BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD kurumlar vergisi artışı için global pazarlık yapıyor----

ABD kurumlar vergisi artışı için global pazarlık yapıyor

ABD kurumlar vergisi artışı için global pazarlık yapıyor
05 Mayıs 2021 - 10:32 www.finansgundem.com

Yellen, ABD’nin kurumlar vergilerinde küresel ‘dibe doğru yarışı’ sona erdirmeye çalıştığını söyledi

FİNANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Salı günü yaptığı açıklamada, ABD’nin küresel bir konsorsiyumla müzakereler yoluyla şirketler için dünya çapında bir asgari vergi uygulama hedefine doğru iki yönlü bir yaklaşım benimsediğini söyledi.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkelere, tüm şirketlerin ödediği asgari düzeyde bir vergi uygulamasını sağlamak, Beyaz Saray’ın, firmaların yurtiçindeki faaliyetlerini daha ucuz ülkelere taşımalarını engellemek için belirlediği bir hedef oldu.

Yönetim ABD şirketlerinin vergilerini artırmaya çalışırken bu hedef daha da aciliyet kazandı. Yellen, diğer ülkelerle görüşmelerde yaşanan gelişmelerden şimdiye kadar cesaretlendiğini söyledi.

The Wall Street Journal CEO Konsey Zirvesi’ne konuşan Hazine Bakanı, “ABD vergisindeki artışın yanı sıra, küresel asgari vergiyi artırmayı ve Amerikan şirketlerinin kazançlarını yurt dışına kaydırmasına izin veren vergi boşluklarını kapatmayı öneriyoruz” dedi.

Yellen, ABD’nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne üye ülkelerle görüşmelerde bulunduğunu söyleyerek ekledi: “Küresel kurumlar vergisi yarışını bitirmek için diğer ülkelerle çok aktif bir şekilde etkileşim içindeyiz. Kurumsal vergiler açısından küresel olarak dibe doğru bu yarışın ekonomileri büyümeyi teşvik etmek ve aynı zamanda kurumsal rekabet gücünü etkilemek için altyapı, eğitim, araştırma ve geliştirme ve diğer şeylere gerçekten yatırım yapmak için ihtiyaç duydukları gelirden mahrum bırakmasından korkuyorum.”

Hazine Bakanı “Bu nedenle, şirketlerden, rekabet edebilmeleri ve bunu küresel oranlarda da artış göreceğimiz bir bağlamda gerçekleştirmelerinde eşit derecede önemli olan mali öncelikleri gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için biraz daha fazla ödeme yapmalarını ve biraz daha fazla ödemelerini istiyoruz” diye konuştu.

Birkaç ülke, küresel asgari vergi fikrini onayladıklarını, ancak bazı çeyreklerde popülerliğini yitirmeye devam ettiğini kamuoyuna açıkladı. ABD şirketleri, işlerinin çoğunu yurt içinde yürütseler bile, düşük vergili ülkelerde ikametgâh kurdukları “offshoring” uygulamalarıyla uzun süredir uğraşıyorlar.

Trump yönetimi, Başkan Joe Biden’ın % 28′e yükseltmek istediği kurumlar vergisi oranını% 21′e düşürmüştü. Ayrıca, 2017 vergi indirimleri, şirketlere yurtdışında depoladıkları karlarını geri getirmeleri için teşvikler sağlamıştı.

Günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada Yellen, vergi indirimlerinin yatırımı teşvik etmek için çok az şey yaptığını ve bunun yerine yatırımcılar için hisse geri alımlarını ve temettü ihraçlarını tetiklediğini söyledi.

Vergi seviyesiyle ilgili müzakerelerin yanı sıra, yönetim aynı zamanda diğer ülkelerin Amerikan şirketlerini nasıl vergilendirdiği konusunda da anlaşma istiyor. Bu aslında Yellen’in Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’ndaki ülkelerle yaptığı görüşmelerin iki “ayağı” olarak tanımladığı ilk şey.

Yellen, ″İkinci yapı taşı, küresel asgari vergilerle ilgili ve bazı ülkeler tarafından Amerikan firmalarından alınan vergilerle ilgili” dedi ve ekledi: “Birinci sütunun kapsamını genişletmek için bir teklifte bulunduk, böylece konu sadece ABD teknoloji şirketleriyle ilgili değil, böylece küresel olarak sektörden bağımsız olarak en karlı büyük şirketlerin operasyonları hakkında olacak ve her iki konuda da bir anlaşmaya varabileceğimizi umuyoruz

Yellen, yönetimin şirketleri vergi cenneti ülkelerine yaptıkları vergi ödemelerini düşürmekten caydırmanın yollarını aradığını söyledi.

Nihayetinde, şirketlerin ABD’de daha fazla vergi ödeyeceğini söyledi, ayrıca gelirlerin yönetimin gündemindeki geniş harcama programlarını finanse etmek için gerekli olduğunu söyledi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)