Ana SayfaPara PiyasaUzmanlar faiz kararını yorumladı---

Uzmanlar faiz kararını yorumladı

4 / 4
Uzmanlar faiz kararını yorumladı
23 Ekim 2014 - 14:50 www.finansgundem.com

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, piyasa beklentilerine paralel faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı %8.25, marjinal fonlama oranı %11.25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı %10.75 ve gecelik borç alma faiz oranı %7.5 olarak bırakıldı. Ayrıca TCMB geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16:00-17:00 arası gecelik vadede uygulanan %0 seviyesindeki Merkez Bankası borçlanma faiz oranını ve %12.75 seviyesindeki borç verme faiz oranını da değiştirmedi. TCMB, bu toplantıda zorunlu karşılık oranları ve rezerv opsiyon katsayılarında da herhangi bir değişikliğe gitmedi.

TCMB’nin toplantının ardından yayımladığı notta, bir önceki toplantıyla hemen hemen aynı ifadelere yer verdiği görülüyor. Bu toplantıda da kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilirken, zayıf küresel talebe rağmen ihracatın dengeli büyümeyi desteklemeye devam ettiği tekrarlandı. Sıkı para politikası duruşunun çekirdek enflasyonu olumlu etkilediği ancak gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyondaki iyileşmeyi geciktirdiği vurgulandı. TCMB, geçen ay emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyondaki yukarı yönlü riskleri sınırlayabileceğini belirtirken bu ay ise geçen ayki nottan farklı olarak “başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüşlerin önümüzdeki yıl için enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceği” ifadelerini kullandı. TCMB, bu ay da cari açıkla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Sonuç olarak TCMB, piyasada beklendiği gibi para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmedi. TCMB’nin toplantının ardından yayımladığı nottaki tek farklılık ise emtia fiyatlarındaki düşüşün 2015 yılında enflasyondaki düşüşü destekleyebileceği yönündeki açıklaması oldu. TCMB’nin bu ay da gıda fiyatlarındaki yükselişe yaptığı vurgunun devam ettiğini görüyoruz. Ekim ayında, baz etkisi nedeniyle enflasyon yıllık bazda düşebilecek olsa bile yapılan zamlar, Kurban bayramının etkisi ve gıda fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle enflasyon aylık bazda yüksek gerçekleşecektir. Kasım ve Aralık aylarında ise baz etkisiyle de enflasyonda yıllık bazda da yükseliş yaşanacağını düşünüyoruz. Nitekim TCMB de notunda enflasyonda gelecek yıl bir düşüşün başlayabileceğini vurguluyor. Ayrıca TCMB’nin gıda fiyatlarındaki vurgusu da yılsonu için %9.30 olan enflasyon beklentimizi destekliyor. 2015 yılında TL’de sert bir değer kaybı yaşanmaması ve petrol fiyatlarının hali hazırda geldiği seviyelerde kalması durumunda, Ocak ayından itibaren enflasyonda düşüş yaşanabilir. Enflasyonda başlayacak bir düşüş ise 2015 yılında TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesini sağlayabilecektir."

VAKIFBANK

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster