BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD teknoloji yarışında neden Çin’in gerisinde kaldı?----

ABD teknoloji yarışında neden Çin’in gerisinde kaldı?

ABD teknoloji yarışında neden Çin’in gerisinde kaldı?
11 Eylül 2020 - 13:16 www.finansgundem.com

Uzmanlar ABD’nin harcamalarındaki düşüşün ABD’nin Çin’le olan teknoloji yarışında geride kalmasına neden olduğunu söylüyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Siber güvenlik ve teknoloji uzmanları, ABD’nin para harcamak istememesinin, Çin’le olan teknoloji yarışında ABD’nin en büyük dezavantajı olduğunu söyledi.

Son yıllarda Washington Çin’in teknoloji şirketlerini baskı altına almak için telekomünikasyon devi Huawei’ye yönelik kısıtlamalar getirmekten, ByteDance’le iş yapmayı yasaklayan başkanlık kararnamelerine ve popüler uygulama TikTok’un ABD haklarını satmaya zorlamaya, birçok önlem aldı.

Bu ay, ABD Savunma Bakanlığı, Çin’in en büyük çip üreticisi olan Semiconductor Manufacturing International Corporation’a ihraç kısıtlamaları getirip getirmeme konusunda konuşmalar başlattı.

CSIS’in Teknoloji Politikası Programı’nın Direktörü James Andrew Lewis, “ABD’nin teknoloji yarışındaki en büyük dezavantajı, para harcamaya istekli olmaması” dedi.

Daha önce ABD Dışişleri ve Ticaret Bakanlıklarında çalışmış olan Lewis, Cnbc’ye yaptığı açıklamada, “Teknoloji harcamalarımız Çin’in binde biri oranında ve bu oran yarışı kazanmak için yeterli değil” dedi. Lewis açıklamasında, devletin teknoloji üretimindeki liderliğini sağlamaya yönelik bir teşvik yasası çıkarması için her iki partiden de büyük bir çaba olduğunu söyledi. Ancak şimdilik “parasal olarak bir gelişme yaşanmadı.”

Yarı iletkenler, ABD ve Çin arasındaki yapay zeka ve kuantum hesaplama alanlarındaki liderlik savaşının önemli bir kısmını oluşturuyor.

Lewis, “bence Çin’le bu oyunu oynamak isteyenler, birkaç milyon dolardan fazlasını harcamaları gerektiğini anlıyorlar” dedi.

SMIC Çin’in büyük şirketlerinden biri ve yerli yarı iletken sektörünün önemli isimlerinden. Bugün Çin’de kullanılan çiplerin büyük bir bölümü ithal ediliyor. Böylelikle dünyanın ikinci büyük ekonomisi, geliştirilmiş yarı iletkenler için yabancı tedarikçilere bağımlı hale geliyor. İhracat kontrolleri getirmek, SMIC’in ABD’nin çip üretiminde kullanılan teknolojisine ulaşmasını engelleyecek.

Çin’in yarı iletken sektörünün fonlarının büyük bir bölümü devletten geliyor. Reuters, Çin’in Ulusal Entegre Devre Sektörü Fonu’nun 2014 yılında çip projeleri için 139 milyar yuan (20 milyar dolar) bütçe ayırdığını ve 2019’da da bu fona yaklaşık 29 milyar dolar daha aktarıldığını açıkladı. Aynı zamanda bağımsız yatırımcılardan da artan bir ilgi var.

Lewis açıklamasında, yine de Çin’in son teknoloji çipler üretme konusunda ABD’nin standartlarına ulaşabilmesi en az on yıl alacak dedi. Bununla beraber ABD’de son dönemde yürürlüğe giren kısıtlamalar, bu gelişimi yavaşlatabilir.

Lewis, “Çin’in avantajları var: para harcama isteği, teknolojiye yapılan güçlü yatırımlar ve oldukça kararlı bir hükümet. Ancak dezavantajları da var. Bence ABD’nin tarihine bakarak, teknolojideki liderliğin güç ve nüfuz getirdiğini anlayacaklar ve bunu hedefleyecekler” dedi.

Açıklamasının devamında “teknolojinin, ekonomik güçlerin ve büyük ihtimalle mutfak gereçlerinizin çok daha büyük bir rol oynayacağı daha geniş kapsamlı bir çatışmanın başlangıcındayız” ifadesini kullandı.

Özel sermaye devi finans teknolojisine yatırım yapıyor

 

ABD’nin teknoloji devleri için yeni fırsat

 

Teknolojide dünya lideri Çin mi olacak?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)