Foto GaleriEkonomiSavaş çıkarsa en savunmasız Almanya!

Savaş çıkarsa en savunmasız Almanya!

5 / 6 Savaş çıkarsa en savunmasız Almanya!
26 Ocak 2022 - 15:54

KRİZDEN EN AĞIR ETKİLENECEK ÜLKELER

Rusya gaz silahını kullanırsa, Batı'ya ne kadar zarar verir? Kesinti, 2009'da olduğu gibi Ukrayna'dan geçen gazla sınırlı olursa, Avrupa'nın geri kalanı çok zorlanmaz.

Birincisi, Gazprom Ukrayna üzerinden gaz akışını çoktan kesti. Bir banka olan Citigroup, buradan giden gazın geçen yıl görülen seviyenin yarısı ve 2019'daki seviyenin dörtte birine zaten düştüğünü belirtti.

KABUS SENARYOSU

Peki ya Putin'in Avrupa'ya giden tüm gazı kestiği kabus senaryosu? Ani bir kesinti şaşırtıcı olmaz. San Diego'daki California Üniversitesi'nden David Victor, bunun en keskin şekilde Slovakya, Avusturya ve İtalya'nın bazı bölgelerinde hissedileceğini düşünüyor.

Büyük Avrupa ülkeleri arasında en savunmasız olanı ise Almanya. Kömürle çalışan elektrik santrallerini emekliye ayırma yönündeki baskısı ve Japonya'daki Fukushima felaketinin ardından aldığı ani karar nedeniyle nükleer santrallerini zamanından önce kapatma kararı alan Almanya, doğalgaza gereğinden fazla bağımlı kalmaya devam ediyor.

İyi haber şu ki, Avrupa'nın enerji sistemi 2009 krizinde olduğundan daha dayanıklı. Potsdam'daki Erfurt Üniversitesi'nden Andreas Goldthau bazı faydalı değişikliklere işaret etti.

Rekabeti destekleyen önlemler Gazprom'un kontrolünü zayıflattı. Yoğun bir gaz bağlantı ağı, daha önce izole edilmiş ülkeleri artık birbirine bağlıyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster