Ana SayfaPara PiyasaYatırımcılar nereye yatırım yapıyor?---

Yatırımcılar nereye yatırım yapıyor?

2 / 5
Yatırımcılar nereye yatırım yapıyor?
04 Ekim 2015 - 08:33 www.finansgundem.com

Yerlilerin tercihi ne?

Veriler yurt içerisindeki yerleşiklerin geçtiğimiz temmuz sonu itibariyle toplamda 1.6 trilyon TL tutarında tasarrufu bulunduğunu gösteriyor. Bu süre içindeki yabancıların Türkiye’deki toplam tasarrufları ise 348 milyar TL.
Yurtiçi ve yurtdışı yatırımcının elindeki tutarın dağılımına baktığımızdaysa farklı enstrümanlara ağırlık verildiğini görebiliyoruz. Yurtiçi yatırımcısı birikiminin büyük bölümünü yani yüzde 42’sini TL cinsi mevduatta tutarken yüzde 27’sini dövize yönlendirmiş durumda.
Birikimlerinin ancak yüzde 22’si devlet iç borçlanma senetlerine giderken toplam portföylerinin ancak yüzde 5’inde hisse senedi yer alıyor. Daha çok bildikleri ve güvendikleri yatırım enstrümanlarına yönelen yerli yatırımcıların kıymetli madenler konusunda da sisteme çok güvenmedikleri ve altını sistem dahilinde ancak yüzde 1’lik oranda hesaplarında tuttukları görülüyor.
2014 yılından bu yana yerli yatırımcıların eğilimlerine baktığımızda, döviz hesaplarındaki pozisyonlarını yüzde 39 oranında artırdıklarını görüyoruz.
Yerli yatırımcıların döviz cinsi yatırım enstrümanlarına da ilgilerinin arttığını ve eurobond aldıklarını görüyoruz. Dikkat çeken bir başka önemli gelişme özel sektör tahvillerinde. Yerli yatırımcılar özel sektör tahvillerindeki pozisyonlarını yüzde 31 artırdı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster