BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem2015 genel seçimleri adaylığı için yarın son gün!----

2015 genel seçimleri adaylığı için yarın son gün!

2015 genel seçimleri adaylığı için yarın son gün!
09 Şubat 2015 - 10:11 www.finansgundem.com

2015 genel seçimlerinde milletvekili adayı olmak isteyen memurların istifa etmeleri için son gün 10 Şubat, yarın...

2015 genel seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte milletvekili adayları da ortaya çıkmaya başladı.

7 Haziran’da milletvekili adayı olmak isteyen memurların yarın saat 17.00’ye kadar istifa etmeleri gerekiyor.

Radikal gazetesinden Ercan Sarakıya'nın haberine göre, bu kapsamda MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban AK Parti’den aday olabilmek için istifalarını sundu. Bu, buz dağının görünen yüzü. AK Parti’den aday olabilmek için istifa edeceği söylenen kamu görevlisi sayısının 500’leri bulacağı iddia ediliyor.

DAVUTOĞLU: DEVLETİ KİM YÖNETECEK

Kaç kişinin istifa edeceğini yarın göreceğiz. Üç dönem kuralı ve cemaat kavgası nedeniyle tasfiye edilen üst düzey bürokratların yerleri, AK Parti’ye bürokratların ilgisin arttıran nedenler olarak sıralanabilir. Ama geçen hafta Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre yaklaşık 700 bürokrat vekil adaylığı için AK Parti ’de nabız yokluyordu. Sayı yüksek olunca Başbakan Ahmet Davutoğlu istifa furyasına “Peki devleti kim yönetecek” sözleriyle tepki göstermişti.

İLK DEFA BÖYLE OLUYOR

Aslında memurların milletvekili adaylığı için sıraya girmesi yeni değil. Geçmişte de bu hep yaşandı. Ama bu kadar fazla bürokratın istifa etmesi ve rengini belli edip iktidar partisine yönelmesi pek alışılmış bir durum değil. Bu durum son iki seçimdir daha fazla görünür oldu. Adaylık için istifa eden kamu görevlisi tekrar memuriyete dönebildiği için iktidarda olan parti vekillik hayali kuran memurların öncelikli tercihi oluyor. 2011 seçimlerinde istifa eden yaklaşık 300 kamu görevlisinin yüzde 80’i AK Parti’den aday olmak istedi. Kimisi aday olamadı, kimisi aday oldu ama ön sıralarda kendisine yer bulamadı. Ama partinin karar organlarına danışarak memuriyetten istifa eden şanslılar ise Meclis’e girmeyi başardı. Muhalefet partilerinden aday olmak için istifa eden kamu görevlileri de var ama o isimler işlerini garantiye alıp listeye girecekse bir güvence almışsa çoğunlukla istifa ediyor. Çünkü onların dönüşlerinde yaşayacakları sıkıntılar işin farklı bir boyutu…

AK PARTİ'YE HÜCUMUN NEDENİ NE?

Aslında hangi parti için kaç kişinin istifa ettiği yarın belli olacak ama AK Parti için yüzlerce kamu görevlisini istifa edeceği kesin. Şimdi asıl soru şu “Neden bu kadar çok kamu görevlisi AK Parti’yi tercih ediyor” ya da Radikal yazarı Murat Yetkin’in deyimiyle ‘Devlet memurlarının Vahşi Batı döneminin Amerikasındaki Altına Hücum’u andırır şekilde AK Parti’nin Ampul’üne’ hücumunun nedeni ne?” Aslında bu sorunun cevabını 2011 seçimleri öncesi Radikal yazarı Murat Yetkin ‘Memurlar AK Parti kapısında’ başlıklı yazısında 5 maddeyle sıralamış ve şöyle demişti:

“Memurların Ampule uçan pervaneler gibi AK Parti’ye hücumunun çeşitli nedenleri var. Sıralayalım:

1- Toplumun genelinde AK Parti’nin seçimden birinci parti çıkacağı algısı var. Dolayısıyla Meclis’e girmek isteyen bürokrat, kazanacağını düşündüğü ata oynamak istiyor.

2- Sekiz yıllık AK Parti idaresi ardından orta ve üst makamlara AK Parti’nin getirmediği bürokrat kalmadı neredeyse.

3- İdareye dair özellikle de akçalı işler bakımından ufkunda yargı gören bürokratlar arasında, Meclis’e kapağı atıp dokunulmazlık kazanmak isteyenler olabiliyor.

4- ‘Yoruldum, emekliliğimi torun sevip, Meclis’te parmak kaldırarak değerlendireyim’ diye çarpık siyaset algısı içinde olanlar da çıkıyor.

5- Bir de tabii aday gösterilme umudu dahi olmadığı halde, iktidardan yana tarafını, rengini belli edip, seçimden sonra aday adaylığını terfi, tayin olarak değerlendirmeyi umanlar var.”

DAHA İYİ BİR GÖREV İÇİN ARAÇ

Aslında gerekçeler bu 2011 seçiminden bu yana değişmedi. AK Parti’nin karar organlarından vekillik için onay alıp istifa edenlerin haricinde aday olamayacaksa bile istifa yolunu seçen kamu görevlisi de çok. Bu kamu görevlileri tek parti iktidarı nedeniyle AK Parti’nin bu durumundan yararlanmak istiyor olabilir. Üç dönem kuralı nedeniyle çok sayıda vekilin değişecek olması başka bir etken. Bir de son iki yıldır cemaat AK Parti kavgası nedeniyle bürokraside tasfiyeler yaşandı. Bu seçim bürokratların AK Partili olduğun göstermeleri için de bir fırsat olarak görülüyor. Cemaat kadrolarından boşlatılan üst düzey kadrolar AK Partiliyim diyen bürokratların gözdesi. O nedenle AK Parti için kamu görevinden istifa edip aday olamayan bürokratlar ‘dönüşlerinin muhteşem olacağını’ düşünüyorlar. Geçmişte de benzer durumlar yaşandı. Aday olamayan bürokratlar dönüşlerinde hep terfi ettiler.

VEKİL OLMANIN AVANTAJLARI

Peki bir kişi neden milletvekili olmak ister? Para, güç, hizmet, dokunulmazlık ya da hepsi. İşte vekil olmanın bazı avantajları:

* Dokunulmazlık zırhı
* Milletvekili, eş ve çocukları TBMM ile anlaşması olan tüm özel sağlık kuruluşlarından, estetik müdahaleler hariç, bila bedel yararlanıyor ve bu hizmet ömür boyu sürüyor.
* Aylık 15 bin lira maaş
* Güçlü iş bağlantıları
* Milletvekilliğinin en cazip yönlerinden biri statü. Milletvekili o ilin protokolüne dahil oluyor. Bakan olma, Meclis veya grup yönetimine girme şansını yakalarsa bu görevler ona kırmızı plakayla dönüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)