BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakABD’de konut piyasasının ateşi sönmüyor----

ABD’de konut piyasasının ateşi sönmüyor

ABD’de konut piyasasının ateşi sönmüyor
09 Ekim 2023 - 16:42 www.finansgundem.com

Yükselen mortgage faizleri ve rekor seviyedeki konut fiyatlarına rağmen ABD’de bir konut resesyonu ihtimali kalmadı. Uzmanlar arzdaki aşırı düşüş nedeniyle konut fiyatlarında ani bir çöküş beklemediklerini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ev almak isteyenlerin çektikleri zorluklara rağmen emlak fiyatları yükselmeye devam ediyor. Mortgage faiz oranları neredeyse son 23 yılın zirvesine ulaştı. Ancak hiçbir şey konut fiyatlarındaki yükselişi durduracak gibi gözükmüyor.

S&P CoreLogic Case-Shiller konut fiyat endeksine göre ABD’de temmuz ayında konut fiyatları bir kez daha yükseldi. Endekste ölçülen 20 pazardan 19’unde aydan aya ev fiyatları yükseldi. Devam eden artışların bir başka yansıması da ABD Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) verilerinde görüldü. NAR ağustos ayı itibariyle medyan ev fiyatlarının yıllık bazda yaklaşık yüzde 4 arttığını ve son temmuz ve ağustos ayı fiyatlarının bu aylar içerisinde şimdiye kadar kaydedilen en yüksek medyan fiyatları yansıttığını bildirdi.

Bir konut resesyonunun ev fiyatlarındaki büyük artışı tersine çevireceği düşüncesinden şimdilik vazgeçilmiş görünüyor. Amerikan konut piyasası 2022’nin sonlarında yavaşlamaya başlamıştı ve ev fiyatları bir düzeltme sürecine hazır gibi görünüyordu. Ancak Bankrate’in haberine göre bir konut piyasasında garip bir durum yaşandı ve konutların değeri yeniden artmaya başladı.

NAR verileri, mevcut evlerin medyan satış fiyatlarının rekor seviyelere yakın olduğunu gösteriyor. Konut fiyatları Ağustos 2023'ün tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 413.800 dolara yaklaşarak 407.100 dolarlık medyan fiyat seviyesine geldi. NAR'ın kayıt tutmaya başlamasından bu yana herhangi bir dönemde aylık medyan fiyatların sadece beş kez 400.000 doları aştığı görülüyor. NAR'ın Baş Ekonomisti Lawrence Yun, konuyla ilgili açıklamasında "Konut resesyonu esasen sona erdi" ifadelerine yer verdi.

Konut değerleri, mortgage faizleri yüzde 8'e yükselerek 20 yıldan fazla bir süredir en yüksek seviyelerine ulaşsa bile sabit kaldı. Bunun suçlusu ise konut arzı eksikliği. NAR’in ağustos verileri yalnızca 3,3 aylık bir arz olduğunu gösterirken konut stokları ise sinir bozucu bir şekilde kısıtlı kalmaya devam ediyor.

Mortgage firması New American Funding’in Başkanı Rick Arvielo, “Konut fiyatlarında düşüş görmeyeceksiniz. Yeterince envanter yok” açıklamasında bulundu.

Emlak firması Zillow’un Baş Ekonomisti Skylar Olsen de arz-talep dengesizliği konusunda hemfikir. Olsen’in son tahminleri ev fiyatlarının 2024’e kadar artmaya devam edeceğini söylüyor. Bu evlerini satmak isteyenler için hoş bir haber olsa da ilk kez ev almak isteyenler için o kadar da iyi bir durum değil. Olsen, “Her şeyin birdenbire daha uygun fiyatlı olacağı bir ortamda değiliz” dedi.

Aslına bakılırsa son zamanlarda bunun tam tersi görülüyor. Realtor.com’un Eylül 2023 Konut Piyasası Trendleri Raporu'na göre, yüksek mortgage faizleri, tipik bir evin aylık finansman maliyetini (yüzde 20 peşinattan sonra) geçen yıldan bu yana yüzde 12,4 artırdı. Bu oran geçen eylül ayında bir alıcının görebileceğinden 256 dolar daha fazla aylık ödeme yapması anlamına geliyor.

Realtor.com Baş Ekonomisti Danielle Hale yaptığı açıklamada, "Alıcılar hala artan liste fiyatları, rekor düzeyde yüksek mortgage oranları ve sınırlı envanter tehdidiyle mücadele ediyor ve bu da satın alınabilirliği sürekli bir endişe haline getiriyor" dedi.

Tüm bunları hesaba katan konut ekonomistleri ve analistleri, herhangi bir piyasa düzeltmesinin muhtemelen mütevazı olacağı konusunda hemfikir. Hiç kimse Büyük Buhran sırasında yaşanan düşüşler ölçeğinde fiyat düşüşleri beklemiyor.

ABD'de bekleyen konut satışları beklentilerden fazla düştü

 

Konut sahipliği oranı azalıyor

 

ABD'de yeni konut satışları beklentilerin altında kaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)