BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB'de yeni borç kurallarında anlaşmazlık----

AB'de yeni borç kurallarında anlaşmazlık

AB'de yeni borç kurallarında anlaşmazlık
02 Kasım 2023 - 07:11 www.finansgundem.com

AB'de yeni borç kurallarına ilişkin anlaşma sürecine ilişkin yaşanan sorunlar İtalya üzerinde ekonomik baskıyı artıracak ve tahvil piyasasında kayıplara neden olacak.

CNBC’de yer alan analize göre AB'nin 27 üye ülkesi yeni borç kuralları konusunda birkaç aydır anlaşmazlık yaşıyor. Hükümetlerin mali durumlarını düzeltmelerine ilişkin tartışmalar sürerken AB'de seçim nedeniyle maliye bakanları üzerindeki baskı artmış durumda.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, yüzde 60'lık borç/GSYİH eşiği ve yüzde 3'lük kamu açığını içeren mali kurallara uymak zorunda kaldı.

Rusya'nın Ukrayna işgaliyle hükümetlerin yeni enerji maliyetleri ve enflasyonist baskılarla karşı karşıya kalması nedeniyle mali kuralların askıya alınma süreci Aralık ayında sona erecek. Kural kitabına uyma zorunluluğuna ilişkin eleştirilerin ardından kuralların reforme edilmesine ilişkin baskıyı artırmış durumda.

Ekonomik strateji ve yatırım araştırma şirketi TS Lombard’ın Direktörü Davide Oneglia, olumsuz büyüme ve para politikasına ilişkin olası anlaşmazlığın euro üzerinde baskı yarattığını ve EGB (Avrupa devlet tahvili) piyasasında parçalanma riskini artırdığını belirtti.

Bütçe açıklarının azaltılmasını zorunlu kılan eski sıkı mali kurallara dönüş riskinin artması orta vadeli büyüme beklentilerini kötüleştimesi ve euro üzerinde baskı yaratması kaçınılmaz.

Bu aynı zamanda, döngüsel büyümenin yavaşladığı, parasal sıkılaşma ve zorlu küresel piyasa ortamının hakim olduğu bir dönemde, çoğunlukla İtalyan olmak üzere çevredeki tahviller için parçalanma korkusunu yeniden gündeme getirecek.

Faiz oranlarının uzun süre yüksek kalacağına ilişkin küresel beklentiler, İtalya'nın 2024 bütçe planlarının yetersiz görülmesi ve büyüme beklentilerinin de düşürülmesi ile İtalyan tahvilleri son zamanlarda baskı altında.

10 yıllık İtalyan tahvilinin getirisi yükselerek 5 civarına yaklaştı. Goldman Sachs analistleri konuyla ilgili, "Avrupa seçimleri yaklaşırken, mali kurallara ilişkin müzakerelerin gelecek yılın ikinci yarısına ertelenmesi ihtimalinin güçlü olduğunu görüyoruz" yorumu yaptı.

Askıya alınmış mali kurallar yürürlüğe girmesi İtalya'yı zor durumda bırakacak

LBBW baş ekonomisti Moritz Kraemer, yeni mali kurallar üzerinde anlaşmanın sağlanamaması halinde devreye girecek olan eski mali kurallar İtalya'yı daha sıkı mali pozisyon izlemeye ve tahvil piyasalarında dalgalanma görmeye zorlayabileceğini söyledi.

Goldman Sachs analistleri de "Mali kurallara ilişkin müzakereler tamamlanmadan AB Komisyonu'nun herhangi bir üye ülkeye karşı aşırı açık prosedürünü tetiklemesinin pek olası olmadığını düşünüyoruz" dedi. Aşırı bütçe açığı, mali durumlarını gereken hızda düzeltmeyen ülkeler için bir “gözlemci’ görevi görüyor. (Dünya)

BOJ'dan devlet tahvili piyasasına müdahale

 

Japonya'nın 10 yıllık tahvil getirileri, 11 yılın en yüksek seviyesine ulaşmak üzere

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)