BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlak2023’te konut fiyatlarında sert düşüş bekleniyor----

2023’te konut fiyatlarında sert düşüş bekleniyor

2023’te konut fiyatlarında sert düşüş bekleniyor
21 Aralık 2022 - 10:00 www.finansgundem.com

Türkiye başta olmak üzere dünyada konut fiyatlarında başlayan düşüşün devam etmesi bekleniyor. Ekonomistler, İngiltere'de ev fiyatlarının 2023'te %10 veya daha fazla düşmesini bekliyor.

FİNANSGÜNDEM.COM-ÖZEL HABER

Yükselen faiz oranları ve derinleşen durgunluk, salgınla gelişen bir piyasayı baskı altına alırken İngiltere'de konut fiyatları gelecek yıl %10'a kadar düşebilir.

Ekonomistler ve emlak piyasası tahmincileri arasında yapılan bir anketin sonucu bu, hepsi de on yıl içinde ilk yıllık düşüşleri bekliyor. Hiçbiri, 2008'deki mali krizle gelen %16'lık düşüş kadar keskin bir gerileme beklemiyor.

BNP Paribas Markets 360 Avrupa Baş Ekonomisti Paul Hollingsworth, görünümün tek kelimeyle kasvetli olduğunu söyledi. Hollingsworth, "Son çeyreklerde borçlanma maliyeti önemli ölçüde arttı, güven dibe vurdu ve tüketicilerin reel gelirleri bozuluyor. Bunların hepsini bir araya getirin ve muhtemelen daha fazla fiyat düşüşü için hazırlıklı olan" dedi.

4 AYDIR HIZLI DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

Halifax tarafından derlenen verilere göre İngiltere'de konut fiyatları artan faiz oranlarının ve karamsar ekonomik görünümün etkisiyle son 4 ayda üçüncü kez düştü.

Ekim ayında konut fiyatları neredeyse son 2 yılın en keskin düşüşünü yaşadı. Fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,4 geriledi. Konut fiyatlarında yıllık baz da artış da Eylül ayındaki yüzde 9,8'den yüzde 8,3'e geriledi.

Halifax Mortgages yöneticisi Kim Kinnaird yaptığı değerlendirmede, "Artan yaşam maliyetlerinin mortgage temin edebilme şartlarında sıkılaşma ile bir araya gelmesinin konut piyasası üzerinde baskı yaratmaya devam etmesi bekleniyor" dedi.

Geçtiğimiz hafta Nationwide Society tarafından açıklanan veriler de Ekim ayında fiyatların yüzde 0,9 gerilediğini göstermişti.

FİYATLARDA DÜŞÜŞ SÜRECEK

Geçtiğimiz ay Londra merkezli The Economist dergisinin de konut fiyatlarında yaşanacak düşüşü kapağa taşımıştı. Derginin yaptığı analizde, uzun yıllardır ev fiyatlarının istikrarlı bir şekilde yükseldiği hatta pandemi ile rekor seviyelere çıktığı belirtilirken, yüksek enflasyonla mücadele için merkez bankalarının aşırı Faiz artışlarının konut satışlarını düşürdüğüne dikkat çekildi.

ÇİN'DE 7 YILIN EN SERT DÜŞÜŞÜ

Çin'de yeni konut fiyatları eylülde son 7 yıldaki en büyük düşüşü yaşadı. Çin Ulusal İstatistik İdaresi tarafından yayımlanan verilere göre, eylül ayında Beijing, Shanghai, Guangzhou ve Shenzhen dahil ülkenin en büyük 4 kentinde satılık ev fiyatları, önceki aya göre yüzde 0,1 oranında azaldı.

Eylül ayında Xiamen, Wuxi, Hangzhou ve Nanjing dahil 30 büyük kentte satılık ev fiyatları önceki aya göre yüzde 0,2 oranında azaldı. Sanya, Xianyang ve Yueyang dahil 36 ortak ölçekli kentte satılık ev fiyatları, önceki aya göre yüzde 0,4 oranında düşüş gösterdi.

TÜRKİYE’DE YÜZDE 25 GERİLEDİ

Diğer taraftan 17 Kasım tarihli araştırma ile Türkiye’de konut fiyatlarının yüzde 25 düşüş gösterdiği açıklandı.

Konut satışlarında temmuzda başlayan gerileme devam ediyor. Ekim ayında ülke genelinde satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.3 azalarak 102 bin 660 oldu ve böylece son 8 yılın en düşük ekim ayı satışı gerçekleşti.

TCMB tarafından açıklanan eylül ayı konut fiyat endeksi verilerine göre fiyat artışında rekor tazelendi. Ülke genelinde konut fiyatı yıllık yüzde 189.2 artarken, ortalama metrekare satış fiyatı 15 bin 863 liraya yükseldi. İstanbul’da konut fiyatı yüzde 212.1 artarken, ortalama metrekare fiyatı 25 bin 714 liraya çıktı. İzmir’de artış yüzde 185.8 ortalama metrekare fiyatı 18 bin 761 lira, Ankara’da artış yüzde 196 ortalama metrekare fiyatı 11 bin 323 lira oldu.

KONUT SATIŞINDA DÜŞÜŞÜN 5 NEDENİ

1- Konut fiyatlarındaki artışla alıcı kitlesi daraldı.

2- Kurdaki hareketlilik ve güvenli yatırım arayışı yılın ilk yarısında satışları olumlu etkilemişti. Alım gücü yüksek olanlar bu dönemde işlemlerini tamamlandı.

3- Konut kredi oranlarına sınırlama gelmesi düşüşte önemli rol oynadı. Özellikle ikinci el konut için kredi oranları düşürülmesi ve kredi taleplerine olumlu dönüş olmaması tüketiciyi zorladı.

4- Sosyal konut kurasına katılanlar şansını bu alanda denemek için alım kararını öteledi.

5- Orta ve orta üstü gelir grubu için kampanya yapılacağı açıklanınca, ‘önce kampanyayı görelim’ görüşü hâkim oldu.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Seher Beslen 19 Ocak 2023 02:24

    Asgari ucretli kesinlikle alamaz isin kotu tarafi kendi ülkemizde multecilere kiraci olacağız

  • Erdoğan Işık21 Aralık 2022 18:11

    Demir, çimento ve inşaat malzemesi fiyatları uçmuş gitmiş. Nasıl düşecek konut fiyatları elinizde sihirli değnek mi var? 

  • Murat09 Haziran 2023 18:57

    13 Haziran 2020'de ( Dolar kuru 6,83)  58 bin dolara alınan eve 9 Haziran 2023'de 120 bin dolar isteniyor. Dolar bazında üç yılda %100!!! Nerde görülmüş böyle bir artış oranı? Şaka mı bu?! İnşaat maliyetiymiş! Sevsinler o maliyetleri. Kim kime geçirirse ekonomisi, başka bir şey değil.  Piyasadaki fiyatların yarısı köpük. Mesele maliyet artışı değil, başka.