BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto Paralar2022’nin kripto para düzenleme trendleri----

2022’nin kripto para düzenleme trendleri

2022’nin kripto para düzenleme trendleri
30 Kasım 2021 - 07:16 www.finansgundem.com

Kripto paralar 2021 ve 2022 yıllarında rekor yükselişler gösterdi. Kripto alanındaki yükselişle birlikte, düzenleyiciler de kripto paralara odaklandı. Düzenlemeler konusunda 2021 yılında ortaya çıkan tartışmalar, 2022’de eyleme dökülecek

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021 kripto düzenlemelerinin çokça tartışıldığı bir yıl oldu. 2022 ise bu tartışmaların eyleme döndüğü yıl olacak. 2021 yılı kripto paraların kalıcı olacağını gösterdi ve bu nedenle de düzenleyicilerin radarına girdi. 2021 yılında olduğu gibi 2022’de de kripto paralara yönelik yaklaşımlarda farklılıklar görülecek. Yakın zamanda Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden El Salvador gibi, bu alana ılımlı yaklaşan ülkeler olurken, Çin gibi ülkelerde daha katı kurallar görülebilir.

Ancak sektör uzmanları gelecek yıl yürürlüğe girebilecek birçok düzenlemenin sektör için olumlu olacağını düşünüyor. Aynı zamanda sektör verileri düzenleyicilerin, 2022 yılında kripto para alanının belirli bölümlerine odaklanabileceğini gösteriyor. Bunlar arasında stablecoin’ler, non-fubgible token’lar (NFT) ve merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) projeleri yer alıyor. Kripto alanında yer alan bazı kişiler düzenleme potansiyelinden endişe duysa da, tüketicilerin korunmasına yönelik bazı kurallar, sektör için olumlu olabilir.

DappRadar CEO’su Skirmantas Januškas cryptonews.com'a yaptığı açıklamada, 2022 yılında dünyanın farklı bölgelerinde farklı yaklaşımlar görüleceğini söyledi. Januškas’a göre bunun nedeni büyük oranda kripto paraların merkeziyetsizleştirilmiş bir yönetim biçimi olması ve talep. Açıklamasında, “ekonomik modelin zayıf olduğu ya da enflasyonun aşırı yüksek olduğu ülkelerde kripto paralara yönelik talep daha yüksek oluyor. Hükümetler de anlaşılabilir bir şekilde farklı şekillerde tepki veriyor.

Bu noktada da siyaset ve jeopolitik devreye giriyor” dedi. CryptoUK Direktörü Ian Taylor da 2022’de düzenleyicilerin yaklaşımlarında büyük farklılıklar görüleceğini ifade etti. En büyük farkın ise doğu ve batı arasında görüleceğini belirtti. Taylor, “batı kripto paraları yasaklamıyor” dedi. Devamında, “örneğin Bitcoin batıda genellikle bir yatırım ya da spekülatif varlık olarak kullanılıyor. Ancak Asya ve diğer gelişen ülkeler, Bitcoin’i daha çok ödeme aracı olarak kullanabiliyor” ifadelerini kullandı.

Januškas ise kripto para alanında düzenlemelerin ilk aşamada küçük ülkelerden geleceğini tahmin ettiğini bildirdi. TON Labs Kurucu Ortağı ve CEO’su Alexander Filatoy, “blockchain ve kripto paralar daha da yaygınlaşırken, inanıyorum ki kripto paralara yönelik standardize edilmiş bir yaklaşım ortaya çıkacak. Yüksek ihtimalle bu merkeziyetsizleştirilmiş bir çerçevede olacak” dedi. Açıklamasında, “inanıyorum ki merkeziyetsizleştirilmiş finanstan ve birkaç kişinin değil kullanıcıların kontrolü altında olan bir sistemden büyük fayda göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Sektörde evrim

Düzenlemelere tabi olması beklenen özel alanlar arasında yer alan stablecoin’ler, dünyanın çeşitli bölgelerinde dikkatleri üzerine toplayacak. Özellikle de ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere’de stablecoin’lere yönelik düzenleme çalışmaları şimdiden başladı. Ian Taylor’a göre birçok ülkede, 2022 yılında stablecoin alanında yasalar yürürlüğe girecek. Taylor, “İngiltere’nin konsültasyonu mart ayında tamamlandı. İngiltere’de stablecoin piyasaya süren şirketler, e-para kurumları olarak kabul edilecek” dedi.

Avrupa Birliği’nde ise Kripto Varlık Piyasası Düzenleme Kurumu (MiCA), İngiltere’yle benzer bir yaklaşım içerisinde olacak. ABD’de ise Finansal Piyasalar Çalışma Grubu stablecoin’ler konusunda tartışma içerisinde. Düzenleyicilerin yöneleceği bir diğer alan ise merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi). Taylor, “özellikle de İngiltere için Finansal Yürütme Otoritesi’nin (FCA) piyasaların bütünlüğüne dikkat ettiğinin ve getiri sağlayan ürünlerin denetimine önem verdiğinin farkındayız” dedi.

İngiltere’nin kripto para sektöründe, DeFi odaklı düzenlemelerin, yalnızca tüketicileri koruma amaçlı olması isteniyor. Taylor, “DeFi söz konusu olduğunda kullanıcıların birçoğu deneyimli kripto kullanıcılarından oluşuyor. Ancak sektörün tüketicileri korumak için daha fazlasını yapabileceğine de inanıyoruz” dedi. Etherisc’ten Jan Stockhausen, “geleneksel Finans kurumları tehdit altında hissedebilir ve düzenleme konusunda söz sahibi olmak isteyebilir.

Kanun yapıcıların karşılaşacağı en büyük sorun blockchain üzerinde yer alan akıllı kontratları, hukuki çerçevede değerlendirmek olacak” dedi. Aynı zamanda bu hukuki uyum sorununun bir süre daha devam edeceğini belirtti. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre 2022’de düzenlemelerin odağında olacak bir başka alan da bu yıl yüksek popülerlik kazanan ve milyar dolarlık bir sektör haline gelen NFT’ler. Januškas, “NFT’lerin menkul kıymet olup olmadığı konusunda ilginç tartışmalar olacak.

Oyunlarda satılan düşük maliyetli NFT’lerde alım satımlar vergiye tabi olacak mı? Oynadıkça kazan oyunlarında kazanılan token’lar gelir olarak kabul edilecek mi?” dedi. Bununla birlikte oynadıkça kripto para kazanma imkanı tanıyan oyulardan elde edilen gelirlerin, şimdiden Filipinler’de gayrisafi yurtiçi hasılaya katkısının gözardı edilemeyecek seviyeye ulaştığını belirtti. Tüm bunlar kripto paralara yönelik düzenlemelerin bir anda ve kolaylıkla yürürlüğe giremeyebileceği anlamına geliyor.

Kripto paralar geleneksel finansın ve hukukun sınırlarını zorladığı için, düzenleyicilerin belirgin bir hukuki çerçeve oluşturması yıllar alabilir. 2022 yılında yüksek ihtimalle kriptoedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)