BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaABD için kritik saatler----

ABD için kritik saatler

ABD için kritik saatler
11 Şubat 2014 - 08:47 www.finansgundem.com

ABD’de Temsilciler Meclisi borç tavanı limitini yükseltmek için yarın toplanacak.

ABD’de Cumhuriyetçiler ’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, 12 Şubat'ta borç tavanını görüşmek üzere bir araya gelecek. Daha önceki süreçlerde Demokratlar ve Başkan Barack Obama ile borç tavanı limitini artırma konusunda büyük kavgalar veren Cumhuriyetçiler’in bu kez anlaşmaya yanaşacağı belirtiliyor.

Cumhuriyetçi Pennsylvania vekili Joe Pitts, "Borçlanma limiti Mart 2015'te sona erecek şekilde artırılacak" dedi. ABD Hazine Bakanı Jack Lew geçen hafta, hükümetin borçlanma kapasitesinin 27 Şubat’ta sona ereceğini söylemiş ve Kongre’ye borçlanma tavanının en yakın sürede artırma çağrısında bulunmuştu.

ABD'NİN BORÇ TAVANI NEDİR?

Borç tavanı, Kongre tarafından kararlaştırılan, federal hükümetin yasal olarak ne kadar borçlanabileceğini belirleyen bir sınır. ABD yasalarına göre, borç tavanı ABD'nin milli gelirinin yüzde 10'unu geçemiyor. İlk defa 1917'de 11,5 milyar dolar olarak belirlenen borç tavanı, 75 kez yükseltilerek 14,2 trilyon dolara kadar çıkarıldı.

BORÇ TAVANI YÜKSELMEZSE NE OLUR?

Şubat sonuna kadar bir anlaşmaya varılmazsa, ABD bu tarihten sonra borçlanamayacağı için, ödemelerini yapamayacak. ABD itfalarını yerine getiremeyerek temerrüde düşebilir. İşte bu durumda, ABD muhtemelen kredi notunda yeni bir düşüş görecek.

ABD TEMERRÜDE DÜŞERSE NE OLUR?

ABD'nin temerrüde düşmesinin sonuçlarının ne olacağını kimse tam olarak bilmiyor. Çünkü ABD büyüklüğünde bir ülke şimdiye dek hiç temerrüde düşmedi. Ancak aralarında ABD Başkanı Obama'nın da bulunduğu pek çok kişi, ABD'nin temerrüde düşmesinin sonuçlarının küresel ekonomi için felaket boyutuna varabileceğinden endişe ediyor. Elinde ABD tahvili bulunanlar arasında, çok uluslu bankalar, yabancı ülkeler ve Amerikan halkı var. ABD borcunu ödeyemezse, dünyanın en büyük bankaları iflasın eşiğine gelebilir. Bu durumda bankalar kredi vermeyi bırakabilir. Hatta bankalar cari hesaplardaki paraları bile ödeyemez hale gelebilir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)