Türkiye'ye misilleme yapmak isterken hapse girebilirler

Fransa'da başlatılan 'Türk mallarına boykot' kampanyası yasal mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'n Fransız mallarına yönelik boykot çağrısının ardından Fransa'da da Türk mallarına yönelik boykot çağrısı gündeme geldi.

Fransız sosyal medya kullanıcılarının Twitter'da "BoycottTurquie" etiketiyle başlattığı kampanya bu sabah saatlerinde ülke gündeminde ilk sıralara yükseldi.

Boykot yasal mı?

Fransız yasalarına göre boykot çağrısı yapanlar 1 yıl hapis ve 45 bin euro para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Arap Birliği'nin İsrail ürünlerine yönelik 1977'deki boykot çağrısının ardından Fransa, 'ekonomik faaliyetin normal şekilde uygulanmasını engelleme' bağlamında boykotu suç kapsamına aldı.

Cergy-Pontoise Ünivesitesi'nden hukuk profesörü Gwénaële Calvès'e göre bu yasanın amacı, İsrailli firmalar üzerinden satılan Fransız ürünlerini korumaktı. Benzer yasal düzenlemeler Kanada ile ABD de yürürlükte.

Söz konusu yasasının Gazze blokajında İsrail'e tepki için yapılan boykot çağrılarını da kapsaması, uzmanlar tarafından 'aşırı' olarak yorumlandı.

Brüksel Üniversitesi'nden uluslararası hukuk profesörü François Dubuisson ise yasanın politikaları eleştirilen bir yabancı devletin mallarını boykot etmeyi engellemediği görüşünde.

Her ne kadar 2010'da Fransız hükümeti 1977 yasasının kapsamını genişleterek "bir ulusa karşı ayrımcılığın alenen kışkırtılması" kapsamında ele alıp, İsrail mallarını da boykotu yasaklamış olsa da bu çağrı ülkede hukuki tartışmaları alevlendirdi.

Fransız mahkemeleri de bu konuda açılan onlarca dava bulunmasına rağmen boykot yanlıları için yasanın öngördüğü cezalar genelde uygulanmıyor. İsrail mallarını boykot için 2012'de bir markette meyve suyu şişesine etiket yapıştıran bir Filistinli'ye bin euro para cezası verilmişti.

Erdoğan: Fransız ürünlerini satın almayın

Fransa boykota karşılık vermeyi planlamıyor

Fransız malları boykot listesi

Fransız malları boykotuna ilk destek esnaflardan geldi!