Foto GaleriYaşamYürüyüş mü koşu mu daha faydalı

Yürüyüş mü koşu mu daha faydalı

5 / 10 Yürüyüş mü koşu mu daha faydalı
01 Mayıs 2017 - 11:12

AEROBİK ZARARLI MI?

Etrafınızda sık ve uzun süreli aerobik egzersiz yapanlar arttıkça gıpta edip suçluluk duyuyorsanız üzülmeyin. Çünkü doğru yapılsa bile 45 dakikadan daha uzun süren aerobik egzersizler yarardan çok zarar verebiliyor. Dr. Şamilgil, bunun yerine haftada 2 – 3 gün 10 - 20 dakikalık farklı bir egzersizin daha yararlı olduğunu savunuyor.

Aerobik veya kardiyo egzersiz (hedeflenen kalp hızının yüzde 65'ine kadar sabit hızda hafif orta tempolu koşu, yüzme, bisiklet gibi) sırasında, kalp atışı yükseliyor, kandaki oksijen artıyor, morfin benzeri doğal ağrı kesici maddelerin üretimi fazlalaşıyor. Bu durum kalbin zaman içindeki performans ve dayanıklılığını artırarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ama bir yere kadar! Süre uzadıkça (1-3 saatten fazlası) fayda değil zarar veriyor. Peki bu nasıl oluyor? Doku yıkımı başlıyor, hücre içi enerji fırınları (mitokondri) hasarlanıyor. Stres arttığı için kortizol salınımının artışı sadece doku yıkımına neden olmayıp antioksidanları tüketerek kronik hastalıklara zemin hazırlıyor. Kas liflerinde mikroskobik yırtıklar oluşuyor ve lifler iyileşme fırsatı bulamadığı için sakatlanma riskinde artış meydana geliyor. Kas ve kemik erimesi de sık görülen sorunlar arasında bulunuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster