Ana SayfaGündemGerçek Nasreddin Hoca kim ve nerede yaşadı?---

Gerçek Nasreddin Hoca kim ve nerede yaşadı?

5 / 11
Gerçek Nasreddin Hoca kim ve nerede yaşadı?
09 Temmuz 2019 - 12:48 www.finansgundem.com

Özbeklerin Nasreddin Hocası mitolojik kahraman mı?

Nasreddin Hoca'nın yaşayıp yaşamadığı konusunda halk bilimciler farklı görüşler ortaya koyuyor. Bir kesim, Nasreddin Hoca'nın yaşamadığını öne sürüyor. Onun folklorik bir hayal ürünü olduğunu söyleyenler de bulunuyor. Ancak halk bilimcilerin büyük çoğunluğu Nasreddin Hoca'nın tarihi bir kişilik olduğunu kabul ediyor.

Nasreddin Hoca karakteri Arap dünyasında, Çin, Bulgaristan, İran, Macaristan, Rusya ve Orta Asya ülkelerinde de bulunuyor.

Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tataristan gibi yerlerde onun yaşamış gerçek bir kişi olduğuna inanılıyor.

Orta Asya coğrafyasında Apandi, Afandi, Ependi, Koja Nasır gibi isimlerle biliniyor. Özbekistan'da Hoca Nasreddin Efendi olarak anılıyor.

Özbekistan'da Buhara’nın Şirini köyünde doğduğu iddia edilen Nasreddin Hoca, mitolojik bir karakter olarak karşımıza çıkıyor.

Rivayete göre "Testi, çömlek, saksı işleriyle uğraşan Şermamat’ın hanımının çocuğu olmaz. Bunun üzerine kadın sabahlara kadar dua eder. Sabahleyin, testi, çömlek, saksılarını Özbekistan pazarına götüren Şermamat, büyük bir çömleğin içerisinde dişleri çıkmış bir erkek çocukla karşılaşır. Özbek inançlarına göre ağzında dişiyle doğan çocuk gelecekte ya bir han, ya da itibarlı bir kimse olacaktır. Bu durumda çömleğin içerisinde bulunan çocuğun kime ait olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Doksan gün boyunca çocuğun anne ve babası aranırsa da bulunamaz ve çocuğa ‘Nasreddin’ adı verilerek büyütülür. Zeki, çalışkan, söz cambazı Nasreddin, pazarda çömlekçilik yaparak hayatını devam ettirir"

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster