BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD'de doktorlardan yaz saati uygulaması çağrısı: Kaldırın----

ABD'de doktorlardan yaz saati uygulaması çağrısı: Kaldırın

ABD'de doktorlardan yaz saati uygulaması çağrısı: Kaldırın
08 Kasım 2023 - 08:59 www.finansgundem.com

ABD'de doktorlar, yaz saati uygulamasının fiziksel ve ruhsal sağlık ile kamu güvenliği açısından riskler oluşturduğunu belirterek, uygulamanın kaldırılması çağrısında bulundu.

Yaz saati uygulaması herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Bu uygulamanın faydalı mı zararlı mı olduğu tartışmaları devam ederken, konuyla ilgili bir yorum da tıp dünyasından geldi. Doktorlar, yaz saatinden kaynaklanabilecek potansiyel zararları sebep göstererek uygulamanın kaldırılması çağrısında bulundu.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, yaz saati uygulaması, güneş ışığından daha uzun süre faydalanabilmek için martın ikinci pazar gününün başlangıcında saatlerin bir saat ileri alınmasına deniyor. Kış geldiğindeyse saatler bir saat geri alınır ve kasım ayının ilk pazar günü bu uygulama sona erer, böylece fazladan bir saat daha uyunabilir.

Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi'nden (AASM) doktorlar, yaz saati uygulamasına geçiş ve bu uygulamadan kaynaklanan değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilecek potansiyel zararları gerekçe göstererek bu uygulamaya son verilmesi çağrısında bulundu.

Bunun yerine, sonbaharda saatlerin geri alındığı zaman olan standart zamanın hiç değiştirilmemesini destekliyorlar. Doktorlar böyle kalıcı bir standart saatin insan vücudunun doğal iç saatiyle en iyi şekilde uyum sağladığını söylüyor.

AASM Kamu Güvenliği Komitesi Başkanı Adeel Rishi yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Yaz saati uygulaması, insan vücut saatinin doğal çevreyle yanlış ayarlanmasına yol açarak fiziksel sağlığımız, ruhsal iyilik halimiz ve kamu güvenliğimiz açısından riskleri artırıyor. Kalıcı standart saat, sağlık ve güvenlik için en uygun seçim.

AASM daha önce 2020'de yaptığı bir araştırmada, her yıl bu uygulamayı benimsemek için "saatlerin ileri alınmasıyla" yaz saati uygulamasının (YSU) "motorlu araç kazaları, kardiyovasküler vakalar ve ruh hali bozuklukları risklerindeki artışlarla" bağlantılı olduğunu göstermişti.

Önceki araştırmalar da saatlerin bir saat geri alınmasının akıl sağlığını etkileyebileceğini göstermişti.

185 binden fazla Danimarkalıdan elde edilen verilerin analizi, yaz saatinden standart saate geçiş sırasında depresif ataklarda yüzde 10'un üzerinde bir artış olduğunu ortaya koymuştu.

YSU'nun sona erdirilmesi yönündeki görüş, Ulusal Uyku Vakfı ve Amerikan Tıp Birliği gibi kuruluşlar tarafından daha önce yapılan açıklamalarla da destekleniyor.

AASM Başkanı James A. Rowley açıklamasında şunları söyledi:

Kalıcı standart saat, vücut saatinin güneşin doğuşu ve batışıyla senkronize olmasını sağlar. Bu doğal senkronizasyon sağlıklı uyku için idealdir ve sağlık, ruh hali, verimlilik ve güvenlik için uyku çok önemlidir.

Bununla birlikte ABD Senatosu Mart 2022'de ABD'de yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirecek Güneş Işığını Koruma Yasasını kabul etti.

Fakat bu tasarının yasalaşması için hâlâ Temsilciler Meclisi ve Başkan Joe Biden tarafından onaylanması gerekiyor.

Avrupa'da "yaz saati" uygulaması sona erdi

 

Rusya 'yaz saati'ni tartışıyor

 

Kalıcı yaz saati uygulamasıyla 9,2 milyar lira tasarruf sağlandı

 

ABD'de yaz saati uygulaması kalıcı hale geliyor

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • öncü08 Kasım 2023 11:29

    Desenize Berat Albayrak bu konuda tüm dünyaya öncü oldu. Her ne kadar ülkesinde alay konusu olsa da...