BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut sahipliği oranı azalıyor----

Konut sahipliği oranı azalıyor

Konut sahipliği oranı azalıyor
27 Eylül 2023 - 10:43 www.finansgundem.com

2012'da her 100 kişiden yaklaşık 61 kişi ev sahibiyken, bu oran 2022'de yaklaşık 57 oldu.

TÜİK, 2022 yılına ilişkin ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri kapsamında konut sahipliği verilerine göre, son yıllarda inşa edilen konut sayısında yaşanan artışa rağmen oturulan konuta sahip olanların oranı geçen yıla göre 0,8 puan azalarak 2022 yılında yüzde 56,7’ye geriledi.

Dünya'dan Saniye Belci Kavasoğlu'nun haberine göre, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, 2022'de kendi evinde oturanların oranının yüzde 56,7 olduğunu belirtti.

'Dar ve orta gelirlilerin konuta erişimi kolaylaşmalı'

Son dönemde de inşaat maliyetlerinde de artışların devam ettiğini söyleyen Akdoğan şöyle devam etti: “İnşaat maliyet endeksi, 2023 yılı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 62,25 arttı. Finansmandaki daralmayla da yeni üretime erişim konut alacaklar için oldukça zorlaştı. Bu konuda bizler de ilk defa konut alacaklar için bir düzenleme en azından bekliyoruz. Orta Vadeli Program çerçevesinde gerek dar ve orta gelirlilerin konuta erişimi kolaylaşmalı, gerekse de üretime destek olması açısından imara açılacak yeni araziler ve bunların hızla projeye döndürülmesi kolaylaşmalı."

Geçen yıla göre ruhsat sayısında bir artış olsa da sınırlı olduğunu söyleyen Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2023 yılı II. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 5,7 daire sayısı yüzde 31,3 ve yüzölçümü yüzde 25,6 arttı. Tamamlanan ve aslında oturuma hazır hale gelen konutlarda ise düşüş var. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2023 yılı II. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların bina sayısı yüzde 22,1 , daire  sayısı yüzde 28,5 ve yüzölçümü yüzde 28,6 azaldı."

Konut fiyat artışında Muğla zirveye yerleşti

 

Ortalama konut fiyatları 3 milyon TL'ye yaklaştı

 

Konut fiyatları temmuzda yüzde 7.3 arttı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.27 Eylül 2023 21:25

    KONUT FİYATLARI ASGARİ ÜCRET MAAŞLARDAN DAHA FAZLA/HIZLI ARTTIĞINDAN TOKİ DE AZ/YETERSİZ SAYIDA KONUT ÜRETTİĞİNDEN BELEDİYELER GEÇMİŞ YILLARDA OLDUĞU GİBİ EVKA PROJELERİYLE KONUT ÜRETMEDİĞİNDEN BIRAKIN KONUT SATIN ALMAYI ASGARİ ÜCRETLİLER MEMURLAR EMEKLİLERİN BÜÝÜK KISMI İÇİN KONUT KIRALAMAK DAHİ İMKANSIZ HALE GELECEKTİR MHP ÜYESİ BACANAĞIM KİRALIK KONUT ARARKEN KİRALARIN YÜKSEKLİĞİ NEDENİYLE GEÇEN YIL ÜZÜNTÜSÜNDEN KANSER OLUP ÖLDÜ AİLESİ EVSAHİBİNİN ÇIKIN BASKISI YÜZÜNDEN TAŞINMAK ZORUNDA KALDI