BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD-Kanada ticaret görüşmeleri haftaya kaldı----

ABD-Kanada ticaret görüşmeleri haftaya kaldı

ABD-Kanada ticaret görüşmeleri haftaya kaldı
01 Eylül 2018 - 08:14 www.finansgundem.com

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, ABD ile Kanada arasındaki ticaret anlaşması görüşmelerinin haftaya devam edeceğini duyurdu.

Lighthizer, yaptığı yazılı açıklamada, iki ülke arasında bu hafta  boyunca devam ticaret müzakereleri hakkında, "Görüşmeler yapıcıydı ve ilerleme  kaydettik. Yetkililerimiz anlaşmasağlanması için çalışmaya devam edecek. ABD  Ticaret Temsilciliği takımıyla Bakan Freeland ve meslektaşları gelecek hafta  çarşamba buluşacak." ifadelerini kullandı.

ABD ile Meksika arasında pazartesi günü varılan ticaret anlaşmasına  işaret eden Lighthizer, "Başkan (Trump) Meksika'yla, ve eğer isterse Kanada'yla,  90 gün içinde ticaret anlaşması imzalama niyetini bugün Kongre'ye bildirdi.  Gelecek haftalarda, Kongre, sivil toplum ve özel sektör danışmanları anlaşmayı  inceleyebilecek." açıklamasında bulundu. 

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, ülkesinin Washington  büyükelçiliğinde yaptığı basın toplantısında, müzakereleri devam eden anlaşmayı  "karmaşık" olarak nitelendirerek, Kanada ve ABD'nin anlaşma üzerinde gelecek  hafta çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Freeland, "Kanada'nın odak noktası iyi bir anlaşma yapmak. İyi bir  anlaşma sağladığımızda işimiz bitecek. Kanada, sadece kendisi için iyi olan bir  anlaşmayı imzalayacaktır. Kazan-kazan-kazan şeklinde olan bir anlaşmanın mümkün  olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

Kongre'ye sunulması için son tarih 30 Eylül

ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD,  Meksika ve Kanada'nın üyesi olduğu ve 24 yıldır uygulanan Kuzey Amerika Serbest  Ticaret Anlaşmasını (NAFTA) yürürlükten kaldıracağını bildirmiş, yeni anlaşmanın  adının "ABD-Meksika ticaret anlaşması" olacağını ve Kanada'nın dilerse bu  anlaşmaya katılabileceği bilgisini vermişti.

Amerikan yasalarına göre, ABD ile Meksika arasındaki yeni anlaşmanın  yürürlüğe girebilmesi için Trump'ın Kongre'ye en az 90 gün önceden yeni bir  ticaret anlaşması yapma niyetinde olduğunu haber vermesi gerekiyor.

Trump, yeni bir ticaret anlaşması imzalama niyetini cuma günü ABD  Kongresine bildirdiği için, ülkelerin üzerinde hemfikir olduğu ticaret  anlaşmasını 30 Kasım'a kadar imzalaması için vakti bulunuyor.

Görevini 1 Aralık'ta devredecek olan şu anki Meksika Başkanı Enrique  Pena Nieto'nun da yeni anlaşmayı bu tarihten önce onaylaması bekleniyor.

Anlaşmanın yazılı olarak ABD Kongresine sunulması için ise 30 Eylül'e  kadar zaman bulunuyor.

Trump'ın daha önce Kanada'nın ABD-Meksika anlaşmasına dahil olması  için son tarihin cuma günü olduğunu söylediğine işaret eden Amerikalı bazı  siyaset uzmanları, Trump'ın bu söylemiyle ABD'nin lehine bir anlaşma olması  yönünde Kanada'yı hafta boyunca sıkıştırmaya çalıştığına dikkati çekiyor.

Uzmanlar, kasım ayında yapılacak ABD Kongresi seçimlerine işaret  ederek, Trump'ın partisi olan Cumhuriyetçilerin seçimlerde Kongre üstünlüğünü  Demokratlara kaptırması durumunda, anlaşmanın onayının gelecek yılın başlarına  kadar sarkabileceği uyarısını yapıyor. 

Ayrıca, anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için diğer ülkelerin  parlamentoları tarafından da onaylanması gerekiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)