BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD ordusu iki savaşı birlikte yürütebilir mi?----

ABD ordusu iki savaşı birlikte yürütebilir mi?

ABD ordusu iki savaşı birlikte yürütebilir mi?
24 Kasım 2023 - 16:14 www.finansgundem.com

ABD’nin aynı anda iki düşmana karşı savaşmasını ve kazanmasını sağlama stratejisi iflas etmiş görünüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya savaşlarla çalkalanırken ABD’nin artık aynı anda birden fazla büyük savaş yürütemeyeceği yönündeki kanaat de giderek güçleniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD gücünün zirvesindeyken Pentagon'un net bir görevi vardı: ABD'nin aynı anda iki düşmana karşı savaşmasını ve kazanmasını sağlamak. Bu strateji bugüne kadar mükemmele yakın işledi. Ancak bugün gelinen noktada bunun pek mümkün olmadığı fikri giderek daha çok dile getiriliyor.

Terör grupları ve Çin’in yeniden sahne alması

Businessinsider’dan Tom Porter’ın haberine göre, ABD’nin aynı anda iki büyük düşmanla başa çıkabilme stratejisi, Amerika’nın Sovyetler Birliği'ni ve müttefiklerini caydırmasını ve onlarca yıldır süren Soğuk Savaş'tan zaferle çıkmasını sağladı. ABD, daha sonra, 11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan ve Irak'ta eş zamanlı olarak savaştı.

Ancak son zamanlarda ABD'nin karşı karşıya olduğu ve terör gruplarından yeniden dirilen Çin'e kadar uzanan tehditlerdeki artış, ABD’nin bu stratejisini yeniden düşünmesine yol açtı.

Sovyetlerin çöküşünden sonra değişim

1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ABD askeri harcamalarını kıstı ve dünya yeni bir istikrar çağına doğru gidiyor gibi görünüyordu. Pentagon, iki düşmanla aynı anda savaşma yeteneğini korudu. Bu kapasite, ABD'nin bölgeyi yeniden şekillendirmek ve İslamcı militan tehdidini azaltmak amacıyla Afganistan ve Irak'ı işgal ettiği 11 Eylül terör saldırılarından sonra da test edildi.

Ancak 2000'li yılların sonlarına doğru ABD, korkutucu yeni tehditlerle karşı karşıya kaldı ve Pentagon yetkilileri planlarını yeniden çizmeye başladı.

Çin ve Rusya tehdidi

Şimdi Pentagon, devasa ordular ve gelişmiş silahlar konuşlandırabilen ve yeniden dirilen büyük güçler arasında yer alan Rusya ve Çin ile savaş olasılığıyla karşı karşıya.

Geride kalan 10 yılda her iki ülke de ABD'nin küresel hakimiyetine karşı olduklarının ve Rusya'nın ABD'nin müttefiki Ukrayna'yı fethetmek için bir kampanya yürütmesi ve Çin'in Tayvan'ı işgalle tehdit etmesiyle konumlarını güç kullanarak genişletme isteklerinin sinyalini verdi.

RAND Corporation düşünce kuruluşunda bir analist olan Raphael Cohen, ABD'nin savunma harcamalarını büyük ölçüde artırmadığı ve ordusunu genişletmediği sürece, eş zamanlı iki çatışmada zafer kazanma ihtimalinin giderek imkansız hale geldiğini söyledi. Cohen, “Bu siyasi ortamda bu çok zor bir hedef olacak” dedi ve ekledi: “İki savaşı aynı anda yürütmek: Bu oldukça büyük bir taahhüt, özellikle de güçler Çin veya Rusya ölçeğine ulaştığında.”

Yeni bir doktrin

ABD ordusu, Afganistan ve Irak'ta aynı anda savaşması nedeniyle yıpranmıştı. Bu, Başkan Barack Obama yönetimindeki ABD askeri doktrininin 2009 yılında revize edilmesine yol açtı. Bu doktrin, o zamanki Başkan Donald Trump ve daha sonra Başkan Joe Biden tarafından da onaylandı.

Cohen, yeni doktrini, “İki savaşı kazanmak yerine artık Çin gibi büyük bir düşmana karşı kazanmak ve diğer düşmanların saldırılarına karşı ciddi bir caydırıcılık sağlamak noktasında kararlılık” şeklinde tanımlıyor.

Pentagon'un en güncel olan 2022 ABD Ulusal Savunma Stratejisi, ABD'nin ‘çatışmada galip gelebilmesini’ ancak yine de ‘başka yerlerdeki fırsatçı saldırıları caydırabilmesini’ taahhüt ediyor.

ABD'nin yeni bir dünya savaşı olasılığını planlarken küresel tabloya yeniden bakması gerekiyor. ABD uzun süredir düşmanlarının bölünmesine ve ABD'ye aynı anda saldırmak için güçlerini birleştirmesinin pek olası olmamasına güveniyor. Ancak Çin, Rusya, İran ve ABD'nin diğer düşmanları birbirine yaklaşıyor, silah teknolojilerini paylaşıyor ve yeni ittifaklar oluşturarak tehditlerini büyütüyor.

Müttefiklerin önemi

ABD'nin artık çeşitli ulus devletlerin aynı anda saldıracağı en kötü senaryoda, muhtemelen çeşitli bölgelerdeki müttefikleriyle birlikte savaşması gerekiyor.

Cohen, “Avrupalı müttefikler Rusya'yı geri püskürtmeye yardımcı olabilir; Orta Doğu'da İsrail veya bazı Arap devletleri gibi müttefikler İran'a karşı savaşabilir; Avustralya ve Japonya gibi Pasifik Bölgesi’ndeki ABD müttefikleri ise büyük olasılıkla Çin saldırganlığını püskürtmede rol oynayabilir” diyor.

Cohen, Ukrayna savaşının ABD'ye ve müttefiklerine, böylesi kötü bir senaryoya hazırlanmak için ne yapmaları gerektiği konusunda önemli yeni dersler sağladığını söylüyor. Cohen, "Örneğin, hem Rusya hem de Ukrayna, çatışmada büyük miktarda mühimmat harcadı. Bu da ABD'nin müttefiklerini desteklemek için savunma sanayii kapasitelerini artırması gerektiğini gösteriyor. Bu hala pahalı bir teklif diyor ancak ABD ordusunun büyük ölçüde genişletilmesinden daha ucuz bir teklif" diyor.

Cohen, bugünün tehditlerine karşı koymayı planlamanın yalnızca askeri güce değil, aynı zamanda siyasi iradeye ve ittifakların dikkatli bir şekilde geliştirilmesine bağlı olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Eğer bir Dünya Savaşı çıkarsa, bunun alışık olunan türden tek başına çatışmalar şeklinde olmayacağı açık.”

ABD askeri uçağı Akdeniz’de düştü: 5 Amerikan askeri öldü

 

ABD'nin Suriye'deki üssüne saldırı düzenlendi

 

ABD ve Çin uzlaştı: Zorlukları birlikte aşalım

 

Yellen'den ABD ve Çin ekonomik birlikteliğine vurgu

 

ABD ,Suriye'de hava operasyonu düzenledi

 

İsrail ABD'den 200 'kamikaze dron' istedi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • P.floyd24 Kasım 2023 21:05

    İki savaşı değil üçüncü hattaki açılan savaşıda yönetir hiç şüphen olmasın ülke tarihi taze yeni kuruldu gelecek ikibin Asır daha dünyanın başında olacak