BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYatırımlarınızda kayıplarla başa çıkmak için 7 altın kural----

Yatırımlarınızda kayıplarla başa çıkmak için 7 altın kural

Yatırımlarınızda kayıplarla başa çıkmak için 7 altın kural
26 Aralık 2022 - 17:41 www.finansgundem.com

Her yatırımcı kazançlar gibi kayıpları da normal görmelidir. Bunun için, kaybettiğiniz işlemler sırasında ve sonrasında duygularınızı yönetmeniz ve disiplininizi korumanız gerekir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım, içinde kazançlar gibi kayıpları da barındırır. Yatırımcıların, yatırımın ortalama kayıplardan daha büyük ortalama kazançlar yoluyla kazanma ve olumlu beklenti yaratma oyunu olduğunu bilmesi gerekiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımlarınızda psikolojinizi ve disiplininizi nasıl yönettiğiniz, üstün bir sisteme ya da stratejiye sahip olsanız bile, başarınızı asıl belirleyen faktörler olarak öne çıkıyor. Bunu başarmak için ise özellikle kayıplarınızla başa çıkmayı çok iyi bilmeniz gerekiyor.

ABD’li yatırımcı Steve Burns, New Trader U’da kaleme aldığı makalede, kaybettiğiniz işlemler sırasında ve sonrasında duygularınızı ve psikolojinizi nasıl doğru şekilde yönetebileceğiniz ve disiplininizi nasıl koruyabileceğinize dair 7 altın yatırım psikolojisi kuralı sunuyor.

Kaybettiğiniz günün kazandığınız günden daha pahalıya mal olmasına izin vermeyin

Kazanan günleriniz, kaybettiğiniz günlerden daha büyük olmalı. Kâr elde etmenin ve kârlı kalmanın anahtarı, kayıplarınızı küçük tutmak ve kazançlarınızdan daha büyük olmalarına izin vermemektir. Bunun için, kaybettiğiniz işlemlerden çok kazanan işlemlerinize zaman ayırmalısınız. Zararınızı kesiyor ve uygun pozisyon boyutlandırma kullanıyorsanız, kaybettiğiniz bir günün ortalama kazandığınız bir günden daha büyük olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Kâr elde etmenin ve kârlı kalmanın anahtarı, kayıplarınızı küçük tutmak ve kazançlarınızdan daha büyük olmalarına izin vermemektir.

Pozisyona girmeden önce zararı durdurma seviyenizi belirleyin

Bir pozisyona girmeden önce, alım satımdan nerede çıkacağınızı bilmelisiniz. Eğer alım satımınız doğruysa, fiyatın gitmemesi gereken seviyeyi tanımlayabilmelisiniz. Bu seviyeye ulaşıldığında, kaybı küçük tutmak için tereddüt etmeden kaybı kabullenmelisiniz. Kaybeden bir işlemde diğer insanlara ne yapmanız gerektiğini sormak, ticaret planınızın olmadığının bir işaretidir. Risk/ödül oranınızı belirlemek için ise pozisyona girmeden önce riskinizi ölçmeniz gerekir.

İntikam için işlem açmayın

İntikam alım satımı, para kaybettiğiniz piyasadan, grafikten ve hisse senedinden kayıplarınızı geri kazanmak için duyduğunuz irrasyonel bir arzudur. İntikam için pozisyona girme arzusu, genellikle kayıplarını yeni karlarla geri kazanarak grafikle ödeşmek isteyen ego tarafından tetiklenir. Yatırımcılar, daha iyi olduklarını veya hayali bir rakibe veya piyasaya karşı kazandıklarını ispatlamak için bile bu yola başvurabilirler.

Bu, çok rekabetçi, kaybetmekten nefret eden ve her zaman haklı olduğunu kanıtlamak isteyen insanlar için büyük bir zihinsel zayıflıktır. Bunu yenmek için en basit çözüm, herhangi bir kaybı kişisel olarak almamak, çeşitlendirilmiş bir izleme listesi olan bir sistemi takip etmek ve bir sonraki yatırım fırsatına geçmektir.

Kaybeden bir işlemde diğer insanlara ne yapmanız gerektiğini sormak, ticaret planınızın olmadığının bir işaretidir.

İşlemlerinizin sonuçlarının sorumluluğunu kabul edin

Suçlama oyunu, bir yatırımcının olumlu alım satım sonuçları elde etmesi için doğru bir zihniyet yaratma yeteneğini yok edecektir. Sonunda işlem sistemimizi seçtik, araştırma yaptık, işlemlere girdik ve çıktık. Sonuç ortada. Piyasa fiyat hareketini kontrol etmesek de kendi hareketlerimizi kontrol ettik. Bu nedenle, hem kazançları hem de kayıpları kabul etmek zorundayız.

Kayıplarımız ve kayıp serilerimiz için piyasayı, diğer insanları, Fed’i veya politikacıları suçlamak, alım satımımız için yapıcı bir değer yaratmaz. Stratejimizi izlemenin sonucunu kısa vadede kendi sonucumuz olarak kabul etmek ise uzun vadede başarı getirecektir. Özetle, piyasanın değil ama yatırım sistemimizi disiplin ve tutarlılıkla takip etme sorumluluğunu alabiliriz.

Kayıplarımız ve kayıp serilerimiz için piyasayı, diğer insanları, Fed’i veya politikacıları suçlamak, alım satımımız için yapıcı bir değer yaratmaz.

Yalnızca avantaj sizin yanınızdayken işleme girin

Yalnızca sinyalleriniz tetiklendiğinde ve avantajınız mevcut olduğunda işleme girin. Her gün ve her piyasa ortamı sizin stratejinize ve sisteminize elverişli olmayabilir, değildir de. Ne zaman yatırım yapmanız gerektiğini ve ne zaman beklemeniz gerektiğini doğru hesaplamalısınız. Piyasada yapacak bir şey olmadığında, hiçbir şey yapmama disiplinine sahip olmak da bunun bir parçasıdır. Her yatırım sisteminde pozisyona giril ve çıkış sinyalleri pozisyona girilmeden önce bilinmelidir. Neticede yatırımcılar faaliyetlerinden değil, yalnızca doğru faaliyetlerinden kazançlı çıkabilirler.

Yatırımcılar faaliyetlerinden değil, yalnızca doğru faaliyetlerinden kazançlı çıkabilirler.

Her yatırımın uygun pozisyon boyutu olmalıdır

Alım satımlarınızdaki pozisyon boyutlandırmanızı, bir alım satımda kaybetmek istediğiniz maksimum sermaye miktarına göre yapmalısınız. Herhangi bir alım satımda yüzde 1'den fazla kaybetmek tehlikeli olabilir. 100.000 dolarlık bir hesapla işlem yapıyorsanız, kaybeden bir işlemde 1.000 dolardan fazlasını kaybetmek istememelisiniz. Zararı durdur seviyesi, hatalı olduğunuzu bildiğiniz fiyat seviyesinden başlamalı ve pozisyon boyutlandırmaya geri dönmelidir.

Pozisyon büyüklüğünüzü belirlemek için zarar durdur seviyenizi ve volatilitenizi netleştirerek işe başlamalısınız. Hatalı olduğunuzda ise işlem sermayenizin yalnızca yüzde 1'ini kaybetme riskini alırsanız, o zaman her işleminiz çok az duygusal etkiye açık olacaktır. Bu sayede, kaybetme serilerinden kurtulabilir ve başarı şansınızı artırabilirsiniz.

Çok büyük miktarlarla yatırım yapmak veya bir yatırımınızla ilgili olarak haklı olmayı istemek, bir yatırımcı için çok büyük bir tehlikedir.

Herhangi bir işlemin sonucuna değil, uygulama aşamasına odaklanın

Disiplinli ve odaklanarak sisteminizi yatırımınıza dahil ederseniz, uzun vadede sonuçlar kendiliğinden gelecektir. Bu nedenle, açtığınız herhangi bir işlemin sonuçlarına değil, sisteminizin olumlu beklentilerine odaklanmalısınız. İşlem boyutunuzu doğru konumlandırırsanız, kayıp anlamında korkacağınız bir duruma da düşmemiş olursunuz.

Çok büyük miktarlarla yatırım yapmak veya bir yatırımınızla ilgili olarak haklı olmayı istemek, bir yatırımcı için çok büyük bir tehlikedir. Bu durum, yatırımcının açık şekilde düşünme, duygusal olarak dengeli kalma ve yatırım planlarını disiplinle yürütme yeteneklerini kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle, kısa vadeli sonuçlara değil, sürece odaklanın. Bir işlemin rastgele bir sonucu olabilir, ancak 100 işleminizin ortalaması, kar edip etmeyeceğinizi anlamak için kullanabileceğiniz bir filtredir. Bu yüzden tek bir işleminize değil, büyük resme odaklanılmalısınız. Bu kurallara uymanız, yatırım parametrelerinizi çok daha güçlü kılabilir.

Kazançlı yatırım için bu 5 noktaya dikkat edin

 

Elit yatırımcılarda ortak 6 karakter özelliği

 

Strateji geliştirmenin ipuçları

 

Tahminlere kulaklarınızı tıkamayın ama kendi stratejinizden de sapmayın

 

Yeni yılda finansal başarının 5 adımı

 

Başarılı insanlarda ortak 10 alışkanlık

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)