Foto GaleriYaşamKansızlığın 5 önemli nedeni: Bu belirtilere dikkat!

Kansızlığın 5 önemli nedeni: Bu belirtilere dikkat!

2 / 11 Kansızlığın 5 önemli nedeni: Bu belirtilere dikkat!
18 Ekim 2021 - 15:56

Dr. Demet Erciyes Milliyet'teki köşesinde kansızlığı tetikleyen durumları ve vücuttaki belirtilerini anlattı.

Kan kaybı

Kan sayımındaki düşüklüğün sebeplerinden biri kan kaybıdır. Bu ani görülen abondan dediğimiz fazla kanamalarla olabildiği gibi ufak ufak hissettirmeden olan kronik kanamalarla da meydana gelebilir. Ani gelişen hızlı ve bol miktardaki kan kayıplarının sebep olduğu klinik tablo biraz gürültülüdür. Genel durum bozukluğuyla beraber hastaneye acil müracaat gerektirir. Kayıp olan kan miktarını kan transfüzyonu ile acil yerine koymak gerekebilir.

Kronik yani uzun zaman içinde az az olan kanama ise göze çarpmaz ama ciddi kansızlıklara yol açabilir. Buna en belirgin örnek mide ya da bağırsak hastalıklarında olan kronik kayıplardır. Böyle durumlarda dışkı simsiyah olabilir. Buna melena denir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Demir eksikliği tedavisi için ilaç alanlarda da siyah dışkılama gözlenebilir. Bu durum yanıltıcı olabilir, ayrımı iyi yapmak gerekir. Demir içeriği yüksek ıspanak gibi yiyecekleri çok tüketince de dışkının rengi koyulaşabilir. Laboratuvarda tetkik etmek dışkıda gizli kan var mı yok mu bakmak gerekir. Ayrıca eğer varsa hemoroitlere bağlı kanamalar da görülebilir. Böyle durumlarda hemoroid kanaması dışkıda taze kan şeklinde kendini gösterir. Kanama bulunduğu bölgeye göre farklı renkte karşımıza çıkar. Çoğunlukla açık kırmızı kan, kalın bağırsağın alt kısmına ve çıkış yerine yakın bölgedeki bir kanamayı gösterir, koyu kırmızı kan ince bağırsakta veya üst kalın bağırsakta kanamanın göstergesidir. Çok koyu veya siyaha yakın kan, genellikle sindirim sisteminde mide kanamasıyla ilişkilidir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster