BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisi erken mi toparlanıyor?----

ABD ekonomisi erken mi toparlanıyor?

ABD ekonomisi erken mi toparlanıyor?
07 Eylül 2020 - 16:45 www.finansgundem.com

Korona virüsün en yoğun görüldüğü ülke olan Amerika Birleşik Devletleri’nde şaşırtıcı biçimde olumlu gelen ağustos ayı işsizlik verileri ekonomik iyileşme için umutları arttırdı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisindeki gidişata ilişkin olumlu ya da olumsuz düşünmek bardağın hangi tarafından bakıldığına göre değişiyor. ABD Ağustos ayı işsizlik verileri sürpriz bir şekilde olumlu bir seyir gösteriyor.

Temmuz ayı sonunda ABD’de federal işsizlik yardımlarının süresi doldu ve halen korona virüs krizinin hissedildiği ekonomide geçtiğimiz ay önemli bir yükseliş bekleniyordu. Buna karşın göstergeler oldukça zayıf.

ABD’deki ekonomik toparlanmanın yavaşladığına ilişkin kesin bir yargıya ulaşmak için bir kez daha ekonomik verilere bakmak gerekiyor. Ekonominin yeniden açılmasından bu yana son birkaç aydır yeniden işe alım hızı ve tüketici harcamaları yavaşladı. İşletmelerse tekrar yatırım yapmakta çekingen davranıyor.

İyileşmeye ilişkin göstergeler artıyor

Yine de ekonomi genişlemeyi sürdürüyor ve bu gelişme de devam edecek gibi görünüyor. Her gün daha fazla insan dışarda yemek yemeyi tercih ediyor. New York gibi büyük eyaletlerde korona virüs kısıtlamaları hafifletiliyor. Eyalet çapındaki okullar yeniden açılmaya hazırlanıyor ve işyerleri hem müşteriler hem de çalışanları için güvenli bir ortam hazırlamaya çalışıyor.

Marketwatch’un haberinde göre yatırım danışmanlığı firması BMO Capital Markets’ın Baş Ekonomisti Douglas Porter konuyla ilgili, “Büyük resim yaz aylarındaki vaka sayılarında oluşan yükselişe rağmen ABD ekonomisinin görece başarılı bir savaş verdiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Fakat büyük sorunlar halen gözlemlenebiliyor.

Korona virüs bir yere gitmiş değil ve hastalığın hala tedavisi yok. Bu durum birçok işletmeyi zor durumda bırakıyor. Restoranlar tamamen açılamıyor. Fiziki perakende mağazaları müşteri trafiğinden yoksun. Havalimanları ve oteller büyük oranda boş. Büyük spor müsabakaları ya boş tribünlere oynuyor ya da çok sınırlı seyircileri kabul edebiliyor. Hayat normalin çok dışında ilerliyor.

Bank of the West’in Baş Ekonomisti Scott Anderson konuyla alakalı görüşlerinde, “Bazı endüstrilerde açık bir şekilde düz bir seyir görülüyor ve ABD ekonomisinde tam bir iş piyasası toparlanması yakın görünmüyor” ifadelerini kullandı.

Yavaş ve kademeli bir iyileşme bekleniyor

Birçok Wall Street ekonomisti ekonominin bu noktadan sonra daha yavaş ve kademeli bir iyileşme göreceğini ve zaman zaman aksilikler yaşayacağını öngörüyor. Demokratların ve Cumhuriyetçilerin yeni federal teşvik paketi konusunda anlaşamaması ihtimali ekonomistleri endişelendirmeye devam ediyor. Kasım ayındaki başkanlık seçimlerine çok az bir süre kala iki taraf da kendi görüşlerinden ödün vermeyi düşünmüyor.

Şaşırtıcı derecede iyi gelen ağustos ayı istihdam raporu ise ironik bir şekilde yeni mali desteğe ekonominin fazlasıyla ihtiyaç duyduğu argümanını zedeliyor. Cumhuriyetçiler hükümetin birkaç trilyon dolarlık teşviki ve ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını rekor seviyede düşürmesi sonrasında yeni bir yardım paketine ihtiyaç olmadığına karar verebilir.

Bu durumda ABD’de yeni teşvik paketinin yakın zamanda onaylanması öngörülmüyor. Önümüzdeki birkaç haftanın önemli ekonomik değişimleri gösteren büyük ekonomik verilerin paylaşılması anlamında verimsiz bir dönem olacağı gözlemleniyor.

ABD üretimin dönüşüne hazır mı?

 

İngiltere'de krize dayanamayan mağazalar kepenk kapatıyor

 

Korona virüsün İngiltere’ye faturası ne oldu?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)