BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknoloji20 milyar dolarlık teknoloji yatırımı iptal oldu----

20 milyar dolarlık teknoloji yatırımı iptal oldu

20 milyar dolarlık teknoloji yatırımı iptal oldu
12 Temmuz 2023 - 09:14 www.finansgundem.com

Dünyanın en büyük iPhone üreticisi Foxconn'un, Hindistan'daki 20 milyar dolarlık projeyi iptal etmesiyle Hindistan'ın yarı iletken çip üretimi hedeflerine önemli darbe vuruldu.

Elektronik imalat devi Foxconn, Hindistan'daki 20 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti.

Dünyanın en büyük iPhone imalatçısı konumundaki Tayvan merkezli şirketten pazartesi günü yapılan açıklamada, Hindistanlı Vedanta firmasıyla sürecin gerektiği kadar hızlı yürütülemediği ve bazı sorunların çözülemediği belirtildi. 

Açıklamada, Foxconn ve Vedanta'nın yarı iletken çip üretim fabrikasına dair projenin durdurulmasında karşılık mutabakata vardığı ifade edildi. 

Vedanta, fabrikanın kurulması için başka şirketlerle görüşmelerin yapıldığını bildirirken, herhangi bir firmanın adı paylaşılmadı.

ABD merkezli danışmanlık şirketi Albright Stonebridge Group'tan Paul Triolo, Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayımcısı BBC'ye "Foxconn'un sürpriz şekilde projeden çekilmesi, Hindistan'ın yarı iletken çip üretimi hedeflerine önemli darbe vurdu" dedi.

Ancak Hindistan Bilgi Teknolojileri Bakan Yardımcısı Rajeev Chandrasekhar, Foxconn'un kararının "ülkenin yarı iletken çip üretme planlarında olumsuz etki yaratmadığını" savundu.

Chandrasekhar, Foxconn ve Vedanta'nın Hindistan'da birbirlerinden bağımsız projeler yürüteceğini belirtirken, bunlara dair herhangi bilgi paylaşmadı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkesini teknoloji ve bilişim sektöründe Çin'e rakip olacak bir küresel üretim merkezine dönüştürmek için 2014'te "Hindistan'da Üret" projesini başlatmıştı. 

Modi hükümeti, proje kapsamında yabancı firmaları ülkeye çekerek özellikle yarı iletken çip üretimlerinin Hindistan'da gerçekleştirilmesini hedefliyor. 

Firmalar arasında anlaşmazlığa yol açtı

Teknoloji piyasasına ilişkin analizler sunan Hong Kong merkezli Counterpoint'in yardımcı direktörü Neil Shah, BK merkezli haber ajansı Reuters'a "Başarısızlıkla sonuçlanan bu anlaşma, Hindistan'da Üret projesi için kesinlikle olumsuz bir durum yarattı" dedi.

Süreci yakından takip ettiği belirtilen ve kimliği paylaşılmayan bir kaynaksa Reuters'a Modi hükümetinin projeye sağlanacak fonları zamanında ödemediğini, bunun da firmalar arasında anlaşmazlığa yol açtığını söyledi. 

ABD'li çip üreticisi Micron, Hindistan'da Üret projesi kapsamında fabrika kurulması için 825 milyon dolarlık yatırım yapılacağını geçen ay duyurmuştu.

Gucerat eyaletinde bu yıl başlaması planlanan projenin toplamda 20 bin kişilik istihdam yaratacağı öngörülüyor.(Independent Türkçe, BBC, Reuters, SCMP)

ABD'li çip devinden Hindistan'a yatırım

 

Çip yasası AB'yi ihya etti, 90 milyar euro yatırım aldı

 

Çip üreticisi Nvidia, Avrupa'da yatırıma hazırlanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)