BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis4 Amerikan şirketi CEO’sundan resesyon tahmini----

4 Amerikan şirketi CEO’sundan resesyon tahmini

4 Amerikan şirketi CEO’sundan resesyon tahmini
08 Aralık 2022 - 18:06 www.finansgundem.com

ABD ekonomisinin resesyona girmekte olduğuna ilişkin uyarılar her geçen gün daha yüksek sesle dile getiriliyor. CNBC’nin haberinde büyük ABD şirketlerinin CEO’larına resesyon sorusu yöneltildi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023 yaklaşırken büyük ABD şirketlerinin yöneticileri de yaklaşmakta olduğunu düşündükleri bir resesyona hazırlanıyor.

CNBC’nin haberinde Walmart’tan General Motors’a kadar ABD ekonomisinin bel kemiği niteliğindeki kurumsal şirketlerin CEO’ları ekonomiye ilişkin öngörülerini aktardı. CEO’lar enflasyon, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışları, jeopolitik krizler ve tüm bunların yeni yıl için ne anlama geleceği konusunda fikirlerini paylaştı.

General Motors CEO’su Mary Barra

Amerikan otomotiv şirketi GM'in CEO’su Mary Barra, gelecek yıl ekonomiyi etkileyecek ters rüzgarlar bekliyor. Ancak henüz bir resesyon için alarm vermiyor. Barra açıklamasında, “Resesyon demeyeceğim, bu ekonomistlerin yapması gereken bir şey. Ancak şu anda hala oldukça güçlü bir tüketici görüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Dev otomobil üreticisi yine de diğer sektörlerdekine benzer bir biçimde talepteki potansiyel bir çöküşe hazırlıklı olmak için dikkatli bir şekilde ilerliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre pandemi sırasında, tüketiciler seyahat ve hizmetlere daha az harcama yapmazken, bilgi teknolojileri gibi bazı sektörlerse talepte artış gördü. Bu talebin daha sonra ortadan kalkması ise sektörleri hazırlıksız yakalandı.

Barra, GM'in maliyet açısından "oldukça muhafazakar bir 2023’e" hazırladığını, ancak pandemiden kalan "bastırılmış talebin” hâlâ hissedilmekte olduğunu söyledi. Barra ayrıca, yarı iletken kıtlığı ve tedarik zinciri krizi gibi pandemiden kaynaklanan sorunların her çeyrekte biraz daha iyileşmesine rağmen 2023'e kadar devam etmesini bekliyor.

 

Walmart CEO’su Doug McMillon

ABD’nin en büyük perakende zinciri Walmart’ın CEO’su Doug McMillon bir resesyon yaşanmasını istemiyor. Ancak müşterileri için enflasyonu hafifletmenin gerekli olabileceğini düşünüyor.

McMillon açıklamasında, “Aylardır enflasyon baskısı altında olan bütçe bilincine sahip bazı müşterilerimiz var. FED, istediğimizden çok daha sert bir iniş gerçekleştirse bile, yapması gerekeni yapmalı mı? Bana kalırsa enflasyonla başa çıkılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Walmart tüketici harcamalarını hâlâ görse de, McMillon elektronik ve oyuncak gibi belirli kategorilerde daha muhafazakar harcamalar yapıldığını tespit etti. İstihdam konusuna gelindiğinde ise perakende devi, pandemi dönemindeki personel sorunlarının ücretleri artırdığını ancak bu artış hızının için azalmaya başladığını belirtiyor. Ancak McMillon hala kasiyer düzeyinde işe alım baskısı olduğuna dikkat çekti.

McMillon, “Müşterilere ve üyelere hizmet verilmesi gerekiyor. Bu sebeple çalışan sayımız artacaktır. Büyüme muhtemelen artmaya devam edecek” açıklamasında bulundu.

United Airlines CEO’su Scott Kirby

Amerikan havayolu şirketi United Airlines’ın CEO’su Scott Kirby, şirketinin yeni yıla iyimserlikle girdiğini, ancak 2023'te "FED tarafından tetiklenen hafif bir resesyon" görülebileceğini söyledi.

Kirby’e göre iş seyahatleri, pandemi dönemi çöküşün ardından istikrarlı bir toparlanmanın tadını çıkarıyor. Ancak CEO turist talebinin sabitlendiğini ve bunun da "resesyon öncesi davranış" olarak gösterilebileceğini söyledi.

Havayolu sektörünün Kovid sonrası toparlanma döneminde olduğunu vurgulayan Kirby yine de pilot kıtlığı ve yakıt maliyeti gibi pandemi kaynaklı sorunlarla mücadeleye devam ettiklerini söyledi. CEO, şimdilik, havayolu şirketlerinin hibrit çalışma sisteminden faydalandığını, uzaktan çalışmadaki artışın insanlara seyahat etme konusunda daha fazla esneklik sağladığını söyledi.

United, gelir rakamları artmaya devam ettikçe ekonomiye ilişkin olumlu bir görünüm paylaşacaklarını belirtiyor. Kirby, şirketin "neredeyse tüm zamanların en yüksek kâr marjlarına geri döndüğünü" söyledi.

Kirby, "Sabahları CNBC'yi izlemeseydim ki izliyorum, resesyon kelimesi kelime dağarcığımda olmazdı. Bunu elimizdeki verilerde göremezsiniz" dedi.

Union Pacific CEO’su Lance Fritz

Amerikan demiryolu şirketi Union Pacific Railroads’un CEO’su Lance Fritz nakliyenin yavaşlamakta olduğunu, bunun tüketici harcamalarının azalmasına ve ekonominin sıkılaşmasına yönelik bir işaret niteliği taşıdığını söyledi.

Fritz, “Konut piyasası açıkça yavaşladı ve koli paketleme işlemleri açıkça yavaşladı. Bunu kağıt ve koli sevkiyatlarında görüyoruz" dedi.

Fritz, tüketicinin cüzdanına baskı yapmanın ve potansiyel olarak 2023 resesyonunu tetiklemenin enflasyonu yavaşlatmaya değip değmeyeceğine karar vermeyi FED’e bırakıyor. CEO faizler artmaya devam ettikçe harcamanın ve talebin kesin bir şekilde düşeceğini söyledi.

Fritz, “FED daha yavaşlayan bir ekonomi ve zarar gören bir taleple hepimizi ateş hattında vurmaya çalışıyor. Bu iyi bir şey değil” ifadelerine yer verdi.

Amerikalı yetişkinlerin yarısı ekonomik zorluk içinde

 

BlackRock yatırımcıları isyan etti: İkiyüzlü CEO

 

ABD'de işsizlik sigortası başvuruları en yüksek seviyede

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)