Ana SayfaGündemOtobüse, metroya veya uçağa binmek ne kadar riskli?---

Otobüse, metroya veya uçağa binmek ne kadar riskli?

3 / 3
Otobüse, metroya veya uçağa binmek ne kadar riskli?
17 Mart 2020 - 10:56 www.finansgundem.com

UÇAKLAR

Uçakta 'bayat' hava solunduğu için hastalanma riskinin daha fazla olduğuna dair yaygın bir inanç var. Oysa uçaktaki havanın ortalama bir ofis ortamındaki havadan, tren ve otobüsteki havadan daha temiz olduğu belirtiliyor. Uzmanlar uçaktaki havanın 2-3 dakikada bir tümüyle değiştiğini, havalandırmalı binalarda ise bu değişimin 10-12 dakikada gerçekleştiğini söylüyor. Zira uçaklarda Hepa adı verilen özel hava filtreleme sistemleri kullanılıyor. Bu sistem normal klima sistemlerine kıyasla çok daha küçük partikülleri ve bazı virüsleri temizleyebiliyor. Normal havalandırma ve klima sistemleri sadece mevcut havayı filtreleyip yeniden dolaşıma sokarken, uçaklardaki havanın yarısı sürekli tazelenmiş oluyor.

Korona virüs, öksürük ve hapşırma sonucu havaya saçılan damlacıkların nefes yoluyla başkalarına bulaşmasının yanı sıra, bu damlacıklarla kirlenmiş yüzeylere dokunma yoluyla da bulaşıyor. 2018'de yapılan bir deneyde, kıtalar arası 10 uçaktaki yüzeylerden alınan örnekler incelenmiş ve bunların 'normal bir oturma odasındaki numunelerle benzerlik gösterdiği' tespit edilmişti. Ancak riskleri artıran ve azaltan birçok faktör olduğu için herhangi bir ulaşım yolundaki riskleri genelleştirmek zor. Örneğin uzun mesafe uçak yolcuları uçuş sırasında daha fazla hareket halinde oldukları için virüs bulaşmış birinin bu virüsü yayma riski daha fazladır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), uçakta enfekte birinin önünde, arkasında veya yanındaki iki sıra koltukta oturanlar açısından bulaşma riskinin yüksek olduğunu belirtiyor. Ancak 2003'teki SARS salgını sırasında, virüslü bir yolcu taşıyan uçakta virüse yakalananların yüzde 45'inin bu iki sıranın dışında olduğu görülmüştü.

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN TOPLU TAŞIMA UYARISI

Sağlık Bakanlığı, "mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmayın" uyarısında bulundu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster