Ana SayfaPara PiyasaUzmanlar MB kararı için ne dedi?---

Uzmanlar MB kararı için ne dedi?

2 / 4
Uzmanlar MB kararı için ne dedi?
12 Ocak 2017 - 12:53 www.finansgundem.com

Deniz Yatırım  Tarafından Hazırlanan Analiz Raporu:

 "TCMB haftalık repo ihalesini iptal etti

TCMB bugün haftalık repo ihalesini iptal ederen bankalara %8.0’den fonlama sağlamamış oldu. Bu adım %8.31 seviyesindeki ortalama fonlama maliyetini yukarı çekmek amacını güdüyor. Hatırlatmak gerekirse TCMB haftalık repo ihalesi açmadığı günlere “istisnai gün” adını veriyordu ve istisnai gün uygulaması Avrupa krizi sırasında fonlama maliyetini arttırmak için sıkça başvurulan bir yöntemdi. İhale açmamak, TCMB’nin bankaları geç likidite penceresine itmesi olarak yorumlandı. TCMB gün içerisinde bankalararası piyasada %8.5 ile bankalara fon sağlarken bankaların likidite ihtiyaçlarını saat 16:00’ya kadar karşılayamamaları durumunda 16:00 ile 17:00 arasında geç likidite penceresi imkanı dahilinde %10.0 faizle fonlama sağlıyor. Ancak burada belirtmemiz gereken iki husus var: i) 3 Ağustos’ta aldığı kararla TCMB, Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranından kotasyon yöntemiyle geri satım vaadi ile alım (repo) imkânı sunan GLP Repo uygulamasına başladı. Bunun anlamı saat 16:00’dan önce de GLP’den yani %10.0’dan fonlama sağlayabilir. ii) Hazineci arkadaşlardan edindiğimiz bilgiye göre bugün kamu maaş ödemeleri dolayısıyla piyasaya ekstra likidite girişi var ve TCMB bu nedenle repo ihalesini iptal etti. TCMB’nin bu adımının bir seferlik mi yoksa istisnai gün uygulamasına devam edecek mi yarın göreceğiz.

Repo ihalesine açılmamasına piyasannın tepkisi pozitif oldu çünkü bu hamle ile %8.3’lük ortalama fonlama maliyeti %9.0’un üzerine çıkacak ve kalıcı olursa zımni bir faiz artışı anlamına gelecek. Açıklamanın ardından gün içerisinde en yüksek 3.9296’yı gören USDTRY kuru 3.81’in altına geldi ve şu anda 3.84 civarında işlem görüyor. TCMB’nin piyasaya müdehalesi pozitif karşılanmış gibi görünüyor ve istisnai gün uygulamasına devam edilip 24 Ocak’ta gerçekleşecek PPK’da bir faiz artışı gelmesi kurdaki değer kaybının önüne geçmek için önemli bir hamle olacaktır. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster