Ana SayfaPara PiyasaBu hafta piyasalara dikkat'---

Bu hafta piyasalara dikkat'

1 / 7
Bu hafta piyasalara dikkat'
15 Kasım 2015 - 07:55 www.finansgundem.com

Dünyadaki güvenlik endişesi her geçen gün artıyor. Adeta bataklığa dönen Suriye’den çevre ülkelere ve Avrupa’ya doğru gerçekleşen büyük göç dalgası beraberinde güvenlik riskini de artırıyor. Bir yandan savaşın yarattığı kaos ortamından terör ihraç eden IŞİD. Daha geçen ay Ankara’da yaşanan katliamın izleri silinmeden bu defa yüzünü Fransa’da gösterdi. Elbette yaşanan son saldırının etkisi pazartesi günü piyasalarda da hissedilecek.

 

Yurtdışı piyasalarda zaten var olan satış baskısının devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. 13 Kasım’ı Fransa’nın 11 Eylül’ü olarak nitelendiren finansçılar, etkilerinin de ağır olacağını ve volatiliteyi artıracağını dile getiriyor. ABD’deki 11 Eylül 2001 saldırısı sonrası piyasalarda sert dalgalanmalar yaşanmıştı. bist 100 Endeksi de 9.295 seviyesinden 7.118 seviyesine kadar gerilemişti.

 

Saldırı sonrası 10 milyar doların üstünde maddi hasar meydana gelmişti. Fransa açısından da beklenmeyen bu katliam Avrupa’nın her an tehdit altında olduğunu göstermesi açısından önemli. Sermaye ise her ne kadar güvensiz ve kaosun tırmandığı ortamları sevmese de daha güvenli bir yer olmadığı sürece hareket etmekte zorlanacaktır.

 

Bununla birlikte Paris katliamı, IŞİD’in zemin olarak daha rahat hareket edebilme imkanı bulduğu Türkiye’de daha fazla saldırıda bulunma olasılığını akıllara getirmekte. Bu da global ölçekte hareket eden sıcak sermayenin daha güvenli ülkelere gitme olasılığını artırıyor. Böylesi bir yönelim ise borsadaki düşüşü hızlandırırken doların yükselmesine neden olacaktır. Öte yandan yaşananlar Euro/dolar üzerinde de satış baskısına neden olabilir. 1.07 seviyesinde olan parite için beklentiler 0.85’lere çekilmiş durumda.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster