BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAB: Türkiye ile ticarette rekor kırıldı----

AB: Türkiye ile ticarette rekor kırıldı

AB: Türkiye ile ticarette rekor kırıldı
23 Mayıs 2024 - 16:19 www.finansgundem.com

AB-Türkiye Yatırım Fonu hakkında konuşan AB Komisyonu Üyesi Varhelyi, geçen yıl Türkiye ve AB ticaret hacminde 200 milyar euronun üstüne çıkılarak rekor kırıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Avrupa Birliği (AB) Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabulde, Türkiye-AB ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı.

Yılmaz, görüşmede, Türkiye ile AB'nin ortak gelecek, değerler ve çıkarlara sahip olduğunu belirterek, genişleme sürecinin bir parçası olan Türkiye'nin AB ile pozitif bir gündem oluşturarak üyelik sürecini canlandırma, karşılıklı somut adımlarla ilerletme iradesine sahip olduğunu söyledi.

Dünya çapında kaotik bir dönemden geçildiğini ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle AB'de genişlemenin tekrar gündemde olduğunu belirten Yılmaz, genişleme kapsamında AB'nin diğer aday ülkeler için gösterdiği açık ve kararlı siyasi iradeyi, Türkiye için de eşit koşullarda ve ayrımcılık olmaksızın sergilemesi gerektiğini ifade etti.

Yılmaz, 17-18 Nisan'da düzenlenen son AB zirvesi sonrası, Türkiye'nin, AB'den somut sonuçlar üreten diyaloğun ilerletilmesini beklediğini dile getirerek, "AB ile Türkiye arasında ticaretin artırılması, gümrük birliğinin güncellenmesi, vizelerin kolaylaştırılması gibi öne çıkan alanlarda harekete geçmemiz ve daha pozitif somut bir gündem oluşturmamız önemlidir." dedi.

Gazze için ivedi biçimde ateşkesin sağlanması ve insani yardımların kesintisiz biçimde Gazze'ye ulaşması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, bu konuda AB başta olmak üzere uluslararası kurumlardan daha yoğun çaba beklediklerini söyledi.

Varhelyi de Türkiye ile pozitif bir gündem oluşturmak istediklerini belirterek, bu pozitif gündem kapsamında ticaretin artırılması ve gümrük birliği konularının özellikle öne çıkan konular olduğunu kaydetti. Oliver Varhelyi, Gazze'de ivedi şekilde ateşkes yapılması ve yardımların kesintisiz olarak iletiminin sağlanması konusunda aynı fikirde olduklarını kaydetti.

Görüşmede, temmuz ayından itibaren AB dönem başkanlığını üstlenecek Macaristan döneminde ilişkilerin somut biçimde ilerlemesinin beklendiği de ifade edildi.

Türkiye ile ticarette rekor kırıldı

AB ile Türkiye arasında geçen yıl "206 milyar euroluk ticaret hacminin" olduğunu vurgulayan Varhelyi, şunları söyledi:

"Türkiye, dolayısıyla AB'nin beşinci en büyük ticaret ortağı. Tabii beşinci olmak önemli bir sıralama ama şunu da söylemek gerekiyor: AB de Türkiye'ye gelen yabancı doğrudan yatırımın en önemli kaynağı olmaya devam ediyor. Bu, tabii ki her iki taraf için de büyük sorumlulukları beraberinde getiriyor. Hem bu ilişkileri bu şekilde sürdürebilmek, bu büyük hacmi sürdürebilmek ama aynı zamanda biraz daha tetikleyebilmek, daha da genişletebilmek, büyütebilmek gerekiyor. Bu yüzden de Türkiye'ye daha fazla yatırımın yapılması konusunu ele aldık."

Varhelyi, AB-Türkiye Yatırım Platformu'nun kurulduğunu hatırlatarak, "Sadece kamu yatırımları değil özel yatırımlar da teşvik ediliyor bu platformda. Şimdi platformun işlevsel hale gelmesi için yapılan teknik çalışmaların bitmesini bekliyoruz. Bu yıl bu çalışmaları tamamlamayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

AB-Türkiye Yatırım Platformu'nun doğrudan Türkiye'nin ekonomisine katkıda bulunacağına işaret eden Varhelyi, şunları kaydetti:

"Şimdi bu operasyonun büyüklüğünü size anlatmak için şunu söyleyeyim: 2,4 milyar euroluk doğrudan yatırımı mobilize etmeyi amaçlıyoruz. Tabii bunu yapabilmek için bu da ele aldığımız başka bir konu, uluslararası finansal ortaklarımıza da ihtiyacımız var. Onların bize yardımcı olması gerekiyor çünkü platformun elindeki fonların daha da artmasına onlar katkıda bulunacaklar."

Vize kolaylığı için AB kurumlarıyla görüşüyoruz"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, AB Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ile ortak basın toplantısında açıklama yaptı.

Türkiye ve AB ilişkilerinin gözden geçirildiğini aktaran Fidan, "2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Cumhurbaşkanımızın halka yaptığı beyanda AB hedeflerine bağlı olduğumuzu söylemişti. Bize de AB ile ilgili çalışmalardan asla vazgeçilmemesi gerektiği konusunda talimatlar vermişti. Biz de bakanlık olarak hazırlıklarımızı yapıp kabinemize sunmuştuk. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'nin aday ülke statüsünü müzakere ettik. Biz her zaman için Türkiye AB ilişkisinin üzerine bir tuğla koyarak devam ettireceğiz ülke olarak" diye konuştu.

"Türkiye parçası olacağı her ittifaka güç katacaktır"

Bakan Fidan açıklamasında, AB Komşuluk ve Genişleme Komiseri Varhelyi ile Türkiye'nin aday ülke statüsünü ve genişleme ile ilgili konuları görüştüklerini söyledi.

Türkiye'nin AB üyelik sürecine hakkında konuşan Bakan Fidan, "Türkiye, sadece Avrupa Birliği'ne değil parçası olacağı her ittifaka güç katacaktır. Biz her zaman AB ile ilişkilerimizi ileriye götürmek istiyoruz." dedi.

Prensipte mutabık olunduğunu söyleyen Fiğdan, somut bir şekilde Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Vize serbestliği müzakeresi

Fidan, vize meselesinde iki aşamalı çalışıldığın söyleyerek, "Birincisi, AB-Türkiye arasında vize serbestliğine gidilmesi. Bu konuda eksik kalan hususların tamamlanması konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Amacımız vize serbestisinde AB ile müzakereyi tam anlamıyla başlatmak" diye konuştu.

Bakan Fidan, "Son zamanlarda AB'de vize konularında ciddi sıkışma olmaya başlamıştı. Avrupalı meslektaşlarımızla bunu epeydir müzakere ediyoruz. Başta iş insanları ve öğrencilerimiz olmak üzere vize kolaylığının sağlanması için hem AB ülkeleriyle birebir konuşuyoruz hem de AB kurumlarıyla bu konuyu görüşüyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)