Online dolandırıcılıkta genç mağdurlar artıyor

21 yaş altı gençlerin, online dolandırıcılık mağduru olma ihtimali yükseliyor. FBI’a 21 yaş altı tarafından yapılan dolandırıcılık şikayetleri geçtiğimiz yıl 23,200’e ulaştı. Rakam 2017’de 9 bin seviyesindeydi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni bir rapora göre teknolojiden çok iyi anlamak, sizi online dolandırıcılıklardan korumak için yeterli değil. 20 yaş ve ve altından oluşan Z kuşağına dahil olan kişiler, siber dolandırıcılığa uğradıklarına yönelik giderek daha fazla şikayette bulunuyor. Social Catfish tarafından yapılan açıklamaya göre 20 yaş altı siber dolandırıcılık mağdurlarının sayısı son 3 yılda %156 arttı.

Aynı dönemde 60 yaş ve üzeri kişiler arasında online dolandırıcılık mağduru olanların sayısı da %112 arttı. Social Catfish Başkanı David McClellan CNN’e yaptığı açıklamada, “bu endişe verici. İnterneti en iyi bildiğini düşündüğümüz jenerasyon, dolandırıcılık mağduru olanların sayısının en çok arttığı jenerasyon” dedi. 21 yaş ve altındakilerin FBI’ın İnternet Suçları Şikayet Merkezi’ne yapılan başvurular geçtiğimiz yıl 23,200’e ulaştı.

Bu rakam 2017 yılında 9 bin seviyesindeydi. Bu artış sonucunda dolandırıcılık nedeniyle yaşanan kayıp miktarı, 2017 yılındaki 8,3 milyon dolar seviyesinden 71 milyon dolara yükseldi. McClellan, “bu yaş grubu sanal ortamda oldukça rahat ve hayatlarının her detayını paylaşabiliyorlar” dedi. Açıklamasının devamında, “bu durumlar internette fazla güvenmelerine neden oluyor” ifadesini kullandı.

Şikayetlerde artış ülkenin en genç jenerasyonu arasında en yüksek seviyede olurken daha ileri yaştaki ABD’liler de mağdur oldu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz yıl 60 yaş ve üzeri gruptan gelen 105,300 online dolandırıcılık şikayeti toplamda 966 milyon dolar kayba neden oldu.

Toplamda tüm yaş gruplarından online dolandırıcılık mağdurları FBI raporuna göre 2020 yılında 4,2 milyar dolar kaybetti. İşte gençleri hedefleyen dolandırıcılık yöntemleri ve bunlardan kaçınma yolları:

1. İş ilanları: Gerçek olmak için fazla iyi olan her iş ilanından kaçının. Bazı durumlarda iş ilanlarında işe kabul edilmeniz için almanız gereken eğitim karşılığında ücret ödemeniz istenebilir. Şirketi detaylıca araştırmadan kişisel bilgilerinizi vermeyin.

2. Sosyal medya fenomenleri: Bazı dolandırıcılar sahte bir sosyal medya hesabı açarak bir sosyal medya fenomeninin yerine geçebiliyor. Takipçiler arasında düzenlenen bir yarışma veya çekilişin sonucunda “kazanan” kişiye ödülünü alabilmesi için ücret ödemesi ya da banka hesap bilgilerini göndermesi gerekiyor. Tanımadığınız hiç kimseye para göndermeyin ve banka hesap bilgilerinizi paylaşmayın.

3. Online alışveriş dolandırıcılıkları: Bu dolandırıcılık türü yasal bir online mağaza görünümü taşıyan web siteleri aracılığıyla yapılır. Bu sitelerde ürünler oldukça yüksek indirimlerle satılır. Ancak satın aldığınız ürün asla teslim edilmez ve dolandırıcılar kredi kartı bilgilerinize ve kişisel verilerinize erişim sağlamış olur. Yüksek oranda yazım hatalarının bulunduğu ve kişisel mail uzantılı müşteri hizmetleri iletişimi adresinin kullanıldığı sitelerden alışveriş yapılmamalı.

4. Sevgili dolandırıcılığı: Bu dolandırıcılık türünde bir kişinin kalbini çalıp, daha sonra parasını almayı hedefleniyor. İnternet üzerinden görüştüğünüz kişi görüntülü konuşmak ya da buluşmak istemiyorsa bu devasa bir uyarı sinyali.

İngiliz vatandaşına Almanya’da casusluk iddiası

 

Bir dev bankadan daha zorunlu aşı kararı

 

Robotlar tarlada çalışacak