Foto GaleriGündemMoskova'nın Ukrayna'daki planı: Putin hedef değiştirdi mi?

Moskova'nın Ukrayna'daki planı: Putin hedef değiştirdi mi?

6 / 13 Moskova'nın Ukrayna'daki planı: Putin hedef değiştirdi mi?
05 Nisan 2022 - 09:57

NEDEN TARAFSIZ UKRAYNA İSTİYOR?

Ukrayna, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle bağımsız bir ülke statüsünü elde etti ve yavaş yavaş Batıya, yani AB'ye ve NATO'ya yönelmeye başladı. Putin ise SSCB'nin çöküşünü "Rusya'nın parçalanması" olarak nitelendirerek bu süreci tersine çevirmeyi hedefledi. Putin Rusların ve Ukraynalıların aynı soydan geldiğini söylüyor ve Ukrayna tarihini yok sayarak, "Hiçbir zaman gerçekten devlet olma geleneğine sahip olmadığını" öne sürüyor. 2013 yılında Putin, Ukrayna'nın Rusya yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'e AB ile serbest ticaret ve siyasi ortaklık anlaşması imzalamaması için baskı kurdu. Ukrayna halkı bu karara karşı büyük çaplı protesto gösterileri düzenledi ve Ukraynalı lider Şubat 2014'te görevi bırakmak zorunda kaldı. Rusya ise 2014'te buna cevaben Ukrayna'nın güneyindeki Kırım bölgesini ilhak etti ve Ukrayna'nın doğusunda savaşan ayrılıkçıları destekledi.

2015'te kırılgan bir ateşkes yapıldı ve Minsk barış anlaşması imzalandı ancak uygulanmadı. O zamandan beri bölgede Ukrayna ile çıkan çatışmalarda 14 binden fazla insan hayatını kaybetti. Putin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin hemen öncesinde Minsk anlaşmasını yok sayarak Luhansk ve Donetsk adlı Rusya destekli ayrılıkçı iki bölgeyi bağımsız devletler olarak resmi şekilde tanıdığını duyurdu. Birliklerini Ukrayna'ya gönderdiğinde ise Putin, NATO'yu Kırım bölgesinde savaş başlatmaya çalışmak ve Rusya'nın "ulusal geleceğini" tehdit etmekle suçladı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster