BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD ile Rusya o bölge için kapışıyor: Yeni ‘soğuk’ savaş!----

ABD ile Rusya o bölge için kapışıyor: Yeni ‘soğuk’ savaş!

ABD ile Rusya o bölge için kapışıyor: Yeni ‘soğuk’ savaş!
25 Aralık 2023 - 15:25 www.finansgundem.com

ABD ile Rusya Kuzey Kutbu’nda karşı karşıya geldi. Devasa petrol ve gaz rezervlerine hakim olma politikası iki ülke arasında kriz yaratıyor.

Rusya ie ABD arasında sıcak çatışma endişesini körükleyen gerginliklere bir yenisi daha eklendi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın raporuna göre ABD, ülkenin Kuzey Kutup bögesindeki anlamına gelen kıta sahanlığını genişleterek "kontrol bölgesini" 1 milyon metrekareye çıkardı.

Açıklamada, stratejik öneme sahip Arktik (kuzey kutup noktası 90 ° kuzey enlemi ile arktik dairesi denilen 66 ° 33 ' kuzey enlemi arasında kalan coğrafi bölge) ve Bering Denizi'nde bulunan alanların birçok kaynağı içerdiği vurgulandı.

Bu kutup bögesi topraklarda Rusya, Kanada ve Danimarka da hak iddia ediyor.

Bloomberg'e göre ABD, kıta sahanlığını genişleterek yenilenebilir enerji projeleri, petrol ve gaz sahalarına erişim sağlamak amacında.

ABD Deniz Harp Okulu'ndan profesör James Kraska'ya göre, ABD kıta sahanlığı lityum dahil 50 sert mineralin yanı sıra 16 nadir toprak elementi içeriyor. Ayrıca ABD Jeoloji Araştırması, Kuzey Kutup Dairesi'nde yaklaşık 90 milyar varil keşfedilmemiş petrol ve 43 trilyon metreküp gaz bulunduğunu tahmin ediyor.

Uluslararası hukuka göre ülkeler, kıta sahanlıklarının sınırlarına bağlı olarak deniz yatağının üzerinde ve altında bulunan doğal kaynaklar üzerinde ekonomik haklara sahip oluyor. Bölgenin mülkiyeti kararı Birleşmiş Milletler komisyonu tarafından belirleniyor.

Rusya'dan karara ilk tepki geldi. Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Birinci Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, Rusya'nın da bu bölgede hak sahibi olduğunu ve bölgenin mülkiyeti konusunda çıkarlarını savunacağını söyledi. Cabarov "Rusya, Amerikalılarla tamamen aynı haklara, hatta daha fazlasına sahip" dedi.

Rusya, 2015 yılında Kuzey Kutbu'ndaki kıta sahanlığını 1,2 milyon km² genişletmek için BM komisyonuna başvuruda bulundu. Başkan Putin, bölgenin muazzam ekonomik zenginliklri dikkate alındığında Kuzey Kutbu'nun gelişiminin Rusya için tartışılmaz bir öncelik olduğunu söylemişti.

Rusya ABD'yi uyardı: Siber savaş gerçek savaşa dönüşebilir

 

Rusya ABD'ye sert çıktı: İç işlerimize karışmayın

 

Rusya ABD vatandaşlarına yaptırımı genişletecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)