Ana SayfaGündemRekabet kızışıyor, fiyatlar uçuyor!---

Rekabet kızışıyor, fiyatlar uçuyor!

2 / 2
Rekabet kızışıyor, fiyatlar uçuyor!
07 Ekim 2013 - 12:23 www.finansgundem.com

Boeing: 35 bin yeni uçağa ihtiyaç var
Küresel havayolu taşımacılığındaki büyümeyi ve uçak satış pazarını değerlendiren Boeing Pazarlama Başkan Yardımcısı Randy Tinseth de, 2032 yılına kadar sektörün 35 bin 280 adet yeni uçağa ihtiyacı olacağını vurguladı. Bu yeni uçaklara yapılacak yatırım tutarının da 4.8 trilyon dolar civarında olması bekleniyor. Boeing’e göre, verilecek siparişlerin yüzde 70’lik kısmını tek koridorlu uçaklar oluşturacak. Yüzde 6’lık en küçük pay ise uzun menzilli uçuşlarda kullanılan geniş gövdeli uçak siparişleri olacak. Boeing Commercial Airplanes, 2011’den buyana yaklaşık bin 500 uçak teslim etti. 5 bin civarında ise birikmiş uçak siparişi bulunuyor.
2013 yılında Boeing’in müşterilerine 414 adet uçak teslim ettiğini açıklayan Tinseth, havayolu şirketlerine her yıl 200-300 arasında uçak teslim etmeyi beklediklerini ifade etti. Tinseth, yeni model uçakların enerji verimliliği yüksek, işletme maliyetlerini düşüren uçaklar olacağını da sözlerine ekledi.

‘Türkiye’den de büyük müşterilerimiz var’
Randy Tinseth, Avrupa’nın 20 yıl içinde en çok uçak yatırımı yapacak ikinci bölge olacağını kaydetti. Havayolu taşımacılığında ciddi büyüme gösteren Türkiye de Avrupa pazarının içinde. Türkiye’deki gelişimi yakından takip ettiklerini belirten Tinseth, havayolu taşımacılığının hızlı büyüdüğünü ifade ederek Türk Hava Yolları ve Pagasus’un Boeing’in büyük müşterileri olduğunu kaydetti. 

Airbus: Daha büyük uçaklar alınıyor
Bir diğer uçak üreticisi Airbus’ın yeni Küresel Pazar Tahmini’ne göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde hava trafiği her yıl yüzde 4.7 büyüyecek. Airbus’ın pazar tahmini Boeing’e göre daha az. Airbus, 2032’ye kadar 4.4 trilyon değerinde 29 bin 220 yeni yolcu ve kargo uçağına ihtiyaç duyulacağının altını çiziyor. Bu uçaklardan 28 bin 350 tanesi 4.1 trilyon dolar değerinde yolcu uçaklarından oluşacak. Bu uçaklardan 10,400 tanesi şu an hizmette olan uçakların yerini alacak. Bugün gökyüzünde olan 17 bin 740 uçak göz önüne alındığında 2032’ye kadar dünya filosundaki uçak sayısı ikiye katlanıp yaklaşık 36 bin 560 uçağa ulaşacak. Uçak sayısı ile birlikte uçak boylarının da yüzde 25 oranında uzadığı belirtiliyor. Böyle olunca havayolları şirketleri daha büyük uçakları tercih ediyor ve önceden verdikleri siparişleri daha büyük versiyonlar ile değiştirmelerine sebep oluyor. Sürdürebilir büyümeye odaklanılması, geçtiğimiz 40 senede yakıt tüketimi ve ses düzeylerinde yüzde 70 azalmaya sebep oldu ve bu trend A320neo, Sharklet’li A320,

Havayolu pazarının büyüklüğü bu yıl 700 milyar doları aşacak
Lufthansa’nın gazetecilere havayolu teknolojisindeki değişimi anlattığı günlerde ABD’den Rusya’ya 191 devlet de, Montreal’de havayolu taşımacılığından kaynaklanan emisyonların azaltılması için yapılabilecekleri görüşüyordu. Birleşmiş Milletler Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO), bin 400 delegenin katılımıyla havayolu endüstrisinden kaynaklanan emisyon oranlarının azaltılması için yol haritası çıkarmaya çalışıyor. Bu yıl 708 milyar dolarlık pazara ulaşması bekleyen sektörün en büyük sorunu, ekonomi ve ekolojiyi doğru dengeleyerek şirketlerin kar oranını artırmak. Dünyadaki sera gazı üretiminde havayolu taşımacılığının yüzde 2’lik payı olduğu belirtiliyor. Toplantıda 2020’ye kadar emisyon oranlarını belirlenen seviyelere düşürmek için, alternatif yakıtların ve teknolojik ekipmanların kullanımı yaygınlaştırma kararı alındı. Bu süreçte hükümetlerin de bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılacak. Ayrıca ICAO’nun, bir uçak için standart karbondioksit oranının belirlenmesi için çalışma yürüttüğü belirtildi.

Yakıt gideri 5 kat arttı
Havayolu sektörünün bu yıl 708 milyar dolar civarında bir pazara ulaşması bekleniyor fakat bunun yüzde 31’lik kısmı (213 milyar $) yakıta gidecek.  IATA verilerine göre sektörün 10 yıldaki yakıt gideri beşe katlandı. Böylelikle firmaların kar marjları da azaldı. Sektörün yarattığı pazarın sadece yüzde 3.2’si kar olarak sektördeki oyunculara dağılıyor. Bu da son 10 yılda sektörde dengelerin değişmesine neden oldu. Pazarın en büyük payını alan 20 havayolu şirketinin listedeki yeri 2000 yılından buyana büyük değişim gösterdi. 2000’de pazardan en büyük payı alan il beş büyük şirket, 2013’e gelindiğinde listenin gerilerine düştü. Havayolu taşımacılığında yaşanan satın almalar ve birleşmeler de değişimde önemli rol oynadı. Airbus’ın tahminine göre, düşük maliyetli havayolu modelinin özellikle Avrupa’da ve Asya, Orta Doğu ve Afrika’da artmakta olan başarısı sayesinde yeni pazarlar açılacak ve bu bölgelerde birçok kişiye ilk defa uçma imkanı sağlayacak. 2032’ye kadar düşük maliyetli havayolları bugün yüzde 17 olan pazar paylarını yüzde 21’e yükseltecek.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster