BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB ve Afrika Birliği liderleri 5 yıl sonra bir araya geliyor----

AB ve Afrika Birliği liderleri 5 yıl sonra bir araya geliyor

AB ve Afrika Birliği liderleri 5 yıl sonra bir araya geliyor
16 Şubat 2022 - 10:40 www.finansgundem.com

Zirvede, Afrika'nın ekonomik kalkınması, aşı bağımsızlığı, enerjide dönüşümü ve güvenliği konuları ele alınacak. Toplantıların sonunda "2030 için Ortak Vizyon" içerikli ortak bildiri kabul edilecek.



Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği liderleri, Belçika'da Afrika'nın ekonomik kalkınması, aşı bağımsızlığı, enerjide dönüşümü ve güvenliği gibi konuları görüşmek için iki günlük zirve toplantısında buluşacak. Liderler ve temsilciler, 17-18 Şubat'ta Brüksel'de 5 yıla yakın bir sürelik aradan sonra 6'ncı kez bir araya gelecek.

Zirvede liderlerin ele alacağı öncelikli konu ekonomi olacak. Bu kapsamda iklim değişikliği ve mevcut sağlık krizi gibi küresel sorunları göz önüne alan Afrika-Avrupa Yatırım Paketi'nin kabul edilmesi bekleniyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Senegal ziyaretinde Afrika için 172 milyar dolarlık yatırım planını duyurmuştu. Von der Leyen ayrıca 28 Ekim 2021 tarihli açıklamasında, AB'nin 2022'de 3,5 milyar doz aşı üretmeyi hedeflediğini ve bunların büyük kısmının ihraç edileceğini söylemiş, AB-Afrika Zirvesi'nin ana konusunun, kıtanın aşı bağımsızlığına kavuşturulması olacağını bildirmişti.

Bunların dışında liderlerin ayrıca yenilenmiş barış ve güvenlik yapısı vasıtasıyla istikrar ve güvenliği de teşvik edecek araç ve çözümleri masaya yatırması bekleniyor. Buna göre ekonomik kalkınma finansmanı, sağlık sistemleri ve aşı üretimi, tarım ve sürdürülebilir kalkınma, eğitim, kültür, göç, özel sektör desteği ve ekonomik bütünleşme, barış, güvenlik ve yönetim, iklim değişikliği, yeşil enerjiye geçiş, dijital dönüşüm gibi konuların gündemi oluşturması planlanıyor.

Bu alanlarda liderler yuvarlak masa toplantılarına katılırken konuların uzmanları da panellerde yer alacak. Toplantının sonunda "2030 için Ortak Vizyon" mahiyetinde bir ortak bildiri kabul edilecek.

'AB Afrika'nın en güvenilir ortağı'

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Afrika'ya olumlu bir gözle bakmalıyız, sadece göç sorunlarının merceğinden değil. Afrika bizim için de fırsatlar barındıran, sayısız olanak sunuyor. Genç ve dinamik bir insan potansiyeline sahipler ve yenilenebilir enerjiler konusunda sınırsız olanaklara sahipler" dedi.

AB ve Afrika Birliğinin "kesinlikle her konuda aynı fikirde olmadığını" söyleyen Borrell, temel konulardaki uzlaşmanın, yenilenmiş ve daha güçlü iş birliği için yeterli olacağını belirtti. Borrell, "AB'nin Afrika'nın en güvenilir ortağı olduğunu göstereceğiz" dedi.

Sahel'deki güvenlik krizi

Afrika'nın sorunlarının AB'nin de sorunu olduğunun altını çizen Borrell, Sahel bölgesindeki güvenlik krizine dikkati çekti. Fransa ve Birleşmiş Milletlerin (BM) Sahel'deki operasyonlarının akıbetinin de Zirve'de belli olması bekleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bölgedeki askeri operasyonlara ilişkin nihai kararını kamuoyuyla paylaşacağı tahmin ediliyor.

Borrell, sık sık AB'nin güvenliğinin Sahel'de başladığına yönelik değerlendirmeler yapıyor ve bu bölge ile daha fazla ilişki kurulması gerektiğine vurgu yapıyor.

Afrika'da Fransız karşıtlığı artıyor

 

AB'den, Afrika'ya 172 milyar dolarlık yatırım planı

 

DSÖ: Afrika'da vakalar bilinenden 7 kat fazla olabilir

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)