Rusya rezervlerinin üçte ikisine erişemiyor

Rusya Merkez Bankası rezervlerinin yaklaşık yarısına erişim dondurulurken, bankaya ait rezervlerin önemli bir kısmı da ülkede ve Çin’de bulunuyor.

Rusya 2014 yılından beri rezervlerinde doların payını azaltırken, önemli bir kısmını ise Çin'e kaydırmıştı. AA'nın derlediği bilgilere göre Rusya Merkez Bankası’nın rezervleri 18 Şubat itibarıyla 643 milyar dolar düzeyindeydi. Rezervlerin yüzde 21,7’si altın olarak Rusya’da bulunurken, yüzde 13,8’i Çin’de tutuluyor.

Ülke rezervinin önemli kısmı Batılı ülkelerde bulunurken, yaptırımlar yüzünden Rusya Merkez Bankası’nın bu rezervlere erişimi donduruldu.

En çok pay Fransa'da

Rusya'nın rezervlerinin yüzde 12,2’si Fransa, yüzde 10’u Japonya, yüzde 9,5’i Almanya ve yüzde 6,6’sı ise ABD’de.

Rezervlerin yüzde 5’i çeşitli hükümetler arası kuruluşlarda muhafaza edilirken, kalanının yüzde 4,5’i Birleşik Krallık'ta, yüzde 3’ü Avusturya'da, yüzde 2,8’i Kanada'da, yüzde 10,7’si ise adı açıklanmayan diğer ülkelerde tutuluyordu.

Doların payı azaltılmıştı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 27 Şubat’ta yaptığı açıklamada, G7 ülkelerinde bulunan Rusya Merkez Bankası rezervlerinin dondurulacağını bildirmişti.

Bu oranın, Rusya’ya ait rezervlerin yaklaşık yarısına denk geldiğine işaret eden Borrell, Rusya ve Çin’deki rezervlere erişimin ise engellenmeyeceğini söylemiş ve son yıllarda Rus rezervlerinin Batı tarafından dondurulamayacak ülkelere gönderdiğini söylemişti.

Kırım'ın ilhakı kırılma noktası

Rusya, ekonomide ve uluslararası ticarette risklerden korunmak için dolar kullanımını azaltmaya yönelik süreci Kırım’ı 2014’te yasa dışı ilhak ettikten sonra hızlandırmıştı. Rusya Merkez Bankası tarafından 2021’in ilk yarısına ilişkin yayımlanan verilerde, ülkenin uluslararası rezervlerinde doların payının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,2’den 16,4’e düştüğü belirlenmişti.

Rusya Maliye Bakanlığı da 8 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Ulusal Refah Fonu'nda dolar varlıklarının payının sıfıra indirildiğini duyurmuştu.

SWIFT sisteminden çıkarılma riski nedeniyle Rusya, 2014'te SPFS'yi (Mali Mesajlaşma Sistemi) geliştirmeye başlamış, Aralık 2017'de ise kullanıma açmıştı.

Swift yasağı gerçekten etkili olacak mı?

Rus bankalara darbe! SWIFT sisteminden çıkarılıyor

Rusya'dan rest! Swift'in yerini alabilecek sistemimiz va

Rusya’ya bir SWIFT darbesi daha

SWIFT'e alternatif sistem SPFS