Ana SayfaGündemEnflasyon rakamları Merkez'i rahatlatacak!---

Enflasyon rakamları Merkez'i rahatlatacak!

3 / 3
Enflasyon rakamları Merkez'i rahatlatacak!
03 Mayıs 2016 - 11:19 www.finansgundem.com

İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu, yıllık enflasyonun artık dip noktasına yakın olduğunu ve önümüzdeki aylar itibariyle yıllık enflasyonun yönünü yukarı döndüreceğini vurguladı.

Muammer Kömürcüoğlu Foreks'e yaptığı açıklamada, Nisan ayında tüketici fiyatlarının aylık bazda %0,78 artarak %0,76 olan beklentilerine uyumlu, ancak piyasa beklentisi olan %1'in altında bir artış kaydettiğini ifade etti ve "Böylece yıllık enflasyon %6,57 ile Mayıs 2013'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Mart ayı rakamı %7,46 olmuştu" diye konuştu.

Detaylara bakıldığında aylık rakamı aşağı çeken en önemli kalemin kendi beklentileriyle aynı seviyedeki %1,48'lik düşüş ile gıda olduğunu dile getiren Muammer Kömürcüoğlu, Rusya yaptırımları ve olumlu hava şartlarının gıda üzerinde etkili olduğunu düşündüklerini belirtti ve böylece gıda grubu manşet enflasyonunu 0,3 puan aşağı çektiğini dile getirdi. Kömürcüoğlu, diğer alt kalemlere bakıldığında giyim haricinde sınırlı pozitif katkı olduğunun görüldüğünü, giyim grubunun ise yeni sezonun açılması ile %12,6'lık aylık artış ile enflasyonu 0,8 puan yukarı çektiğini söyledi.

Araştırma Bölüm Yönetmeni Kömürcüoğlu, aylık enflasyondaki düşüşün belirleyicisi olan gıda çekirdek enflasyon hesaplamasına dâhil edilmediği için çekirdek enflasyondaki düşüşün sınırlı olduğuna da değindi ve şunları söyledi:

"Yıllık H ve I grubu enflasyonları Mart ayındaki %9,32 ve %9,51 seviyelerinden Nisan'da sırasıyla %9,21 ve %9,41'e geriledi. Ayrıca Merkez Bankası'nın da bakmayı tercih ettiği enflasyon momentumunda bir önceki aya göre neredeyse bir değişiklik yok (I grubu momentumu Mart: %7,98, Nisan: %7,97). Çekirdek göstergelerde iyileşmenin oldukça sınırlı kalması bu ay enflasyondaki iyileşmenin kalıcı
olmayabileceğine ve Merkez Bankası'nın sıkı parasal duruşu koruması gerektiğine işaret ediyor.

Enflasyonda gıda kaynaklı bir düşüş söz konusu. Dolayısıyla benzer bir güçlü düşüş çekirdek göstergelerde görünmüyor. Hesaplamalarımıza göre yıllık enflasyon artık dip noktasına yakın, önümüzdeki aylar itibariyle yıllık enflasyon yönünü yukarı döndürecek. Özellikle yılın ikinci yarısı itibariyle olumlu baz yılı etkisinin tersine dönmesi ve yılın ilk aylarında üretim cephesinde olumlu etkilerini gördüğümüz asgari ücret artışının enflasyon cephesinde gecikmeli olumsuz etkilerinin başlaması yıllık enflasyonu yukarı çekecek unsurlar arasında. Şimdilik %8,7 olan enflasyon beklentimizi koruyoruz.

Rusya yaptırımlarının devam etmesi durumunda yıl sonu tahminimiz üzerinde aşağı yönlü risk oluşuyor (0,5 puanlık).

Bugünkü rakam ay ortasındaki beklenti anketine yansıyacaktır. Kısa vadeli enflasyon geçmişinden etkilenen katılımcılar yıl sonu enflasyon beklentilerinde aşağı yönlü revizyona gidecektir. Öte yandan Merkez Bankası bu ayki toplantısında enflasyondaki düşüşe dikkat çekerek üst bantta faiz indirime devam etme ihtimali oldukça arttı. Şimdilik beklentimiz 50 baz puanlık indirim ancak nihai sonuç 24 Mayıs'taki toplantı tarihine kadar küresel piyasalardaki oynaklığa bağlı olarak değişecektir."

Kömürcüoğlu, beklentilerden iyi gelen enflasyon verisi ardından piyasalarda olumlu bir tepki beklediklerini, ancak ilk tepki sonrasında küresel piyasalardaki kötümserliğin enflasyon sürprizinin yarattığı iyimserliği baskılaması nedeniyle rüzgârın tersine döndüğünü gözlediklerini ifade ederken, yine de beklentilerden iyi gelen enflasyonun hazine ihalelerinde görece etkili olabileceği görüşünü savundu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hayrı03 Mayıs 2016 12:38

    neı beklıyo kardesım toplansın ındırsın pıyasanın onunu acsın ınecek beklentısı ıle pıyasa beklıyo.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster