesaplarının vergilendirilmesi dahil, Rumlara tüm isteklerini kabul ettirdi. ‘Hizaya sokma’ operasyonunda başrolü Almanya Başbakanı Angela Merkel oynadı ve Rumları son ana kadar belirsizlikte bıraktı.
AB’nin dün gece geç saatlere kadar devam eden Kıbrıslı Rumlarla pazarlığı, karşılıklı restlerle sürdü. Rum parlamentosu Brüksel’in istediği yasaları birer birer geçirdi ancak her defasında AB tatmin olmadı.
KESİNTİ YÜZDE 25
En sert pazarlık Almanya’nın ‘kara para’ dediği bankalardaki 80 milyar Euro’ya yakın çoğu Ruslara ait mevduatlar üzerine oldu. Rumlar, sadece bir bankaları Cyprus Bank’daki 100 bin Euro’nun üzerindeki mevduatlardan yüzde 25 oranında vergi alınmasını kabul etti. Ancak AB heyeti, bu kesintinin, tüm bankaları kapsamasında ısrar etti. Rumlar kabul etmeyince kriz çıktı.
RUM KIYAMETİNE 24 SAAT
Rum lider Nikos Anastasiadis, pazarlıkların Lefkoşa-Brüksel ekseninde telefonla yapılması yerine yanına siyasi parti liderlerini de alarak AB’nin başkenti Brüksel’e gitmek istedi. Mevduatlara uygulanacak vergi miktarındaki anlaşmazlık üzerine AB, “Sayın Anastasiadis, zahmet etmeyin gelmenize gerek yok” mesajı verdi. Ve Rum lider, Brüksel seyahatini erteledi.
Rumların kaderini bu akşam toplanacak AB Maliye Bakanları belirleyecek. AB, bakanların toplantısını bile son ana kadar belirsiz bıraktı, “Rumlar istediklerimizi yapmazsa, toplanmaya gerek yok” mesajı verdi. Rumlar AB’yi tatmin ederse 10 milyar Euro’luk kurtarma paketine onay verilecek aksi takdirde AB Merkez Bankası’nın verdiği ültimatom yarın sona eriyor. AB Merkez Bankası anlaşma olmaması halinde Rum bankalarına nakit Euro akışını kesecek ve Kıbrıs Rum yönetimi, kontrolsüz bir şekilde batacak. Euro akışının kesilmesi, Rumların Euro bölgesinden atılması anlamına geliyor.
İSYANININ YILDÖNÜMÜ
AB Merkez Bankası’nın ültimatomu ile Rumların resmi tatil olarak kutladığı ‘Yunan milli günü’ aynı tarihe denk geldi. Rum yönetimi Yunanistan’la 25 Mart’ı milli bayram kabul ediyor. 25 Mart, Yunanistan’ın Osmanlı İmparatorluğu’na karşı başlattığı Mora isyanı ve sonrasında Yunanlıların kazandığı bağımsızlık yıldönümü. Rum bankaları, kriz çözülürse salı günü açılacak.
İSRAİL’le doğu Akdeniz’de doğalgaz ortaklığına giren Rumlar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan resmen özür dilemesi ile beklemedikleri yerden darbe aldı. Rumların tüm hesabı, İsrail ile ilişkileri artırarak bölgede Türkiye karşıtı bir cephe oluşturmaktı. Son gelişmeler, Rumları oldukça rahatsız etti. Rum milletvekilleri, parti ayrımı olmadan ağız birliği yaparak, “Ekonomik krizi hemen halletmeliyiz. İsrail’in özründen sonra bölgede yeni bir durum oluşuyor” demeye başladı. Atina’da ise Başbakan Andonis Samaras, İsrail Başbakan Netanyahu’yu telefonla aradı. Yunan hükümeti, Samaras’ın önceki gün Netanyahu’yu arayarak yeni hükümetinden dolayı kutladığını açıkladı.
Rus Oligarkların uçakları Larnaka’da
KIBRISLI Rumlar AB ile bankalardaki Rus sermayesinin kaderiyle ilgili pazarlığı sürdürürken, paranın gerçek sahibi milyarder Rus işadamları bavullarını topladı. Rum medyası, Larnaka havaalanında son günlerde Rusya ve Ukrayna’dan gelen Rus milyarderlere ait özel uçak sayısında büyük artış olduğunu haber verdi. Rusların Kıbrıs Rum yönetimindeki yatırımları sadece Banka hesaplarıyla sınırlı değil. Rum bankalarındaki 80 milyar Euro’nun 30 milyarının Ruslara ait olduğu belirtiliyor. Rum kesiminde Ruslara ait çok sayıda şirket de faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin Ada’da büyük miktarlarda mülk yatırımı da bulunuyor. Oligark adı verilen Rus milyarderlerin çoğunluğu Rum vatandaşlığı aldı. Bu nedenle AB vatandaşı haklarına kavuşan Rus işadamları ailelerini de Ada’ya getirdi. Rusların çoğunluğu Limasol’da yaşıyor.
Rum protestocular AB bayrağı yakıyor
RUM Parlamento binası önündeki gösterilerde önceki akşam AB bayrağı yakıldı. Yüzlerce Rum protestocu, AB karşıtı sloganlar atarken, Limasol kentinde de BM barış gücü içindeki Alman askerlerin flamaları çalındı. Rum protestocuların en büyük hedefi Almanya Başbakanı Angela Merkel. Ancak siyasi gözlemciler, Rum halkının Alman Başbakanı’na yönelik protestoları ekranlara yansıdıkça, Merkel’in Alman halkı arasında desteğinin arttığına dikkat çekiyor. Almanya’da seçim yılı olması nedeniyle Merkel, muhalefet tarafından ‘Alman vergileri, tembel ülkeleri kurtarmaya gidiyor’ diye eleştiriliyordu.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)