Ana SayfaPara PiyasaMerkez'in raporu ne anlama geliyor---

Merkez'in raporu ne anlama geliyor

2 / 2
Merkez'in raporu ne anlama geliyor
29 Ocak 2013 - 11:12 www.finansgundem.com

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yeliz Karabulut, Merkez Bankası’nın üç 5 hedefi olduğuna değinerek, "Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) hedefi yüzde 5 büyüme, yüzde 5 cari açık/GSYH ve yüzde 5 enflasyon" diye konuştu.

Yeliz Karabulut  yaptığı açıklamada, Moody’s'in dünkü açıklamasında, hükümetin, cari işlemler açığı yapısal olarak düşürerek, döviz rezervlerini artırarak ya da özel sektörün dış borçlanmasını kısarak dış kırılganlıkların azaltılması yolunda ilerleme sağlaması durumunda, Türkiye’nin not artırımının düşünülebileceğini söylemesinin, 2012’de düşen cari açığın sürdürülebileceğini 2013’te de görmek istediklerinin bir başka ifadesi olduğunu vurguladı.

Karabulut, Başçı'nın 2012 son çeyrekte kredilerin ivme kazandığını, 2013’te de toplam kredilerin oldukça güçlü seyrettiğini, gelişen ülkelere fon akışlarının esnek bir para politikası gerektiğini söylemesini, Merkez Bankası'nın temkinli duruşunu koruyacağının ve ipleri pek gevşetmeye niyeti olmadığının göstergesi olarak niteledi.

Perşembe günü Dış ticaret verilerinin açıklanacağına değinen Karabulut, "Beklenti açığın 9,25 milyar dolar olması yönünde, önceki 7,16 milyar dolar olması. Daha önceki aylar ile karşılaştırıldığında dış ticaret açığının hız kazandığı gözlemlenmekte, açıklanacak veri piyasaların önemle takibinde olacaktır" dedi.

Yeliz Karabulut sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Merkez Bankası'nın uygulamaları 2012’de ekonomide soğumaya ve 2012’nin ilk 3 çeyrek GSYH ile 2011’nin aynı dönemleri karşılaştırıldığında ciddi büyümede daralmaya neden olmuştu. Hükümet tarafından büyümede daralmaya karşı, Merkez Bankası'na faizleri indir söylemleri, MB için mevcut konjoktürde pek mümkün görünmemektedir. Merkez Bankası bir önceki açıklamasında, Temmuz’dan beri uyguladığı faiz politikalarının etkileri 4. Çeyrek büyüme verilerinde görüleceğini belirtmişti. Yani 4. Çeyrek büyüme verileri Merkez Bankası için önemli bir test olarak gözükmektedir. Eğer büyüme verilerinde 4. Çeyrekte bir ivme sağlanamazsa Merkez Bankası'na devlet kademelerinden eleştiriler ağırlaşabilir. Yani Merkez Bankası'nın işi oldukça zor. Bir yandan büyümeyi sağlarken, diğer taraftan enflasyon ve cari açığı arttırmaması gerekmektedir. Merkez Bankası şu aşamada hükümet tarafından gelen eleştirilere kulaklarını kapatmış gibi gözüküyor.

Enflasyon tarafında ise beklentilerin OVP’a göre beklentilerin altında gerçekleşen enflasyonda işlenmemiş gıda fiyatlarının düşük kalması etkili olduğu söylendi. Merkez Bankası Başkanı, orta vadede enflasyonun yüzde 5’de dengelenmesini beklediğini açıkladı. 2014 te hedef ise yüzde 5’in altında."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster