BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAcil zirveden Atina için umut çıktı----

Acil zirveden Atina için umut çıktı

Acil zirveden Atina için umut çıktı
23 Haziran 2015 - 01:59 www.finansgundem.com

AB Maliye Bakanları Toplantısı'nın olumsuz sonuçlanmasının ardından toplanan AB acil akşam zirvesinde Yunanistan'ın sunduğu öneriler olumlu bulundu

Brüksel'deki AB Maliye Bakanları Toplantısı'nda Yunanistan konusunda bir uzlaşmaya varalımaması, Yunanistan'ı iflasa bir adım daha yaklaştırırken akşam sürpriz bir gelişme yaşandı. Akşam gerçekleştirilen acil zirvede Yunanistan için olumlu gelişmeler yaşandı. 

Euro Bölgesi üyesi 19 ülkenin maliye bakanlarının Brüksel'de yaptığı toplantıda, somut bir anlaşmaya varılamadı. Toplantı sonrası Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, "Bu hafta eksiksiz bir anlaşma için müzakereleri sürdürme konusunda mutabakat sağladıkları" açıklamasında bulundu. 

AB Komisyonu'nun Euro ve sosyal diyalogdan sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis de, twitter hesabında, "Yunanistan'ın önerilerinin hoş karşılanan bir adım olduğunu, ancak kurumlarla daha fazla çalışmaları gerektiğini" açıkladı. 

Bu gelişmelerin ardından Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'un girişimleriyle Euro Bölgesi'nden 19 ülkenin liderleri acil akşam zirvesinde buluştu. 

AB liderlerinin acil akşam zirvesinde Yunanistan'ın önerileri ilk kez 'somut' ve 'umut verici' olarak değerlendirildi.

Yunanistan ne önerdi?

YUNANİSTAN hem çalışan hem işverenin ödediği sigorta primlerinin arttırılması ve 1 Ocak’tan itibaren erken emekliliğin kaldırılması teklif edildi. Bazı ürünlerdeki KDV’nin yüzde 13’den yüzde 23’ı çıkarılması sözü verildi. Çipras’ın sadece adalarda geçerli KDV’de yüzde 30 tenzilat uygulamasının kalkmasına ne diyeceği merak konusu. Savunma harcamalarının 150-200 milyon Euro azaltılması, yıllık geliri 30 bin Euro’nun üzerinde olan Yunanlılardan ‘dayanışma’ vergisi, 500 bin Euro’dan fazla kâr eden şirketlerden yüzde 12 ek vergi alınmasını içeriyor.

MERKEL: UMUT VERİCİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirve sonrası yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın ilk kez somut önerilerle gelmesinin umut verici olduğunu söyledi.

7.2 MİLYAR EURO'YA YEŞİL IŞIK

Fransa Devlet Başkanı François Hollande da zirve sonrası kameralara, "Yunanistan'ın vergilerin artırılması ve erken emekliliğin önlenmesi gibi şartlarla ilgili sunduğu öneriler umut verici bulundu. Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları perşembe günü yeniden toplanarak Yunanistan'a 7.2 milyar euro kredi diliminin serbest bırakılmasına yeşil ışık yakacak" şeklinde açıklamada bulundu. 

MALİYE BAKANLARI ONAYLAYACAK

Çarşamba akşamı toplanacak olan Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, Yunanistan'ın önerilerini görüşecek. Bu toplantıdan çıkacak onayın ardından perşembe sabahı yeniden liderler zirvesi yapılacak ve Yunanistan'a 7.2 milyar euro tutarındaki kredi diliminin serbest bırakılması sağlanacak. 

Japonlar bile şaşırdı

Bu arada Yorgo Kırbaki'nin Hürriyet'teki haberine göre gözü kulağı Brüksel’de olan Atina dün sakin bir gün yaşadı. Bankalarda herhangi bir izdiham yaşanmadı. Yunanlılar her zamanki gibi gün boyu kafeleri doldurdular. Bu durum gelişmeleri izleyen Japon gazetecilerin bile dikkatini çekti. Japon haber ajansları muhabirleri “İflasın eşiğinde bir ülke. Ama hiçbir şey yokmuş gibi her şey normal. Bu çok garip” şeklinde haberler yazdılar. Brüksel’de Euro Zirvesi gerçekleşirken “Euro yanlısı” Yunanlılar Atina şehir merkezindeki Sintagma meydanında gösteri yaptılar. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)