Ana SayfaPara PiyasaTürk markaları dünyada birinciliğe oynuyor---

Türk markaları dünyada birinciliğe oynuyor

1 / 5
Türk markaları dünyada birinciliğe oynuyor
21 Ağustos 2013 - 12:50 www.finansgundem.com

Dünyanın farklı ülkelerinde tüketicinin beğendiği ve pazarda ilk üç arasına girmiş 12 Türk markası var. Bazıları bu pazarda liderliğe kadar ulaşmış durumda. Örneğin, Batı Avrupa’da en çok buzdolabını Arçelik satıyor. Colin’s, Rusya’da jenerik jean markası olmuş durumda. Bu markaların başarı sırlarını sizler için araştırdık.
Türkiye’de özellikle rekabetçi sektörlerde ilk üç marka arasına girmek zordur. Dünyanın farklı ülkelerinde bir Türk markası olarak pazarın önemli oyuncuları arasında yer almak ise her şirketin harcı değildir. Ancak sayıları çok olmasa da bunu başaran markalarımız var. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde Pazar liderliğine yükselen Arçelik ve 2012’de girdiği ABD pazarında en güçlü üçüncü marka haline gelen Bioxin bunun örnekleri.
Ekonomist olarak yurt dışı pazarlarda liderliğe oynayan bu Türk markalarını araştırdık. Bu başarıyı nasıl elde ettiklerini ise yöneticilerinin ağzından dinledik.
KÜRESEL BAŞARININ ANAHTARI
Arçelik, Avrupa’nın en büyük üçüncü beyaz eşya şirketi. 2012 yılında 10,6 milyar TL ciro elde eden şirket, satış gelirlerinin yüzde 60’ını uluslararası faaliyetlerden elde ediyor. Dahası pek çok ülkede pazarın ilk üç markası arasına Beko’yu yazdırmış durumda. Arçelik yöneticileri, küresel pazarlardaki başarının anahtarını Ar-Ge olarak görüyor. Kendi teknolojisini geliştirmesi ve Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlar, Arçelik’in kendi markaları ile uluslararası pazarlara yayılmasının önünü açmış durumda.
Bioxcin, Türkiye’de saç dökülmesi denince akla gelen ilk marka. 2012’de ABD pazarına da girdi. Şirket, Bioxsine adıyla, 18 ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 60 milyon dolarlık eczane saç dökülmesi pazarında üçüncülüğe yükseldi. ABD pazarıyla ilgili araştırmalara 2009’da başladıklarını söyleyen Biota Laboratuvarları Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Dündar, “ABD’de saç dökülmesi kategorisindeki etkili ve inovatif ürün sıkıntısı vardı. Bioxsine’in etkili bitkisel formülü ve yapılan etkin tanıtımı sayesinde pazara hızlı bir giriş yaptık” diyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster