BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD'de yaşayan Sivaslı İlhan dede için ambulans uçak----

ABD'de yaşayan Sivaslı İlhan dede için ambulans uçak

ABD'de yaşayan Sivaslı İlhan dede için ambulans uçak
05 Ocak 2021 - 05:10 www.finansgundem.com

1965'ten bu yana ABD’de yaşayan Türk halk bilimci Prof. Dr. Başgöz, vatan hasreti çektiğini ve ülkesinde tedavi olmak istediğini bildirdi. 99 yaşındaki Başgöz, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen ambulans uçakla Türkiye’ye nakledildi

Uzun yıllardır ABD’de yaşayan Türk halk bilimci Prof. Dr. İlhan Başgöz, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen ambulans uçakla Türkiye’ye nakledildi. Başgöz'ü taşıyan ambulans uçak, saat 14.00 civarında Ankara'ya ulaşacak.

Chicago Başkonsolosluğundan edinilen bilgiye göre, 1965’ten bu yana Indiana Bloomington’da yaşayan Başgöz, uzun süredir devam eden rahatsızlığı nedeniyle Türkiye özlemi çektiği ve tedavisine Türkiye’de devam edilmesi talebini yetkililere iletti.

Chicago Başkonsolosluğunun ilgili makamları bilgilendirmesi üzerine Sağlık Bakanlığı, 99 yaşındaki Başgöz’ü Türkiye’ye getirmesi için ABD’ye ambulans uçak gönderdi.



Başgöz, Türkiye’ye nakli için gerekli işlemlerin tamamlanmasıyla Indianapolis’ten yerel saat ile 10.00’da ambulans uçakla Türkiye’ye hareket etti.

Uçağın yakıt ikmaliyle Ankara’ya bugün saat 14.00 civarında ulaşması bekleniyor.

İLHAN BAŞGÖZ KİMDİR?

Başgöz, 1921 yılında Sivas Gemerek’te dünyaya geldi. Babası Gemerek İlkokulu’nda öğretmendi, annesi ise ev hanımı. İlkokul dördüncü sınıfa kadar Gemerek’te okudu. 1932 yılında babasının emekliliğinin ardından Sivas'a taşındılar. Hafız Recep İlkokulu’nda ve Sivas Lisesi’nde eğitim gördü. 1940 sonbaharında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin sözlü ve yazılı imtihanlarını kazandıktan sonra Türk Dili ve Edebiyatı Enstitüsüne öğrenci oldu. 1944’te Enstitüyü bitirdi ve Pertev Naili Boratav’ın yanında doktora yapmaya başladı.1949 yılında doktor unvanını kazandı, ilmi yardımcı olarak fakültede kaldı. 1952 yılında Tokat Lisesi edebiyat öğretmeniyken, bir anda işsiz kaldı.

İlhan Başgöz, 1960 yılında Ford Vakfı’ndana aldığı burs ile Amerika’ya gitti, 4 yıl California Üniversitesi’nde lekturer olarak görev yaptıktan sonra 1965 yılında Indiana Üniversitesi’nde asistant profesör olarak göreve başladı. Üniversitenin Türkçe programını kurdu, programın yayın direktörlüğünü ve yayın serisinin genel editörlüğünü yürüttü. 1997 yılında emekli oldu. Türkiye Bilimler Akademisi’ne şeref üyesi seçildi. Üç yıl Bilkent Üniversitesi’nde görev yaptıktan sonra 1999 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde konuk profesör olarak görev aldı. 2008’e kadar bu üniversitede hocalık yaptıktan sonra, Van'dan ayrıldı. ODTÜ'de de dersler veren Başgöz'ün iki kızı bulunuyor. 2012’de kurulan İlhan Başgöz Halkbilim Derneği’nin onursal başkanlığını yapıyor.

KİTAPLARI

Doğu Anadolu'da Folklor Derlemeleri (1947)
İzahlı Türk Halk Edebiyatı Antolojisi (1956)
Manilerimizden (1957)
Köroğlu (1959)
Karac'oğlan (1977)
Geçmişten Günümüze Nasrettin Hoca
Folklor Yazıları (1987)
Yunus Emre (1990)
Türkiyenin eğitim çıkmazı ve Atatürk (2005)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)