BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem3 ABD'li senatörden 'Türkiye'ye F-16 verilmesin' mektubu----

3 ABD'li senatörden 'Türkiye'ye F-16 verilmesin' mektubu

3 ABD'li senatörden 'Türkiye'ye F-16 verilmesin' mektubu
22 Ekim 2021 - 11:21 www.finansgundem.com

S-400, F-35 derken ABD ile şu günlerde F-16 krizi de yaşanıyor. 3 ABD'li senatör Dışişleri Bakanlığı'na Türkiye'ye F-16 verilmesin mektubu gönderdi.

Dış Politika Analisti Ali Çınar CNN Türk'te yaptığı değerlendirmede konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

İşte Çınar'ın açıklamaları;

ABD Kongresi'nde F-16 talebi tartışılmaya başlandı. Zira şuan Pentagon daha sonra da Dışişleri Bakanlığı'nın bunu değerlendirip onaylaması gerekiyor. Dışişleri Bakanlığı'ndan sonra da F-16 talebinin onayı kongreye gelecek. Neden kongre önemli? Çünkü kongre onay vermesi gerekiyor. Yani bir üyenin bile itirazı bu satışı bekletebilir.

İki kanat var kongrede. Temsilciler Meclisi'nden 3 vekil Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a mektup yazarak F-16'ların verilmemesi talebinde bulundu. Açıkçası burada CAATSA yasalarına itaat edilerek, Türkiye'nin CAATSA çerçevesi içinde şuanda yaptırım içinde olduğunu ve savunma sanayi sektöründe F-16'ların verilmesinin farklı algılanabileceği işaretinde bulunuldu.

MEKTUBU GÖNDEREN KİMLER?

Buna imza atanlar iki Yunan asıllı vekille beraber New York'ta bir kadın vekilin olduğunu söyleyebilirim. O da Yunan medyası ve toplumuna çok yakın bir isim. Bu çerçevede bunun bir yaptırımı yok. Ama Dışişleri Bakanı'na bir telkin var. 'Eğer uygularsanız, bizde ek yaptırımlar alabiliriz' tarzında. Tabi bunun bir senato ve Temsilciler Meclisi kanadı var. Bu mektup yollandı ancak bu mektubun genişletilerek daha fazla imza için bir çalışma yapıldığını biliyoruz.

VERİLEN PARA KONUSU NASIL ÇÖZÜLECEK?

Bu konuda resmi bir açıklama yok. Sadece Dışişleri Bakanı Sözcüsü Ned Price Türk tarafıyla yakın diyalogları olduğunu belirtti. Ama finansal olarak Türkiye'nin talepte bulunmadığını söyledi. Burada F-35'lere karşı F-16'ları verilecek pazarlığının ABD tarafından çok daha gündemde olmadığını ve masaya yatırılmadığını görüyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığı net şekilde kongreye gidene kadar bu talep ve onay hiçbir açıklamanın detaylı şekilde yapılmayacağı belirtiliyor.

4 PARTİ TEMSİLCİSİ WASHINGTON'DA

Şunu da belirtmekte fayda var. TBMM'den 4 parti AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti temsilcileri, NATO Parlamenterler Dostlu Grubu Üyeleri dün Washington'a geldi. Kongre üyeleriyle görüşmeye başladılar. Tabi bu çerçevede F-16, F-35 olmak üzere birçok konunun mevkidaşlarıyla konuşacağı belirtiliyor. En sıcak gelişmenin temsilcilerin Washington DC'de büyükelçi Mercan'la beraber kongre üyelerini ziyaret etmeye başladığını da ek olarak belirtmek istiyorum.

ABD F35 teslimatı hazırlıklarını durdurabilir

 

Dışişleri Sözcüsü Bilgiç: Ya F-35 programına döneceğiz ya da paramızı alacağız

 

 

 

 

ETİKETLER :