BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık2021 global merkez bankaları açısından faiz artırım yılı oldu----

2021 global merkez bankaları açısından faiz artırım yılı oldu

2021 global merkez bankaları açısından faiz artırım yılı oldu
31 Aralık 2021 - 08:59 www.finansgundem.com

2021 global merkez bankaları açısından faiz artırım yılı oldu. Merkez bankaları neredeyse her 5 toplantıdan birinde faiz artırım yönünde karar aldılar.

ForeksHaber'in merkez bankalarının toplantı kararlarından yaptığı derlemeye göre, bu yıl bankalar 118 kez toplantılardan faiz artırımı yönünde kararla çıktılar. Bu kararların büyük bölümü yılın ilk yarısından sonra alındı.

Toplam 623 toplantının olduğu yılda 492 kez faiz sabit bırakılırken, 13 kez indirim yönünde karar çıktı. İndirim kararlarının 4'ü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından alınan kararlar oldu. TCMB, son 4 ayda indirim yönünde aldığı kararlarla faizi yüzde 19'dan yüzde 14'e kadar indirdi.

Bu dönemde TCMB ile aynı yönde kararı sadece Çin Merkez Bankası(PBOC) aldı. PBOC, gösterge konumdaki 1 yıl vadeli ana kredi Faiz oranını Nisan 2020'den bu yana ilk kez düşürdü ve yüzde 3,85'ten yüzde 3,80'e çekti.

Gelişmekte olan ülkeler arasında ilk faiz artıran Norveç Merkez Bankası (Norges) oldu. Norges, Eylül ayında faizi 25 baz puan yukarı çekerek bu yönde ilk adımı attı.

Norges'in ardından Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ) aynı yönde hareketi Ekim ayında yaptı ve faizi 25 baz puan yukarı çekti.

İngiltere Merkez Bankası(BoE) ise artırım için yılın son ayını bekledi. BoE yılın son toplantısında faizde 15 baz puan artışa gitti.

ABD, Euro Bölgesi, Japonya ve Kanada ise yılı faiz değişikliği yapmadan tamamladılar.

Merkez Bankaları 2021 Yılı Faiz Hareketleri

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Merter31 Aralık 2021 09:12

    Onun içinde bizimkiler dünyadan uzaklaşıp faiz arttıracaklarına ilme bilime ekonomik gerçeklere ters faizleri sürekli aklın mantığın global dünyanın anlamadığı almayacagı şekilde indirdiler olmayacak ekonomik krize soktular