Ukrayna, sahte referandumlara karışanları yargılayacak

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı, Donetsk ve Luhansk'ta, Zaporijya ve Herson'da Rusya'ya bağlanmak için yapılan referandumlara karışan herkesin yargı önüne çıkarılacağını bildirdi.



Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı, doğuda Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinde, Zaporijya ve Herson bölgelerinde Rusya'ya bağlanmak için yapılan referandumlara karışan herkesin cezai kovuşturmaya tabi tutulacağını ve yargı önüne çıkarılacağını açıkladı.

Bakanlık, Ukrayna güvenlik ve istihbarat birimlerinin, sözde referandumların organizatörleri, yürütücüleri ve destekçileri hakkında tam bilgiye sahip olduğunu duyurdu.

Cezai yaptırım uygulanacak

Açıklamada, sahte "referandum"lara karışanlara yaptırım uygulanacağı, haklarında cezai kovuşturma başlatılacağı, sosyal yardımlarının askıya alınacağı, taşınır ve taşınmaz mallarına el konulacağı ifade edildi.

15 yıla kadar hapis cezası

Referanduma karışanların "hain" olarak nitelendirildiği açıklamada, bu şahısların 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, sonuçlarını destekleyeceklerini belirttiği referandumlar, 27 Eylül'e dek devam edecek.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, referandum kararları için, "Sahte referandumlar hiçbir şeyi değiştirmeyecek" demişti.

Söz konusu bölgelere ne olacak?

Referandum sonucunda Rusya'nın söz konusu bölgeleri ilhak etmesi beklenirken Rus yetkililer, referandum sonrası Rus toprağı olarak kabul edilecek bölgelerin savunması için stratejik nükleer silahlar da kullanabilecekleri uyarısında bulunuyor.

NATO'dan Ukrayna’da ayrılıkçıların 'sözde referandum' kararına kınama

 

Dışişleri'nden referandum açıklaması: Endişe verici

 

Çavuşoğlu: Rusya'nın seferberlik ve referandum kararı durumun ciddiyetini gösteriyor

 

AB: Ukrayna’da ayrılıkçıların düzenleyeceği referandumu tanımayacağız

 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Sahte referandumlar hiçbir şeyi değiştirmeyecek

 

ABD ve NATO: Rusya'nın Ukrayna'da yapacağı referandumu kabul etmeyeceğiz