Ziraat Bankası'ndan rekor büyüme

Ziraat Bankası ilk çeyrekte, kendi ligindeki bankalar arasında net kâr, kredi, aktif, özsermaye ve istihdam artışında açık lider oldu

Yeniden yapılanma sürecinde olan ve vizyonunu 'müşteri ağırlıklı' bilanço olarak belirleyen Ziraat Bankası, bu yılın ilk çeyreğinde sektöre damgasını vurdu. Kendi büyüklüğündeki bankalar içerisinde kârını arttıran tek banka olan Ziraat, aynı zamanda sektörün de en fazla kâr eden kurumu oldu. Ziraat, son bir yılda aktif, kredi, özsermaye büyümesinde liderliği yakalarken, yeni şube açılışında da rakiplerine fark attı. Banka, istihdamda da liderliğe oturdu.
 
GÜNLÜK KÂRI 10.3 MİLYON TL
 
Bankacılık sektörünün kârlılığının yüzde 14 azaldığı bu yılın ilk çeyreğinde, Ziraat Bankası kârını yüzde 3 artırarak 930 milyon TL'ye çıkardı. Banka ilk çeyrekte her gün ortalama 10.3 milyon TL kâr elde etti. 2013'ün ilk çeyreğinde kârlılık sıralamasında üçüncü olan banka, bu yıl liderliğe yükseldi. Ziraat Bankası kendi büyüklüğündeki rakipleri arasında da kârını artıran tek banka oldu.
 
AKTİF BÜYÜMESİNDE LİDER
 
Bankacılık sektörünün son bir yıllık aktif büyümesi ilk çeyrekte yüzde 25.9 oldu. Ziraat Bankası'nın aktifleri ise yüzde 31'lik artışla 221.2 milyar liraya çıktı. Son bir yıllık aktif büyümesi ilk çeyrekte İş Bankası'nda yüzde 17.6, Garanti'de 20.7, Akbank'ta 20.6, Yapı Kredi'de 23.7 olarak gerçekleşti. Ziraat Bankası, konsolide olmayan rakamlara göre aktif büyüklüğünde de sektörün lideri oldu.
 
KREDİDE REKOR BÜYÜME
 
Ziraat Bankası'nın en çarpıcı büyümeyi sağladığı rasyosu ise özsermaye ve krediler oldu. Sektörün özsermaye büyümesinin yüzde 8.6'da kaldığı ilk çeyrekte, Ziraat Bankası özsermayesini yüzde 30 artırdı. Sektörde son 1 yıllık kredi artışı yüzde 30 olurken, Ziraat'in hacmi yüzde 52'lik artışla 111 milyar lirayı geçti. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, daha önce yaptığı açıklamada kredilerin bilançodaki payının yüzde 54'e çıktığını dile getirmişti.
 
2 BİN ŞUBEYE İLERLİYOR
 
Bankacılık sektörünün toplam şube sayısı ilk çeyrekte 674 adet artarak 11 bin 55'e ulaştı. İlk çeyrekte, Ziraat Bankası'nın şube sayısı 139 adetlik artışla bin 667'e çıktı. Sektörde son 1 yılda açılan şubelerin beşte biri Ziraat Bankası'nın. Yakın gelecekte 2 bin şubeli bir banka olmayı hedefleyen Ziraat, geçen yıl İş Bankası'na kaptırdığı istihdam liderliğini de geri aldı. Bankanın geçen yılın ilk çeyreğinde 23 bin 330 olan personel sayısı 24 bin 528'e çıktı. İş Bankası'nın personel sayısı ise 24 bin 300'den 24 bin 17'ye indi.