BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis2023’te paranızı korumanın 5 adımı----

2023’te paranızı korumanın 5 adımı

2023’te paranızı korumanın 5 adımı
27 Aralık 2022 - 11:14 www.finansgundem.com

Mali açıdan belirsizliğin hakim olduğu yeni bir yıla girilirken bireylerin alacağı basit finansal kararlar büyük farklar yaratabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomiler 2022’de son kırk yılın en yüksek enflasyonuna maruz kaldı. Yıl boyunca dünya borsaları ayı piyasasının ve resesyon korkularının etkisindeydi. Kripto para piyasaları ise tam bir çöküşle karşı karşıya kaldı.

Söz konusu hane halkı ekonomilerini de etkiledi. Bütçeler daralırken bireylerin satın alma gücü ve emeklilik birikimleri zayıfladı. Wall Street Journal’ın haberine göre, doğalgaz fiyatlarındaki yavaşlama ve enflasyondaki yükseliş ivmesinin kırılması gibi son olumlu gelişmelere rağmen birçok kişi 2023’te durumun bugünkünden daha kötü olacağına inanıyor.

Önümüzdeki 12 ay ne getirirse getirsin bireylerin finansal durumlarını ekonomik belirsizliklere hazırlıklı hale getirebilmesi için atması gereken bazı basit adımlar bulunuyor. WSJ haberinde yeni yıla girmeden önce değerlendirilebilecek bireysel finans hamlelerine dikkat çekiliyor:

Birikimlerinizden daha fazla para kazanın

Paranızı tipik bir tasarruf hesabında tutmak bugünlerde sadece yastık altında tutmaktan daha iyi bir tercihtir. Finans sitesi depositaccounts.com’a göre, ABD’deki tüm bankaların tasarruf hesaplarındaki yıllık ortalama faiz oranı %0,268. Diğer bir deyişle 1.000 dolarlık bir tasarrufun sağlayacağı faiz getirisi bir dilim pizza almak için zar zor yeterli olacak.

En düşük Faiz oranların bazılarını en büyük finans kurumları veriyor. ABD’nin en büyük beş bankasının müşterileri, nakitlerini diğer bankalardaki daha yüksek getirili hesaplara taşıyarak üçüncü çeyrekte bakiyelerinden toplamda 42 milyar dolar daha fazla artırabilirler. Örneğin, yalnızca internet üzerinden çalışan bazı fintek hesapları dolar bazında %4 civarında faiz getirisi sağlıyor ve kolay para transferleri için mevcut bir hesaba bağlanabiliyor. DepositAccounts'un kurucusu Ken Tumin'e göre, paranızı dev bankalardan uzaklaştırmanın getirisi şu anda son on yılın herhangi bir noktasından çok daha yüksek.

Haberde nakdin korunması için vadeli mevduatların yanı sıra enflasyon tahvilleri ve diğer hazine varlıkları gibi seçeneklerin değerlendirilebileceği belirtiliyor. Faiz getirilerini artırmaya odaklanan Finans uygulaması MaxMyInterest’in CEO’su Gary Zimmerman nakit için doğru bir yer bulmanın sizi zengin etmeyeceğini ancak enflasyona karşı koruyabileceğini belirtiyor. Zira bazı en iyi seçenekler bile bu yıl enflasyonun gerisinde kaldı.

Zimmerman konuyla ilgili açıklamasında, “Nakdin reel getirisi negatif olabilir. Ancak paranızı nerede tuttuğunuz konusunda kayıtsız kalırsanız bu getiri daha da negatif olacaktır” ifadelerine yer veriyor.

 

Banka hesaplarınızı değiştirin

Bankacılık son yirmi yılda çarpıcı bir şekilde değişti. Ancak bankacılık işlemlerini aldığınız kurum büyük olasılıkla değişmedi. Bir Bankrate anketine göre, Amerikalılar ortalama olarak yaklaşık 17 yıl boyunca aynı birincil çek ve tasarruf hesaplarına bağlı kalıyorlar. Bu zaman aralığı ülkedeki ortalama evlilik süresinden bile daha uzun.

Bankrate.com Baş Finansal Analisti Greg McBride halen en iyi anlaşmaya sahip olduğundan emin olmak için düzenli olarak piyasa araştırması yapmanın en doğrusu olacağını belirtiyor. Bu özellikle de hala ATM ücreti veya aidat gibi giderlere maruz kalan tüketiciler için geçerli. Bu hizmetleri ücretsiz olarak sunan bir banka bulmak artık çok daha kolay ve McBride elde edilecek faydaların kurumları değiştirmenin zorluğuna ağır basabileceğini belirtiyor.

 

Aboneliklerinizi iptal edin

Yılın bu zamanında birçok Amerikalı, kilo verme kararının bir parçası olarak spor salonu üyeliklerine kaydoluyor. Ancak aynı zaman aralığı bütçenizden birkaç dolar tasarruf sağlamak amacıyla bazı abonelikleri iptal etmek için de doğru bir zaman olabilir.

Araştırma firması C+R Research’ün bu yıl paylaştığı bir araştırmaya göre Amerikalılar ayda ortalama 200 doların üzerinde abonelik ücreti ödüyor ve bu giderlerin kabaca 130 dolar olduğunu zannediyor. Tüketicilerin yaklaşık dörtte üçü, yinelenen ücretleri unutmanın kolay olduğunu söylüyor ve %42'si hala unuttukları bir abonelik için ödeme yaptıklarını itiraf ediyor.

Bireysel finans uygulaması Rocket Money, dijital yayın platformları, spor salonu üyelikleri, mobil uygulamalar gibi harcamaların geçtiğimiz yıl boyunca daha da yükseldiğine dikkat çekti. Uygulamanın üyeleri arasındaki abonelik harcamaları bu yıl 2021’e kıyasla ortalama %8,5 arttı. Bir şirkete hesabınızdan yinelenebilir bir biçimde ödeme alabilmesi konusunda yetki vermeniz halinde şirket sizden izin istemeden fiyatları değiştirebiliyor. Bu aynı zamanda bireylerin tam olarak ne harcadığını bilmeden harcamaların ipinin kolayca kaçabilmesi anlamına geliyor.

Rocket Money Baş Gelir Sorumlusu Yahya Mokhtarzad unutulmuş olabilecek yinelenen ödemelere odaklanmak için iyi bir dönemde olduğumuzu söyledi. Mokhtarzad bu dönemin gereksiz harcamaları azaltmak ve zor olabilecek bir 2023 yılına hazırlanmak için önemli olduğunun altını çizdi.

Faturalarınızı yeniden pazarlık edin

İptal edemeyeceğiniz faturalarda ise pazarlık konusunun tekrar gündeme getirilmesi tavsiye ediliyor. Bankrate Tüketici Harcamaları Analisti Ted Rossman’a göre televizyon ve kablosuz internet hizmetleri sağlayan firmalar yeni abone bulmak yerine var olan abonelerini korumak için faturaları düşürmeye istekli olabilir.

Rossman şirketlerle yapılan pazarlık sırasında eski fiyatlarınızı geri istemek veya rakip firmayla karşılaştırma yapmak konusunda çekingen olunmaması gerektiğini belirtiyor. Analist uzun süreli müşteri olunsa dahi yeni müşterilere sunulan fırsat ve indirimlerin talep edilebileceğini söyledi.

Brightside Finansal Çözümler Başkanı Sophie Raseman internet firmaları gibi servis sağlayıcılarından daha düşük bir fiyat isteyenlere taahhütlerin sona ermesinin ardından önemli ölçüde promosyon sunulabileceğini hatırlatıyor.

Maliyetleri azaltmanın bir başka yolu da belirli ücretlerin ekstrenizden kaldırılmasını istemektir. Bu ücretler telefon, internet veya televizyon abonelik faturanızda "diğer ücretler" olarak görünebilir.

ABD Ulusal Kredi Danışmanlığı Vakfı Kıdemli Başkan Yardımcısı Bruce McClary ilk müzakere girişiminizi başarılı olmasa dahi farklı bir müşteri temsilcisiyle daha başarılı olunabileceğini belirterek farklı bir gün kurumların tekrar aranabileceğini belirtiyor.

Bireysel emeklilik hesabınızı kontrol edin

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre ekonomistler genellikle emeklilik planları için yaptıkları tavsiyelerde hesapların otomatik pilotta çalışmalarına izin vermek gerektiğini belirtir. Yatırımcılar bu sayede hesabınızı kontrol etme ve piyasalar düştüğünde değişiklik yapma cazibesine direnebilir.

Ancak yılda en az bir kez, hesaplarınıza giriş yapmak ve tasarruf oranınızı, yatırım portföyünüzü ve kullandığınız vergi avantajlı hesap türlerini gözden geçirmek gerekiyor. S&P 500 Endeksi bu yıl cuma gününe kadar %19,3 düştü. ABD orta vadeli tahvil fonları yıl boyunca %12,4 geriledi. Varlık tahsisatlarının uzun vadeli hedeflerinden sapması durumunda yatırımcıların yeniden dengelemeye gitmesi gerekiyor.

Yatırım firması Fidelity Investments’ın Başkan Yardımcısı Mike Shamrell, bireysel emeklilik hesapları için, “Piyasaların o gün ne yaptığına bağlı olarak çok sık kontrol etmekten kaçınmalısınız. Ancak seçimlerinizin hala uzun vadeli emeklilik hedeflerinizle uyumlu olduğundan emin olmak için periyodik olarak kontrol yapmanız gerekir” ifadelerine yer veriyor.

Enflasyonun bütçeleri zorlamasıyla birlikte bireyler de emeklilik katkı paylarında geçici indirimler yapmak zorunda kaldı. İyi haberse, daha sonra yetişmek için planı olanlar için söz konusu indirimlerin etkisi çok fazla büyük olmayacak. New York merkezli yeminli mali müşavir Ed Slott bu süreçte daha fazla katkı payı ödeyenlerinse “benzeri görülmemiş bir fırsat” yakaladığını belirtiyor.

BES yatırımcısına 30 bin liralık ek teşvik

 

Milyarderler paralarını nerede saklıyor?

 

Yatırımlarınızda kayıplarla başa çıkmak için 7 altın kural

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)