BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakABD’de ilk kez ev almak hayal oldu----

ABD’de ilk kez ev almak hayal oldu

ABD’de ilk kez ev almak hayal oldu
01 Ağustos 2023 - 18:25 www.finansgundem.com

Yükselen fiyatlar ve artan mortgage faizleri ABD’de ilk kez ev alma hayali kuranların hedeflerine ulaşmasını imkansız hale getiriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İlk kez ev almak isteyenler ABD gayrimenkul piyasasından çekiliyor. Mortgage faiz oranlarının %7’yi bulmasıyla birlikte ABD’de 243 bin dolarlık başlangıç seviyesinde ortalama bir konutun maliyeti ilk kez ev alacakların karşılayamayacağı bir seviyeye ulaştı. Üstelik Bloomberg’ün haberine göre bu tür bir gayrimenkul bulmak da pek mümkün değil.

Haberde yer alan gayrimenkul firması Redfin’in araştırmasına göre, ilk kez ev alacakların ortalama bir başlangıç seviyesi evi karşılayabilmesi için yılda 64.500 dolar kazanması gerekiyor. Bu rakam bir yıl öncesinde ise 57.222 dolardı.

Redfin Kıdemli Ekonomisti Sheharyar Bokhari, “Günümüz pazarında başlangıç seviyesinde ev arayan alıcılar boşa kürek çekiyorlar. Çünkü ülkenin birçok yerinde artık başlangıç seviyesi evi diye bir şey yok. Yükselen fiyatlar ve artan faiz oranlarının birleşimi nedeniyle satılık uygun fiyatlı evler artık neredeyse düşük bütçeli insanlar için uygun değil” ifadelerine yer verdi.

Bu tablo özellikle de Florida için geçerli. İlk kez ev almak isteyenler ve bu hayallerini düşük vergili ve bol güneşli bir eyalette gerçekleştirmeyi arayanlar için maliyetler geçen yıla göre %20’nin üzerinde tırmandı. Alıcılar aynı zamanda aralarında seçim yapabilecekleri az sayıda evle diğer bir deyişle kurumuş bir pazarla karşı karşıyalar.

Bokhari yeni satılık olarak listelenen konutların %23 oranından düştüğünü belirtiyor. Bunun sebebi ise ev sahiplerinin rekor derecede düşük mortgage faizlerini korumak istemeleri ve mülklerini satmayı tercih etmemeleri. Piyasadaki uygun fiyatlı evlerin sayısı ise Haziran 2012’ye göre yarıdan daha az.

Ancak finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre piyasayı bekleyenler için yeni fırsatların doğması mümkün.

YahooNews’in haberinde yer alan Morgan Stanley emlak analizi ekibi konut fiyatlarının 2023 boyunca yıllık bazda sabit kalmasını ve gelecek yıl itibariyle de düşüşe geçmesini bekliyor.

Banka analistleri, “2023’te konut fiyatlarının 2022’yle aynı seviyede bitireceğini ve 2024’te konut fiyatlarının %2 düşeceğini öngörüyoruz. Zira satın alınabilirlik için uzun vadeli ortalamalar yavaşça da olsa geri dönmeye devam ediyor. Konut stokları ise onlarca yılın en düşük seviyesinden yavaş da olsa tırmanmaya başlıyor” açıklamasında bulundu.

Emlak firması Zillow’un analistleri ise emlak piyasasındaki tabloyu değerlendirirken, “Pembe gözlüklerle bakmamız gerekirse konut fiyatlarının ocak ayından bu yana da %2,8 yükseldiğini söyleyebiliriz. Negatif baskılarla birlikte yıllık bazdaki bu düşüşün kısa bir düşüş olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD'de inşaat harcamalarında artış

 

İngiltere konut fiyatlarında 14 yılın en sert düşüşü

 

Emlak sektöründe kriz çanları

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)