Ana SayfaPara PiyasaYeni haftadan beklentiler ne?---

Yeni haftadan beklentiler ne?

3 / 4
Yeni haftadan beklentiler ne?
26 Şubat 2017 - 00:00 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz hafta veri akışı açısından sakin bir hafta olarak öne çıkarken, yurt dışında gerek Avrupa’da gerekse ABD’de siyasi açıklamalar ve bunun sonucunda artan siyasi riskler ve de buna bağlı olarak piyasalarda dalgalı seyriler izledik. Özellikle açıklanan FED tutanakları, tüm hafta haber akışında ve yorumlarda yer alırken; Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı adayı Le Pen de ön plandaydı.

ABD tarafında, gerek FED Başkanı Yellen gerekse bölgesel FED başkanları Mart ayının masada olduğuna dair yapmış oldukları açıklamalar, FED’in 14-15 Marttaki toplantısında faiz artıracağı konusundaki ihtimalleri yükseltti. 6 Şubatta %24 olan bu ihtimal 15 Şubata geldiğimizde %40’ın üzerine çıkmıştı.

FED tutanakları, geçtiğimiz haftada FED Başkanı Yellen’ın başı çektiği ‘şahin’ açıklamalar sonrasında, “Mart ayındaki toplantıda bir faiz artışına mı işaret edecek?” beklentisi ile takip edildi. Ancak, tutanaklarda kademeli ve yakın zamanda faiz artışı vurgusu geldi. Tutanaklar piyasaları yeterince tatmin etmeyince dolarda aşağı yönlü bir baskı oluştu.

Siyasi tarafa dönecek olursak, ABD Başkanı Trump’ın özellikle Çin’e karşı olan sert tutumunu devam ettirmesi dikkat çekti. Döviz manipülasyonu ile suçladığı Çin ile beraber, nükleer silah konusunda Rusya ve Kuzey Kore’ye duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.

Avrupa cephesinde ise, Fransa’nın AB yüzünden küçüldüğünü ve AB’nin artık sona geldiğini açıklayan Le Pen, seçim yılındaki Avrupa’da politika yapıcıları belirsizliğe iten en büyük faktör. Önümüzdeki günlerde bu konuyu daha çok konuşacağız gibi görünüyor…

Avrupa’daki seçim maratonunda yaklaşan seçimleri hatırlatacak olursak;

• 15 Mart Hollanda genel seçimleri,

• 23 Nisan Fransa Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimi önümüzdeki iki kritik seçim.

Bu haftaki gelişmelere bakacak olursak;

Altın, ABD’de Trump ve Avrupa’da Le Pen belirsizliğinden destek buldu ve haftayı yükselişle tamamladı. Haftaya ons altında 1234 dolar ve gram altında 144 TL seviyelerinden başladık. Ancak hafta boyunca güvenli liman alımlarıyla yukarı ataklar yapan altın, haftayı ons altında 1255 dolardan tamamladı. Gram altın ise, 145,5 TL seviyesini görse de dolardaki geri çekilmeyle beraber 144 TL seviyelerinden haftayı kapattı.

Bu hafta da gram altında 142-146 bandında hareketler bekliyoruz.

Petrol tarafında, ham petrolde bu hafta 53-55 dolar bandında bir sıkışma gördük. OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barninko’nun OPEC üyelerinin arz kesintisine yüksek oranda uyduğunu ve OPEC üyesi olmayanların da bu kesintiye destek vereceğini açıklamasıyla petrolde yükselişler yaşandı. OPEC üyelerinin, Mayıs ayındaki olağan OPEC toplantısına ek olarak, OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi ülkeler ile yine Mayıs ayında bir toplantı gerçekleştireceğini hatırlatalım.

Ham petrolde bu hafta 53-55 dolar bant hareketi yine görülebilir. Düşüşler, tepki alımlarına neden oluyor.

Borsa İstanbul’da ise, bu hafta BIST100 endeksi en yüksek 89.583 seviyesini, en düşük 87.467 seviyesini gördü. Haftayı 88.200’ün üzerinde kapatan BIST100’de, bilanço dönemi dolayısıyla hisse bazlı hareketler de yaşanmaya devam ediyor.

Gelecek haftanın ajandasına baktığımız zaman, öne çıkan kritik başlıklar,

• Vergi Politikasını Salıyı Çarşambaya bağlayacak gece açıklayacak olan ABD Başkanı Trump ve

• 3 Mart Cuma günü yurt içinde açıklanacak olan TÜFE verisi olacaktır.

Trump’ın açıklayacağı pakette özellikle orta sınıf üzerindeki vergiler olmak üzere, vergi oranlarındaki indirimler ABD ekonomisini etkilemesi dolayısıyla dolara yön verecektir. Trump’ın Vergi Paketi’nde öne çıkabilecek başlıklara bakacak olursak;

• Kurumlar vergisini %35’ten, %15-20 aralığına düşürmek,

• En yüksek verginin %39,6’dan %33’e düşürülmesi,

• ABD dışındaki şirketlerin ülkeye gelmesi halinde tek seferlik %10 kurumlar vergisi uygulanması,

• Veraset ve intikal vergisinin kaldırılması,.

• (Obamacare İptali)Yatırım gelirlerinden %3,8’lik Obamacare kesintisinin kaldırılması olacaktır.

Paketin, piyasaları tatmin etmesi durumunda dolarda yukarı yönlü sert ataklar görebiliriz. Diğer ihtimalde ise, doların geçtiğimiz haftaki gerilemesine devam ettiğini görebiliriz. Trump’ın Vergi Paketi gelecek hafta piyasalara yön verecek başlıca unsur olacaktır.

Yurt içinde açıklanacak olan TÜFE verisi ise, piyasadaki beklentiye paralel olarak çift haneli gelmesi durumunda, Türk Lirasındaki değer kaybı ile kurlarda yükseliş hareketini görmemiz mümkün. TCMB’nin 31 Ocak 2017 tarihli enflasyon raporunda, “Önümüzdeki döneme ilişkin olarak son dönemde yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır.” ifadesini kullanmış olduğunu hatırlatalım.

Hafta boyunca 3,55-3,64 bandında hareket eden dolar/TL’de, yukarı yönlü ataklarda 3,5880 ve sonrasında 3,6060 seviyeleri kritik direnç seviyeleri olmaya devam edecek. Dolar/TL’deki gerilemelerde ise, takip edeceğimiz önemli seviyeler 3,55 ve sonrasında 3,3550 destekleri olacaktır.

Gelecek haftanın ajandasına baktığımızda, piyasalara yön verebilecek diğer veriler;

• 27 Şubat Pazartesi günü ABD’de Ocak ayı dayanıklı mal siparişleri,

• 28 Şubat Salı günü Türkiye Ocak ayı ticaret dengesi ve ABD 4. çeyrek öncü büyüme datası,

• 1 Mart Çarşamba günü yurt içinde ve yurt dışında PMI verileri,

• 2 Mart perşembe günü Avrupa TÜFE ve

• 3 Mart Cuma günü Türkiye Şubat ayı TÜFE verileri olacaktır.

BIST100’de, 87.100 seviyesini önemsiyoruz ve bu seviyeye geri çekilmelerin yeni alım fırsatları yaratacağını düşünüyoruz.

A1 Capital

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster