BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem3 bin lira maaşlı işe gelen yok!----

3 bin lira maaşlı işe gelen yok!

3 bin lira maaşlı işe gelen yok!
19 Ocak 2013 - 08:30 www.finansgundem.com

Türkiye’de vasıflı işçi yetersizliği inşaat sektörünü de olumsuz etkiliyor

Camcılık sektörünün kanayan yarası olan kalifiye personel eksikliği sektördeki maaşları yukarı çekiyor. Zaman'ın haberine göre, İstanbul Halkalı’daki fabrikasında konut ve sanayi sektörü için cam üreten işadamı Dinçer Türkmen, 3 bin lira maaşla çalıştıracak usta bulamamaktan yakınıyor. Eleman yetersizliği yüzünden 3 kişinin yapacağı işi bir kişinin yaptığını, bu yüzden siparişlere cevap veremediklerini belirten Türkmen ara eleman azlığının camcılık sektörünün küçülmesinde önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Türkmen, sorunun çözülmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu: “Çok acil olarak en az 10 meslek lisesinde eğitim öğretimin ikinci yarısında cam sanatı ve ustalığı bölümü açılmalı. Cam sanayicileri ve esnafları olarak mezun olan öğrencilerimize iş garantisi vereceğimizi buradan ilan ediyoruz.”
Türkiye’de 300’e yakın bayii bulunan Dinçer Cam’ın sahibi işadamı Dinçer Türkmen bir grup gazeteciye cam sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkmen’in verdiği bilgiye göre yılda 600 bin civarında konut üretilen Türkiye’de cam sektörü yıllık 8 milyar dolarlık iş hacmine sahip. Türkiye Şişe Cam Sanayii’ne bağlı Trakya Cam Sanayi, yıllık 1 milyon 500 bin ton cam üretiyor. Sanayiciler, buradan aldıkları camı fabrikalarında işleyip konut, sanayi ve enerji sektörüne veriyorlar. Sektör ağırlıklı olarak Avrupa, Balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu’ya ihracat gerçekleştiriyor. Cam sanayiinin büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirten Dinçer Türkmen, önlerindeki en büyük engelin cam üretiminde çalışacak vasıflı işçi yetersizliği olduğunu belirtiyor. Bütün sosyal ve iyileştirme haklarını vermelerine rağmen aylık 3 bin liraya çalışacak cam ustası bulamadıklarını ifade eden Türkmen yetişmiş eleman sıkıntısından dolayı işletmelerin çoğunun düşük performans ile çalıştıklarına dikkat çekiyor. Bu durumun her yıl sektörü milyonlarca dolar zarara uğrattığını belirten Türkmen “3 vardiya çalışacak kadar iş alıyoruz. Ama usta yokluğundan tek vardiya çalışabiliyoruz. Bir alışveriş merkezinin cam giydirmesini yapacağız ama, camı üretecek usta yok. Siparişler gecikiyor hatta bazı işler bu yüzden elimizden gidiyor.” diyor. Türkmen, bazı müşterilerinin sipariş geciktiği için yurtdışından cam ithal ettiğini ifade ediyor. Bugün piyasada 30 yaşın altında cam ustasının yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan işadamı, cam sektöründe çığ gibi büyüyen teknik eleman ihtiyacı giderilmezse, önümüzdeki yıllarda inşaat ve taahhüt işlerinde çok ciddi yığılmaların oluşabileceğine dikkat çekti. Devletin bu soruna çok acil çözüm bulması gerektiğini belirten Türkmen, “Cam sanatı ve cam ustalığı ile ilgili belirli sayıda meslek lisesinde bölüm açılması halinde bu öğrenciler mezun olmadan cam sektöründe iş sahibi olacaktır.” dedi.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)